24 May 2013 - №19

Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin tələbəsi "Eurovision-2013" mahnı müsabiqəsində ikinci olmuşdur

İsveçin Malmö şəhərində keçirilən "Eurovision-2013" mahnı müsabiqəsi uğurla sona yetmişdir. Müsabiqədə  Azərbaycan təmsilçisinin çıxışı ölkəmizin ünvanına  dünyanın hər yerindən  təbriklər gətirmişdir. Builki müsabiqədə  ölkəmizin  təmsilçisi Fərid Məmmədov Dimitrios Kontopulosun bəstələdiyi "Hold me" mahnısını  təqdim etmişdir.

Azərbaycanlı təmsilçi geyimindən tutmuş səhnə tərtibatına qədər mükəmməl performans nümayiş etdirmişdir. Fərid Məmmədovun şousunda xüsusi şüşədə  qızılgül ləçəklərinin yayılması diqqəti cəlb edən məqamlardan olmuşdur.

Həzin səsi, gözəl ifa tərzi ilə seçilən Fərid Məmmədov "Eurovision-2013" mahnı  müsabiqəsinin favoritlərindən hesab olunurdu.

Jurnalistlər və bu  müsabiqəni izləmək üçün Avropanın müxtəlif  ölkələrindən gəlmiş fanatlar təmsilçimizin şansını finalda  yüksək qiymətləndirirdilər.

2009-cu ildən Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetinin tələbəsi olan Fərid Məmmədov estrada və populyar musiqi kafedrasının müəllimi, əməkdar artist Cavan Zeynallının sinfində təhsil alır. Bu günə qədər C.Zeynallı bir çox Azərbaycan gəncini ecazkar musiqi dünyasının səmasına pərvazlandırmışdır. Doğma universitetin divarları Fəridin gərgin əməyinin şahididir. Cavan Zeynallının böyük musiqi təcrübəsi və istedadlı  Fəridin  seçdiyi sənət qarşısındakı məsuliyyəti bu gün öz səmərəli bəhrəsini verir.

Fərid Məmmədov 30 avqust 1991-ci ildə Bakıda anadan olmuşdur. İlk musiqi təhsilini Rəşid Behbudov adına 2 nömrəli musiqi məktəbində fortepiano şöbəsində alan Fərid artıq uşaq yaşlarından musiqiyə bağlanmış, məktəbdə keçirilən bütün tədbirlərdə həm pianoçu, həm də estrada mahnılarının ifaçısı kimi iştirak etmişdir. Hər zaman öz üzərində böyük məsuliyyətlə çalışan Fərid hələ uşaq yaşlarından respublikamızda keçirilən bir çox müsabiqələrin, o cümlədən "Şərq ulduzları" müsabiqəsinin iştirakçısı olmuşdur. Bu müsabiqə onun həyatında dönüş yaratmışdır. Belə ki, həmin gündən o, musiqi aləmində fəaliyyətini pianoçu kimi yox, estrada müğənnisi kimi davam etmək qərarına gəlir. 2000-ci ildən Aybəniz Haşımovanın rəhbərlik etdiyi "Bülbüllər" qrupunun solisti olan Fərid bu qrupun tərkibində  dünyanın bir çox ölkəsində festivallarda iştirak etmiş, dəfələrlə Azərbaycana gümüş medalla qayıtmışdır. O, Ukrayna, Yalta, Türkiyədə Azərbaycan musiqisini layiqincə təmsil etmişdir.

Fərid Məmmədov 2003-cü ildə Ukraynada keçirilən "Slavyan bazarı" müsabiqəsinin qalibi olaraq, qızıl medalla ölkəmizə dönmüşdür. Dəfələrlə bir çox dövlət tədbirlərində Azərbaycan Dövlət Mədəniyyət və İncəsənət Universitetini təmsil edən Fərid ölməz sənətkarımız Şövkət Ələkbərovanın, Azərbaycanın görkəmli bəstəkarı Rauf Hacıyevin yubileyinə həsr olunmuş tədbirlərdə, Bakı-Tbilisi-Ceyhan kəmərinin açılışında üstün ifa nümayiş etdirmişdir. Bu tədbirlərdə Fəridin yaddaqalan çıxışı gənc ifaçının böyük potensialından xəbər verirdi, onun uğurlu gələcəyinə inanan müəllimləri Fəridi daha çox çalışmağa, öz üzərində daha məsuliyyətlə işləməyə sövq edirdilər.

2012-ci ildə  Gənclər və İdman Nazirliyinin dəvəti ilə Azərbaycana gələn dünya şöhrətli müğənni Robertino Loretti İctimai kanal tərəfindən təşkil edilmiş bir proqramda Fərid Məmmədovu dinləyərək  bu sözləri demişdi: "Mən Fəridi Çarls Avazoriyə bənzədirəm. Amma yox, mən düşünürəm ki, o, Çarls Avazoridən də istedadlıdır. Mən dünyada çox müsabiqələr gəzmişəm, çox səslər eşitmişəm. Amma Fərid Məmmədov kimi ifaçı görməmişəm".

Fərid bir çox beynəlxalq festivalların diplomantıdır. 1997-ci ildən bu günə qədər bir neçə ölkədə keçirilən konsertlərdə solo ifa göstərmişdir. 2012-ci il dekabr ayında Azərbaycan Gənclər və İdman Nazirliyinin Bişkekdə təşkil etdiyi tədbirdə ADMİU-nu uğurla təmsil etmişdir. Azərbaycan Dövlət Xalq Çalğı Alətləri Orkestri ilə "Bülbüllər" qrupunun tərkibində ifa etdiyi mahnılar Azərbaycan Dövlət Radiosunun qızıl fonduna keçmişdir.

Fərid Məmmədov pop formatında musiqilərin, həmçinin soul, ballada janrlarında  mahnıların mahir ifaçısıdır.

Fərid Məmmədov "Böyük səhnə" müsabiqəsindən sonra  daha da məşhurlaşmışdır. Təmsilçimiz bir sıra mötəbər yarışlarda ölkəmizi layiqincə  təmsil etmiş, mükafatlara layiq görülmüşdür.

"Eurovision-2013" mahnı müsabiqəsi milli seçim turunun qalibi olmuş Fərid Məmmədov ölkəmizi bu  mötəbər yarışmada təmsil etmək  hüququ qazanmışdır.

"Eurovision-2013" müsabiqəsində Fərid Məmmədovun möhtəşəm şousu milyonlarla avropalının ürəyini fəth etmişdir. Zahirən sadə görünsə də, əslində mürəkkəb quruluşda təqdim edilən bu şouda təmsilçimizi səhnədə iki rəqqas müşayiət edirdi. Rəqqaslardan  biri şəklində şəffaf qurğunun içində çox çətin akrobatik elementlər nümayiş etdirirdi. Azərbaycanın finalda çıxışı zamanı Malmö arenanın  səhnəsində düz üç dəqiqə ərzində sevginin, ehtirasın və istedadın harmoniyası hökm sürdü. Quruluşun ideyası məşhur rejissor Fokas Evangelinosa məxsusdur. Bir faktı da deyək ki,  Fərid Məmmədov  ilk kişi  solo təmsilçimiz oldu. Final mərhələsində mahnı  müsabiqəsinin  qalibi adını qazanmaq uğrunda 26 ölkənin təmsilçisi yarışırdı. Qalibi isə 39 ölkənin münsiflər heyəti və tamaşaçılar müəyyən etdi. Son nəticə isə möhtəşəm oldu. Fəridin uğuru bizim bir daha qürurlanmağımıza səbəb oldu. Bu gün universitetimizin tələbəsi dünyanın diqqət mərkəzindədir. Bu da zəngin tarixi olan mədəniyyət məbədinin 90 illik yubileyinə əvəzsiz ərməğandır.

Qoy hər zaman adımız ucalardan gəlsin.

Gülşən ƏLİYEVA-KƏNGƏRLİ,
filologiya elmləri doktoru, professor