24 May 2013 - №19

Qərb Universitetində elmi konfrans

Mayın 18-də Qərb Universitetində tanınmış pedaqoq və ictimai xadim Lidiya Rəsulovanın xatirəsinə həsr olunmuş "Təhsilin gender aspektləri" mövzusunda respublika elmi konfransı keçirilmişdir.

Alim və mütəxəssislərin iştirak etdikləri konfransda universitetin rektoru, dosent Zenfira Məmmədova Lidiya Rəsulovanın mənalı ömür yolundan, geniş pedaqoji və ictimai fəaliyyətindən danışmışdır. Qeyd olunmuşdur ki, əmək fəaliyyətinə Bakıda ümumtəhsil məktəbində başlayan L.Rəsulova 20 ilədək gənclər təşkilatlarında, partiya və sovet orqanlarında ayrı-ayrı vəzifələrdə çalışmış, 1981-1988-ci illərdə Azərbaycan Həmkarlar İttifaqları Şurasının sədri, 1988-1992-ci illərdə Azərbaycan Respublikasının sosial təminat naziri olmuş, sonra Azərbaycan Respublikası Dövlət Elm və Texnika Komitəsi sədrinin müavini, 1993-1997-ci illərdə Azərbaycan Respublikasının təhsil naziri işləmişdir.  Sonra Lidiya Rəsulova ali təhsil müəssisələrində pedaqoji fəaliyyətini davam etdirmişdir.

O, Qərb Universitetinin nəzdində yaradılmış Gender Araşdırmaları Mərkəzinin rəhbəri olmuşdur.

Bildirilmişdir  ki, çalışdığı bütün vəzifələrdə L.Rəsulova həmişə idarəçilik bacarığı və işgüzarlığı ilə dərin rəğbət qazanmışdır. Xüsusilə ölkəmizdə təhsil sisteminin təkmilləşdirilməsində və bu sahənin inkişafında onun mühüm rolu olmuşdur.

L.Rəsulova Azərbaycanı ümumdünya qadınlar konfransında təmsil etmiş, gender problemlərinə dair çıxışları ilə mütəxəssislərin diqqətini bu sahədə aktual məsələlərin həllinə cəlb etmişdir.

Səmərəli xidmətlərinə görə Lidiya Rəsulova orden və medallarla təltif olunmuş, Azərbaycan Respublikasının ali mükafatı olan "Şöhrət" ordeninə layiq görülmüşdür.

Tədbirdə Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunun rektoru, Milli Məclisin deputatı, professor Aqiyə Naxçıvanlı, Ailə, Qadın və Uşaq Problemləri üzrə Dövlət Komitəsi sədrinin müavini Aynur Sofiyeva, Milli Məclisin deputatı Sahibə Qafarova və digər çıxış edənlər də pedaqoq və ictimai xadim L.Rəsulovanın səmərəli fəaliyyətindən, təhsilə verdiyi töhfələrdən, gender məsələləri üzrə reallaşdırdığı tədbirlərin əhəmiyyətindən söhbət açmışlar.

Konfrasda mövzu ilə bağlı məruzələr dinlənilmiş, "Azərbaycanda təhsil və gender tarixi prizmadan", "Müasir təhsildə gender balansı", "Qloballaşma prosesinin təhsilə təsiri" üzrə bölmə iclasları olmuşdur.

Şakir CƏFƏROV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL