11 Yanvar 2013 - №01

"V siniflərdə kurikulumun  tətbiqi" mövzusunda elmi-praktik konfrans

Bakının Buzovna qəsəbəsindəki 26 nömrəli tam  orta məktəbdə  "V siniflərdə kurikulumun tətbiqi" mövzusunda elmi-praktik konfrans və  "açıq dərs"lər keçirildi. Tədbirdə Təhsil Problemləri İnstitutunun, Bakı Şəhəri üzrə Təhsil İdarəsinin Sabunçu-Xəzər rayonları üzrə  metodik bölməsinin  nümayəndələri, qonşu məktəblərin direktorları, KİV əməkdaşları və başqa qonaqlar iştirak edirdilər. Tədbiri giriş sözü ilə  məktəbin direktoru Natiq Səmədov açaraq bildirdi ki, rəhbərlik etdiyi təhsil ocağında belə tədbirlərin və  "açıq dərs"lərin  təşkili  artıq ənənəvi hal alıb.  Bu gün "V siniflərədə kurikulumun tətbiqi" mövzusunda keçirilən elmi-praktik konfrans və "açıq dərs"lərin təşkili buna əyani sübutdur.

Əvvəl qonaqlar məktəbdə təşkil olunmuş  şagirdlərin əl işlərindən ibarət  sərgiyə baxdılar.  Sonra   "Söz xəzinədir" adlı sinifdənxaric tədbir keçirildi.

Müəllimlər  V siniflər  üzrə  bölünərək eyni vaxtda V "ç" sinfində Şəlalə Şahəliyevanın ədəbiyyatdan Zəlimxan Yaqubun "Qara xəbərin acısı", V "c" sinfində Adilə Mehrəliyevanın riyaziyyatdan "Onluq kəsrlərin  müqayisəsi", V  "ğ" sinfində Mehriban   Abazovanın riyaziyyatdan "Onluq kəsrlər", V "f" sinfində Gülyaz Dadaşovanın Azərbaycan tarixindən "Gülüstan qalası, yoxsa Azərbaycan", V "a" sinfində Sevil  Əmirovanın həyat bilgisindən  "Təbiətdəki cism və maddələr", V " b" sinfində Mehriban  Rəhimovanın informatikadan "Kompüterdə şəkil çəkirəm", V "e" sinfində Ayşən Babayevanın  ingilis dilindən " Pinocchio" can modal feli,   V "d" sinfində Rəfail Həşimovun fiziki tərbiyədən "Bədənin əyilmə qabiliyyətinin təkmilləşdirilməsi", V "ə" sinfində Gülarə İmaməliyevanın təsviri incəsənətdən  "Milli memarlıq abidələri" və V(rus bölməsi) sinifdə Gülnar Binaktarinin təsviri incəsənətdən "Milli memarlıq abidələri" mövzularında keçdikləri "açıq dərs"lərdə  iştirak  etdilər.

"Dəyirmi masa" arxasında iştirakçılar  tərəfindən "açıq dərs"lərin təhlili aparıldı.  Müzakirələr zamanı  Təhsil Problemləri İnstitutunun əməkdaşlarından Akif Əliyev, Ramiz Hüseynov, Sahib Məcidov,  Ceyhun Məmmədyarov, Günay Mirzəzadə, Bakı Şəhəri üzrə Təhsil İdarəsinin  Sabunçu-Xəzər rayonları üzrə metodik bölməsinin müdiri Alı Məmmədov    və digər  çıxış edənlər bildirdilər  ki,  "açıq dərs"lər  metodiki baxımdan Milli Kurikulumların tələb etdiyi standartlar əsasında  yüksək səviyyədə keçdi.  Dərs prosesində şagirdlərin  fəallığı təmin edildi və müəllimlər keçdikləri  mövzuya  dair əyani vəsaitlərdən bacarıqla istifadə  etməklə bərabər,  fənlərarası inteqrasiyaya geniş yer verdilər. Nəticədə şagirdlər yeni dərsdə daha çox fəallıq göstərdilər. Bəzi iradlar və metodik tövsiyələr də müəllimlərin diqqətinə çatdırıldı.

Eyni zamanda bu tədbirdə məktəbin Azərbaycan dili və ədəbiyyat müəllimi, əməkdar müəllim Tamilla Muradovanın "Şagird şəxsiyyətinin formalaşmasında kurikulumun rolu", tarix müəllimi Elçin Əliyevin "Tarix dərslərində fənlərarası inteqrasiya" və ingilis dili müəllimi Ulduzə Babayevanın "Şagird nailiyyətlərinin qiymətləndirilməsi" mövzusunda  çıxışları  oldu.

"Açıq dərs"lərin müzakirəsi diskussiya şəklində başa çatdı.

Şakir CƏFƏROV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL