1 mart 2013 - №8

Faciə tələbə rəssamların əl işlərində

Fevralın 24-də Almaniyanın Berlin şəhərində Xocalı faciəsi tələbə rəssamların əl işləri vasitəsilə alman tamaşaçılarına çatdırıldı. Sərgini açan Azərbaycanın Almaniyadakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri cənab Pərviz Şahbazov Xocalı faciəsini Azərbaycanın dövlət müstəqilliyinə və ərazi bütövlüyünə yönəlmiş erməni vandalizmi adlandırmış, bu vandalizmin təkcə Azərbaycan xalqına deyil, bütövlükdə bəşəriyyətə və insanlıq əleyhinə törədilmiş cinayət olduğunu qeyd etmişdir. Səfir sərginin təşkilatçıları - Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin rektoru, professor Timuçin Əfəndiyevə, Azərbaycan Dövlət Rəssamlıq Akademiyasının prorektoru, professor Səlhab Məmmədova, Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin dekorativ tətbiqi sənət kafedrasının müdiri, professor Arif Əzizə öz təşəkkürünü bildirmişdir. Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin rektoru, professor Timuçin Əfəndiyev çıxışında qeyd etmişdir ki, tarixin müxtəlif dönəmlərində mənfur ermənilər öz iç üzlərini göstərərək Azərbaycanın dinc əhalisinə qarşı zorakılıq törədiblər. Bu zorakılıq aktlarından biri də 1992-ci ilin 26 fevralında baş verən Xocalı faciəsidir. Sovetlər imperiyasının süqutu ilə yaranan mürəkkəb tarixi və ictimai- siyasi şəraitdə dövlət müstəqilliyini yenicə qazanan Azərbaycanın üzləşdiyi ərazi itkisi ilə yanaşı, əsrin ən dəhşətli faciələrindən birinin yaşanması Azərbaycanın yeni tarixinə qara hərflərlə yazılıb. Xocalı faciəsi bu gün artıq dünya birliyi tərəfindən də tanınmaqdadır. Getdikcə daha çox ölkələrin parlamentləri bu faciə ilə bağlı fikirlər səsləndirir, onu rəsmən tanıyır, işğal faktını qətiyyətlə pisləyirlər. Xocalı faciəsi bəşəriyyətin ən qanlı səhifəsi olaraq heç zaman xatirələrdən unudulmayacaqdır. Xocalı faciəsi zamanı ictimai mədəni tikililər, təhsil və səhiyyə müəssisələri, tarixi mədəniyyət abidələri yerlə yeksan edilmişdir. Bu mövzu ali məktəbimizin müəllim və tələbələrinin yaradıcılığında, kino ssenarilərdə, tədris teatr tamaşalarında, sərgilərdə daim düşünülən və həyata keçirilən bir mövzudur. Bu gün açılan sərgidə tələbə yaradıcılığında Xocalı mövzusu öz faciəvi ruhunu və yüksək bədii əksini tapmışdır.

Sərgidə Azərbaycan Dövlət Rəssamlıq Akademiyasının prorektoru, professor Səlhab Məmmədov və Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin dekorativ tətbiqi sənət kafedrasının müdiri, professor Arif Əziz çıxış edərək Xocalı faciəsinin dəhşətlərindən danışmış və bu faciənin beynəlxalq arenaya çıxarılmasında sənətin rolundan və bu sərginin əhəmiyyətindən bəhs etmişlər.

Rafiq SADIQOV,
ADMİU-nun tədris işləri üzrə prorektoru, professor

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL