3 May 2013 - №16

Görkəmli oftalmoloq alim, akademik Zərifə Əliyevanın 90 illik yubileyi
Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda qeyd edilmişdir

Aprelin 26-da Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda görkəmli oftalmoloq alim və ictimai xadim Zərifə xanım Əliyevanın yubileyinə həsr edilmiş "Akademik  Zərifə Əliyeva - 90" mövzusunda elmi-praktik konfrans keçirilmişdir.

Ümummilli lider Heydər Əliyevin adını daşıyan muzey-lektoriyada keçirilən tədbirdə institutun professor-müəllim heyəti və tələbələr iştirak etmişlər. İnstitutun rektoru, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru, professor Asəf Zamanov tədbiri açaraq "Akademik Zərifə Əliyevanın elmi irsi" mövzusunda geniş məruzə etmişdir. Natiq qayğıkeş və mehriban ana, vəfalı ömür-gün yoldaşı, intellektual keyfiyyətləri özündə birləşdirən ziyalı, dünya tibb elminə əvəzsiz töhfələr vermiş böyük alimin fəaliyyətindən danışmışdır.

Bildirilmişdir ki, Zərifə xanımın alim olaraq qazandığı uğurlar Azərbaycan tibb elminin tarixində xüsusi yer tutur. O, oftalmologiya elmini nəinki keçmiş SSRİ məkanında, hətta dünyada tanıtmışdır. Zərifə xanımın yetişməsində onun boya-başa çatdığı mühitin çox böyük rolu olmuşdur. Onun sadəlik və xeyirxahlıq  mücəssəməsi Azərbaycan qadınının mükəmməl nümunəsi idi. Zərifə xanımın ömür yolu həkimlik peşəsini özlərinə həyat yolu seçənlər üçün əsl örnəkdir.

Zərifə xanım Azərbaycan Tibb Universitetini bitirdikdən sonra 1950-ci ildə aspiranturaya daxil olmuş, 1960-cı ildə namizədlik, 1976-cı ildə doktorluq dissertasiyasını uğurla müdafiə etmişdir. Professor Zərifə Əliyeva ilk dəfə peşə patologiyasını araşdıran elmi-tədqiqat laboratoriyası yaratmış, praktik olaraq elm aləmində yeni bir istiqamətin - peşə oftalmologiyasının əsasını qoymuşdur. Bu sahədə apardığı elmi-tədqiqat işlərinin nəticələrinə görə SSRİ Tibb Elmləri Akademiyasının  M.İ.Averbax adına mükafatına layiq görülmüşdür. Qeyd etmək yerinə düşər ki, Zərifə xanım bu mükafata SSRİ-də layiq görülmüş ilk qadın idi. Akademik Zərifə Əliyeva iridodiaqnostika və iridoterapiya problemləri ilə ciddi məşğul olmuş, göz yaşı aparatı xəstəliklərini tədqiq edərək, bu sahədə yazdığı elmi əsərlərlə Azərbaycan lakrimologiyasının əsasını qoymuşdur. Zərifə xanım həm də görkəmli ictimai xadim kimi geniş fəaliyyət göstərirdi. O, SSRİ Sülhü Müdafiə Komitəsinin üzvü, Azərbaycan Sülhü Müdafiə Komitəsi sədrinin müavini, Ümumittifaq "Bilik" cəmiyyəti idarə heyətinin, Ümumittifaq Oftalmologiya Elmi Cəmiyyəti Rəyasət Heyətinin, həmçinin "Oftalmologiya xəbərləri" dövri elmi jurnalının redaksiya heyətinin üzvü idi. Zərifə xanım əməkdar elm xadimi fəxri adına layiq görülmüşdü. Onun şəxsiyyətində insan, vətəndaş və alim anlayışları tam vəhdət təşkil edirdi. Bənzəri olmayan nurlu bir şəxsiyyət idi. Elmi, tibbi və pedaqoji fəaliyyəti hər kəs üçün örnək olan yüksək mənəvi keyfiyyətləri haqda çoxsaylı məqalə, kitab və əsərlər yazılıb və gələcəkdə də yazılacaqdır.

Təbiət elmləri kafedrasının baş müəllimi Fatma Quliyevanın "Görkəmli oftalmoloq, nurlu insan", kitabxananın müdiri Güldanə Mehdiyevanın "Nəsillərə nümunə nəcib ana" mövzularında məruzələri, psixologiya və ictimai elmlər kafedrasının müdiri Hökümə Əliyevanın çıxışı da konfrans iştirakçıları tərəfindən maraqla qarşılanmışdır.

Konfrans akademik Zərifə xanım Əliyeva ilə bağlı xatirələrlə  başa çatmışdır.

BPKİYİ-nun Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL