17 May 2013 - №18

"Uçitelskaya qazeta"dan

Rus alimləri almaz nanohissəciklərini sintez etmişlər

Tomsk Politexnik Universitetinin (RF) alimləri dünyada ilk dəfə olaraq digər maddələrin səth qatının daxilində almaz nanohissəciklərinin yetişdirilməsi üsulunu tapmışlar.

Gələcəkdə bu metal məmulatların və yarımkeçiricilərin   xassələrini onların almaz bərkliyinə nail  olmazdan əvvəl xassələrini dəyişməyə imkan verəcək. "Biz maddələrə (silisium) karbon ionları vasitəsi ilə təsir edərək nəticədə nanoölçül almazlar və silisiumun üst səthində silisium-karbid hissəciyini sintez edə bilmişik", - deyə universitetin professoru Gennadi Remnev bildirmişdir. O qeyd etmişdir ki, bu yolla almaz sintez etmək prinsip etibarı ilə təkcə silisiumda deyil, digər metallarda da olar.

Nanohissəciklər yüksək temperatur və təzyiq sayəsində karbon ionlarının müşayiəti ilə  maddələrin yuxarı təbəqəsinə nüfuz edirlər.

Universitet alimləri  tədqiqatlara 3 il əvvəl başlamışlar, 2012-ci ilin sonlarında isə bu işə görə patent almışlar. Onların ixtirası RF intellektual mülkiyyət federal xidmətinin versiyasna görə Rusiyanın 100 ən yaxşı ixtirası sırasına daxil olmuşdur.

Səhifəni hazırladılar: Yusif ƏLİYEV, Oruc MUSTAFAYEV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL