26 Aprel 2013 - №15

Ümummilli lider Heydər Əliyevin 90 illik yubileyi münasibətilə elmi-praktik konfrans

Ümummilli lider Heydər Əliyevin 90 illik yubileyinin keçirilməsi ilə əlaqədar Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 21 yanvar 2013-cü il tarixli Sərəncamının icrası məqsədilə 19 aprel 2013-cü il tarixdə Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutu Binəqədi Rayon İcra Hakimiyyəti ilə birgə "Heydər Əliyev və Azərbaycançılıq" mövzusunda elmi-praktik konfrans keçirmişdir. Tədbirdə respublikanın tanınmış ziyalıları, təhsil ictimaiyyətinin nümayəndələri və KİV təmsilçiləri iştirak etmişlər.

Öncə konfrans iştirakçıları institutda yaradılmış Heydər Əliyev muzey-lektoriyası ilə tanış olmuşlar.

Tədbiri giriş sözü ilə açan Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunun rektoru, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor Asəf Zamanov "Təhsilin inkişafı və azərbaycançılıq ideologiyası" mövzusunda geniş məruzə etmişdir. Rektor fransız və alman filosoflarından Kondilyak, Helvetsi, Hegel və başqalarının əsərlərinə istinad edərək, ideologiyanın cəmiyyətin və dövlətin idarəçiliyində rolu məsələlərinə toxunmuş, ümummilli liderin azərbaycançılıq ideologiyasının inkişafı üçün daima geniş fəaliyyət göstərdiyini xüsusi vurğulamışdır. A.Zamanov bildirmişdir ki, Azərbaycan xalqının tarixində və taleyüklü məsələlərin həllində müstəsna xidmətləri olan tarixi şəxsiyyətlər, görkəmli siyasət və dövlət xadimləri çox olmuşdur. Onlar gördükləri böyük işləri və əməlləri ilə yadda qalmışlar. Belə tarixi şəxsiyyətlər sırasında Azərbaycan xalqının böyük oğlu, ümummilli lider, görkəmli dövlət xadimi, dünya miqyaslı siyasətçi Heydər Əliyevin xüsusi rolu var.  Dünyanın sayca çox az ölkələrində dövlət xadimləri ümummilli lider səviyyəsinə yüksəlmişdir. Ulu öndər milli liderliklə siyasi liderlik keyfiyyətlərini ehtiva etməklə fəaliyyət göstərdiyi bütün sahələrdə də özünü əsl lider kimi təsdiq etmişdir. Qeyd edilmişdir ki,  bu dahi insan tarixi yazan və yaradan, onu yönəltməyi bacaran nadir şəxsiyyətlərdən idi. Professor Asəf Zamanov bildirmişdir ki, ümummilli lider Heydər Əliyev müstəqil Azərbaycanda elmin, təhsilin inkişafına daim xüsusi diqqət ayırmışdır. O, hakimiyyətdə olduğu bütün dövrlərdə Azərbaycan xalqının xoşbəxt gələcəyi haqqında düşünərək ölkədə intellektual potensialın formalaşması üçün bilikli kadrların hazırlanmasına şərait yaradırdı. Məhz həmin uğurlu siyasətin nəticəsidir ki, bu gün Azərbaycanda yüksək intellektual potensial formalaşmışdır. Bu siyasət hazırda Azərbaycan Respublikasının Prezidenti möhtərəm İlham Əliyev cənabları tərəfindən uğurla davam etdirilir.  Bugünkü tədbirimiz də məhz bu dəyərlərdən qaynaqlanır.

Sonra Binəqədi Rayon İcra Hakimiyyəti başçısının müavini Vüsal İsmayılov "Regionların sosial-iqtisadi inkişafının gəncliyə təsiri", Milli Məclisin deputatı, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Nizami Cəfərov "Gənclərin vətənpərvərlik hissinin formalaşmasında azərbaycançılıq ideologiyası", filologiya elmləri doktoru, professor Nizaməddin Şəmsizadə "Bədii ədəbiyyat azərbaycançılıq ideologiyasının məxəzi kimi" mövzularında məruzə etmişlər.

Tədbirdə 2013-cü ilin Azərbaycan Respublikasında "İnformasiya-Kommunikasiya Texnologiyaları ili" elan edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 16 yanvar 2013-cü il tarixi 2664 nömrəli Sərəncamına uyğun yüksək hazırlığa malik pedaqoji kadrların formalaşmasının stimullaşdırılması, yaradıcı təfəkkürə malik innovativ müəllimlərin aşkar edilməsi və informasiya-kommunikasiya texnologiyalarının tədris prosesinə tətbiqinin təbliğ olunması məqsədi ilə institutun Binəqədi Rayon İcra Hakimiyyəti ilə birgə keçirdiyi "İnnovativ müəllim" müsabiqəsinin qaliblərinə diplomlar və  mükafatlar verilmişdir.

Niyazi RƏHİMOV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL