29 Mart 2013 - №11

31 mart azərbaycanlıların soyqırımı gününə həsr olunmuş "dəyirmi masa"

Martın 28-də Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda professor-müəllim heyətinin  və tələbələrin iştirakı ilə 31 mart - azərbaycanlıların soyqırımı gününə həsr olunmuş "dəyirmi masa" keçirildi. Dövlət himni səsləndirildikdən sonra institutun tədris işləri üzrə prorektoru, dosent Razim Məmmədov çıxış edərək ermənilər tərəfindən azərbaycanlılara qarşı məqsədyönlü şəkildə həyata keçirilmiş etnik təmizləmə və soyqırımı siyasəti nəticəsində xalqımızın ağır məhrumiyyətlərə məruz qaldığını bildirdi, şəhidlərin ruhu bir dəqiqəlik sükutla yad edildi.

Qeyd edildi ki, ötən əsrdə azərbaycanlılar min illər boyu yaşadıqları tarixi etnik torpaqlarından mərhələlərlə didərgin salınmışdır. 1918-ci ildə həyata keçirilmiş soyqırımı aktı zamanı Bakı, Şamaxı, Quba qəzalarında, Qarabağda, Zəngəzurda, Naxçıvanda, Lənkəranda və Azərbaycanın başqa bölgələrində dinc əhali kütləvi surətdə qətlə yetirilmiş, kəndlər yandırılmışdır. Ümummilli lider Heydər Əliyevin "Azərbaycanlıların soyqırımı haqqında" 26 mart 1998-ci il tarixli Fərmanı ilə 31 mart azərbaycanlıların soyqırımı günü elan edilmişdir.

AMİ-nin ixtisasartırma və yenidənhazırlanma fakültəsinin dekanı, dosent Telman Haqverdiyev erməni faşistləri tərəfindən Azərbaycan ərazilərində milli mənsubiyyətlərinə görə on minlərlə dinc azərbaycanlı əhalinin, o cümlədən qadının, uşağın, qocanın vəhşicəsinə qətlə yetirildiyini konkret faktlarla  sübut edən geniş məruzə ilə çıxış etdi.

Təhsilin idarə edilməsi və peşə təlimi kafedrasının müdiri, professor Ramiz Məmmədzadə, pedaqoji fakültənin dekanı, dosent Hava Abdullayeva çıxış edərək ermənilərin törətdikləri cinayətlərin Azərbaycan xalqının yaddaşına əbədi həkk olunduğunu qeyd etdilər. Bu gün bir milyondan artıq soydaşımız erməni qəsbkarları tərəfindən öz doğma yurd-yuvalarından qovulmuş, çətin şəraitdə yaşamağa məhkum edilmişdir, erməni silahlı qüvvələri tərəfindən işğal zamanı minlərlə vətəndaşımız şəhid olmuş, xəsarət almışdır. Ona görə də Azərbaycan gəncləri tariximizi dərindən öyrənməli, milli ruhda inkişaf etməli, daim ölkəmizin inkişafı naminə çalışmalıdırlar.

Tədbirdə institutun Tələbə Gənclər Təşkilatının sədri Nərmin Ərəbli və çıxış edən digər tələbələr bir çox faciələrlə üzləşmiş Azərbaycanımızın müasir dövrdə öz haqq səsinin dünyaya çatdırılmasında təhsilli, elmli gənc nəslin üzərinə çox böyük bir məsuliyyətin düşdüyünü qeyd etdilər. Sürətlə inkişaf edən ölkəmizin artan nüfuzunun, eyni zamanda gənclərin aktiv fəaliyyətinin nəticəsində azərbaycanlıların soyqırımını tanıyan ölkələrin sayı getdikcə artır.

Sonda 1918-ci ildə azərbaycanlılara qarşı törədilmiş soyqırımı hadisəsi haqqında film nümayiş olundu.

AMİ-nin Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL