31 May 2013 - №20

Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda elmi konfrans və "dəyirmi masa"

Mayın 25-də Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda (AMİ) 28 May - Respublika Gününə həsr olunmuş Tələbə Elmi Cəmiyyətinin (TEC) VII konfransı  keçirilmişdir. Konfrans iştirakçıları əvvəlcə institutun Heydər Əliyev Mərkəzini ziyarət etmiş, ümummilli lider Heydər Əliyevin büstü önünə əklil qoymuşlar.

Konfransın plenar iclasında giriş sözü ilə çıxış edən institutun rektoru, Milli Məclisin deputatı, professor Aqiyə Naxçıvanlı 28 May - Respublika Günü münasibətilə tədbir iştirakçılarını təbrik etmiş, Azərbaycanın keçdiyi tarixi yolun ölkəmizin bugünkü müstəqilliyinin əsasını təşkil etdiyini qeyd etmişdir.  Rektor vurğulamışdır ki, bu gün tarixin ağır sınaqlarından çıxmış respublikamız təməl daşları ulu öndərimiz Heydər Əliyev tərəfindən qoyulmuş inkişaf yolu ilə uğurla irəliləyir, regionda və dünyada öz mövqeyini daha da möhkəmləndirir.

Konfransın əhəmiyyətindən danışan rektor qeyd etmişdir ki, tələbə gənclərdə İKT-dən istifadə etmək bacarıq və vərdişlərinin yaradılması, innovativliyə təkan verilməsi baxımından konfrans poster formatında təşkil olunmuşdur. Vurğulanmışdır ki, AMİ və onun 11 filialında TEC-in konfransları keçirilmiş və qaliblərin posterləri konfransa təqdim olunmuşdur. Humanitar, sosial, təbiət, ictimai və dəqiq elmlər istiqamətləri üzrə təşkil olunmuş bölmələrə, ümumilikdə 125 poster təqdim olunmuş və onlardan 71-i konfransın proqramına daxil edilmişdir.

Daha sonra institutun elmi işlər üzrə prorektoru, iqtisad elmləri doktoru Xatirə Hüseynova "Elmi tədqiqat işlərinin aparılmasında innovativlik" mövzusunda, institutun ictimai fənlər kafedrasının müdiri, tarix elmləri doktoru Qafar Cəbiyev "Ölkəmizdə dövlət quruculuğu ənənələrinin inkişafının yeni mərhələsi", filologiya və təhsildə psixoloji xidmət fakültəsinin II kurs tələbəsi, fakültə TEC-in sədri Emil Paşayev "Təhsil millətin gələcəyidir" mövzularında çıxış etmişlər.

Qeyd edək ki, tələbələr konfransda xüsusi aktivlik nümayiş etdirmişlər. Posterlərin təqdimatı maraqla qarşılanmış və təşkilat komitəsinin posterlər və onların müəllifləri haqqında fikirləri dinlənilmişdir. Seçilən posterlərin müəllifləri müvafiq diplom və hədiyyələrlə təltif olunmuş, bütün iştirakçılara sertifikatlar təqdim edilmişdir.

Eyni zamanda, konfransın sonunda AMİ-də 28 May - Respublika Gününə həsr olunmuş qızlar və oğlanlar arasında keçirilmiş voleybol yarışının qalibləri olan pedaqoji fakültənin qızlardan ibarət komandası və filologiya və təhsildə psixoloji xidmət fakültəsinin oğlanlardan ibarət komandaları kubokla təltif olunmuşlar.

***

Mayın 27-də AMİ-də 28 May - Respublika Gününə həsr olunmuş "dəyirmi masa" keçirilmişdir. Tədbiri giriş sözü ilə institutun rektoru, Milli Məclisin deputatı, professor Aqiyə Naxçıvanlı açaraq qeyd etdi ki, cümhuriyyətin tarixi təcrübəsi göstərir ki, dövlət müstəqilliyini və suverenliyini əldə etmək böyük nailiyyət olsa da onu qorumaq və möhkəmləndirmək lazımdır. 1990-cı illərin əvvəllərində müstəqillik əldə etmiş müasir Azərbaycan Respublikası məhz ulu öndər Heydər Əliyevin rəhbərliyi, onun siyasi iradəsi sayəsində mürəkkəb vəziyyətdə öz müstəqilliyini və suverenliyini qorumağı və möhkəmləndirməyi bacardı, dövlətçiliyin qorunması üçün qətiyyətli tədbirlər görüldü. Bu gün Prezident cənab İlham Əliyevin rəhbərliyi altında Azərbaycan Respublikasında demokratik, hüquqi, dünyəvi dövlət, vətəndaş cəmiyyəti quruculuğu prosesi uğurla davam etdirilir.

Mövzu haqqında institutun ixtisasartırma və yenidənhazırlanma fakültəsinin dekanı, dosent Telman Haqverdiyev və ibtidai və məktəbəqədər təhsilin metodikası kafedrasının müdiri, professor Mircəfər Həsənov geniş məruzə ilə çıxış etmişlər. Natiqlər ötən əsrin əvvəlində müstəqilliyini elan etmiş Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin cəmi 23 ay fəaliyyət göstərməsinə baxmayaraq, qısa müddət ərzində həmin dövr üçün böyük nailiyyətlər əldə etdiyini qeyd etmişlər. Ötən əsrin sonunda isə məhz ümummilli lider Heydər Əliyevin məqsədyönlü daxili və xarici siyasəti nəticəsində ölkəmizdə davamlı ictimai-siyasi sabitlik bərqərar oldu, siyasi, iqtisadi və sosial islahatlar uğurla həyata keçirildi. Bu uğurlu siyasəti davam etdirən dövlət başçısı cənab İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə qazanılmış nailiyyətlər qürur doğurur.

Daha sonra I kurs tələbəsi Leyla Məmmədova mövzu haqqında çıxış etmiş,  I kurs tələbəsi Afət Allahverdiyeva Bəxtiyar Vahabzadənin "Azərbaycan-Türkiyə" şeirini, III kurs tələbəsi Ülkər Lətifli isə Nəriman Həsənzadənin "Azərbaycan" şeirini söyləmişlər.

AMİ-nin Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL