19 Aprel 2013 - №14

Bakıda I Beynəlxalq kimya və kimya mühəndisliyi konfransı keçirilir

Aprelin 17-də Bakıda ümummilli lider Heydər Əliyevin 90 illik yubileyinə həsr olunmuş I Beynəlxalq kimya və kimya mühəndisliyi konfransı öz işinə başlayıb. Azərbaycan Respublikasının Təhsil Nazirliyi və Azərbaycan Dövlət Neft Şirkətinin dəstəyi, Qafqaz Universiteti, Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyası, Bakı Dövlət Universiteti, M.V.Lomonosov adına Moskva Dövlət Universitetinin Bakı filialı, Bakı Ali Neft Məktəbi, Sumqayıt Dövlət Universiteti, Türkiyənin Atatürk və Yıldız Texniki universitetləri, "Azərkimya", "Petkim",  "BP", "Çevkor" şirkətləri və Xəzər Mühəndisləri İctimai Birliyinin birgə təşkilatçılığı ilə keçirilən konfransın "Gülüstan" sarayında açılış mərasimi olub. Mərasimdə çıxış edən təhsil naziri Misir Mərdanov ümummilli lider Heydər Əliyevin 90 illik yubileyinə həsr olunmuş konfransın əhəmiyyətini yüksək qiymətləndirərək onun ölkəmizdə kimya və kimya mühəndisliyinin inkişafına töhfə verəcəyini bildirib.

Uzun illərdən bəri Azərbaycanda elmin bu və ya digər sahələrinə həsr edilmiş belə konfransların keçirilmədiyini qeyd edən təhsil naziri beynəlxalq tədbirin bu baxımdan yeni bir ənənənin əsasını qoyduğunu söyləyib.

Konfransda dünyanın 12 ölkəsindən 100-dək mütəxəssisin iştirak etdiyini diqqətə çatdıran təhsil naziri bildirib ki, konfrans xaricdən gələn nüfuzlu alimlərlə Azərbaycanda bu sahədə çalışan mütəxəssislər arasında əlaqələrin yaranmasına, elmi əməkdaşlığın təmin edilməsinə, birgə tədqiqat işlərinin aparılmasına təkan verəcək.

Konfransın təşkilatçılarına minnətdarlığını bildirən Misir Mərdanov onlardan birinin - Qafqaz Universitetinin rektoru, professor Ahmet Saniçin təhsil sahəsindəki xidmətlərinə görə Təhsil Nazirliyinin "Azərbaycan Respublikasının qabaqcıl təhsil işçisi" döş nişanı ilə təltif olunduğunu açıqlayıb və mükafatı rektor Ahmet Saniçə təqdim edib.

Daha sonra çıxış edən Bakı Dövlət Universitetinin rektoru Abel Məhərrəmov, Azərbaycan Dövlət Neft Akademiyasının rektoru Siyavuş Qarayev, Qafqaz Universitetinin rektoru Ahmet Saniç, Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının müxbir üzvü Vaqif Abbasov, Bakı Ali Neft Məktəbinin rektoru Elmar Qasımov, ARDNŞ-ın vitse-prezidenti Xoşbəxt Yusifzadə, "Azərikimya" İstehsalat Birliyinin rəhbəri Muxtar Babayev və başqaları bildiriblər ki, bu konfransın keçirilməsi Azərbaycanın həm bugünkü tərəqqisi, həm də gələcəkdə sənaye potensialının inkişafı üçün vacib əhəmiyyət kəsb edir.

Qeyd edək ki, 5 gün davam edəcək konfransın məqsədi kimya və kimya mühəndisliyi sahələrində çalışan elm adamları və mütəxəssisləri bir araya gətirərək elmi əməkdaşlığı inkişaf etdirməkdən ibarətdir.

Konfransa 173-ü Azərbaycandan, 142-si isə xarici ölkələrdən olmaqla 315 məruzə təqdim olunub. Məruzələrin 160-ı şifahi çıxış, 155-i isə təqdimat şəklində olacaq. Konfransda Türkiyə, Rusiya, ABŞ, Kanada, Almaniya, İtaliya, Qazaxıstan, Qırğızıstan, Cənubi Koreya, Gürcüstan, Tacikistan və Misirdən nümayəndələr iştirak edirlər.

ARDNŞ, "Çağ" Öyrətim və "Practical Solution" şirkətlərinin təsisçiləri olduqları Azərbaycan Beynəlxalq Təhsil Mərkəzinin fəaliyyəti çərçivəsində həyata keçirilən tədbirlərdən biri olan konfransa ARDNŞ partnyor sponsor olmaqla AzMeCo, "Azərsun", FAB boyalar, STR, TİKA və "Azbentonit" şirkətləri sponsor dəstəyi veriblər.

Konfrans çərçivəsində Qafqaz Universiteti, Bakı Dövlət Universiteti və Bakı Ali Neft Məktəbində müxtəlif mövzularda bölmə iclasları təşkil olunacaq.

Aprelin 18-də konfrans öz işini Qafqaz Universitetində keçirilən bölmə iclası ilə davam etdirib.

Yusif ƏLİYEV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL