3 May 2013 - №16

Pedaqoji mətbuatımızın fədailərindən biri

Onu bizdən on illik zaman məsafəsi ayırır... Evdə xəstə yatırdı. Ancaq redaksiya ilə əlaqəni, bir gün də olsa, kəsmirdi. Özünü bir qədər yaxşı hiss edən kimi zəng edir, jurnalın işi ilə maraqlanır, hansı materialın gedəcəyi, hansı məqalənin hansı hissədə veriləcəyi və s. barədə tapşırıqlar verir, hətta hər birimizi ayrı-ayrı soruşurdu.

2003-cü il may ayının 2-si idi.  Bu gün də belə olmuşdu: səhər saatlarında növbəti zəngini edib hal-əhval tutmuşdu. Biz də sevinirdik ki, hər şey yaxşıdır, tezliklə sağalıb işə qayıdacaq. Ancaq iki-üç saat sonra eşitdiyimiz dəhşətli xəbər hamımızı sarsıtdı: doğmalarından biri zəng edib ağlaya-ağlaya: "Bahəddin müəllim keçindi..." - demişdi. Beləliklə, ömrünü, bütün yaradıcı fəaliyyətini məktəb, maarif, doğma dilimizin öyrədilməsi, təbliği kimi müqəddəs bir işə həsr etmiş bir şəxsiyyətin ömrü sona çatdı.

Bahəddin Nəzir oğlu Yunusovun adı pedaqoji ictimaiyyətə, məktəb, maarif təəssübü çəkən hər kəsə tanış və doğmadır. 1990-cı ildə dilimizin  və ədəbiyyatımızın tədqiqi, təbliği, saflığı və ən əsası orta və ali məktəblərdə tədrisi problemləri ilə məşğul olası "Ana sözü" jurnalının nəşri məsələsi ortaya çıxanda ilk növbədə Bahəddin Yunusov yada düşdü. Bu jurnal bir müddət "Azərbaycan məktəbi"nə əlavə kimi "Azərbaycan dili və ədəbiyyat tədrisi" adı ilə çıxmışdı (indi də həmin adla çıxır). O vaxtlar məcmuə yalnız Azərbaycan dili və ədəbiyyatın orta məktəblərdə tədrisi məsələlərini işıqlandırmaqla məşğul idi. "Ana sözü" jurnalının əhatə dairəsi, problemləri daha geniş olmalı idi. Və Bahəddin Yunusov jurnala başçılıq etdiyi 13 il ərzində bu işin öhdəsindən uğurla gəldi. Bunu həmin illərdə jurnalda dərc olunan materiallar da sübut edir. Mən redaksiyaya bir il sonra gəldim. Jurnal hər ay dərc olunurdu. Gərgin və yaradıcı mühit mövcud idi. İşə qəbul edəcəyi hər kəsi ciddi sorğu-suala tutur, hətta şəxsi keyfiyyətləri ilə maraqlanır, indiyə qədər dərc olunmuş məqalələrini oxuyur, sonra qərar verirdi. Ona kimisə bəyəndirmək çox çətin idi, "Bilirsiniz? - deyirdi, - bura illərlə uğrunda mübarizə apardığımız müqəddəs dövlətimizin atributlarından biri - dilimizin keşiyində dayanan, məktəblə, maariflə, tərbiyə ilə sıx bağlı olan redaksiyadır, burda hər adam işləyə blməz". Redaksiya formalaşandan sonra sanballı, müqtədir müəlliflərin jurnalın işinə cəlb olunmasına çalışdı və buna nail oldu. Ağamusa Axundov, Bəşir Əhmədov, Xeyrulla Məmmədov, Əziz Əfəndiyev, Məhəmməd Həsənov, Camal Əhmədov, Tofiq Hacıyev, Qəzənfər Kazımov, Şamxəlil Məmmədov, Vaqif Qurbanov, Soltan Hüseynoğlu, Ənvər Abbasov kimi tanınmış alimlər jurnalın daimi müəllifləri idilər.

Hamı bilir ki, 1990-cı illərin əvvəlləri nə qədər çətin dövr idi. Bu dövrdə başqa sahələrlə yanaşı, jurnal çıxarmaq da müşkül məsələ idi. Jurnalın çapına dövlətdən vəsait ayrılmırdı, maliyyə sarıdan problemlər çox idi. Təhsil Nazirliyində jurnalı bağlamağı məsləhət bilirdilər, biz isə fəaliyyətimizdə israrlı idik. Getdiyi yolun doğru olduğunu biləndən sonra ona mane olmaq, yolundan saxlamaq çox çətin idi. Şəxsi nüfuzundan, dostlarının köməyindən və bir də illərlə formalaşmış təşkilatçılıq bacarığından istifadə etdi və jurnalı bağlanmağa qoymadı.

Bahəddin müəllimi jurnala baş redaktor təyin edəndə onun keçmiş fəaliyyətini və bacarığını nəzərə almışdılar. İxtisasca jurnalist olsa da (1960-cı ildə Azərbaycan Dövlət Universitetinin - indiki Bakı Dövlət Universitetinin jurnalistika fakültəsini fərqlənmə diplomu ilə bitirmişdi), məktəblə, maariflə sıx bağlı idi. On üç il (1960-1973-cü illər) "Azərbaycan müəllimi" qəzetində xüsusi müxbir, məsul katib, sonra da redaktor müavini vəzifələrində çalışmışdı (Qəribə təsadüfdür: "Ana sözü" jurnalındakı fəaliyyəti də 13 il çəkdi). Elə buradakı uğurlu işi nəzərə alınaraq Moskvaya - Sov. İKP yanında Ali Partiya Məktəbinə göndərilmişdi (1973-1975-ci illər). Bu, o vaxt üçün böyük karyeraya aparan yolun uğurlu başlanğıcı idi. Vətənə qayıtdıqdan sonra bir müddət təhsildən, məktəbdən kənar işlərdə çalışmalı oldu. 1975-1976-cı illərdə Əli Bayramlıda (indiki Şirvan şəhərində) çıxan "İşıq" qəzetində redaktor, 1976-1977-ci illərdə Qaradağ Rayon Partiya Komitəsində təlimatçı, 1977-1984-cü illərdə "Kənd həyatı" jurnalında məsul katib, 1984-1985-ci illərdə Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin "Elmi xəbərlər"ində baş redaktor vəzifələrində işlədi. Ancaq məktəbə, təhsil işinə doğmalıq onu yenidən bu sahəyə çəkib gətirdi. 1985-1990-cı illərdə Təhsil Nazirliyinin orqanı olan "Azərbaycan məktəbi" jurnalında baş redaktorun müavini oldu. 1990-cı ildən isə ömrünün sonuna qədər "Ana sözü" jurnalında baş redaktor kimi fəaliyyət göstərdi. Əmək fəaliyyətinin düz 31 ilini təhsil problemlərinə həsr edən Bahəddin Yunusov bu sahənin mahir bilicisi və təşkilatçısı idi.

Onun fəaliyyətində tələbkarlıqla qayğıkeşlik üzvi şəkildə birləşmişdi. Bahəddin müəllim işə və işçilərə qarşı çox ciddi idi. Özünə qarşı da çox tələbkar olan bu şəxs səhlənkarlığı bağışlamırdı, jurnalda gedən ən kiçik qüsur da müzakirə edilir, səhvin səbəbləri aşkarlanır və ölçü götürülürdü. Buna baxmayaraq, hər birimizə qarşı son dərəcə diqqətli və qayğıkeş idi. Dolanışığımızla maraqlanar, lazım gəldikdə imkanı daxilində kömək edərdi.

Bahəddin Yunusov kimi insanları xatırlamaq, yada salmaq bizim mənəvi borcumuzdur. Çünki öz işi, əməli, savad və bacarığı, təşkilatçılıq məharəti, şəxsi keyfiyyətləri ilə nəsillərə nümunə ola bilən belə şəxsiyyətlər məktəb və mənəviyyat tariximizin parlaq səhifələridir.

Akif MƏMMƏDOV,
BSU MLK-nın Azərbaycan dili və ədəbiyyat kafedrasının müdiri, dosent