21 İyun 2013 - №23

"Heydər Əliyev və milli dövlət quruculuğu" mövzusunda Respublika elmi-praktik konfransı

Bakı Pedaqoji Kadrların İxtisasartırma və Yenidənhazırlanma İnstitutunda 15 iyun - Milli Qurtuluş Günü münasibəti ilə tədbir keçirilmişdir. Tədbir iştirakçıları əvvəlcə institutda yaradılmış Heydər Əliyev muzey-lektoriyası ilə tanış olmuşlar.

Azərbaycan Respublikasının Dövlət himni səsləndirildikdən sonra institutun rektoru, professor Asəf Zamanov tədbiri giriş sözü ilə açaraq Milli Qurtuluş Gününün tarixi əhəmiyyətindən, müstəqil dövlətimizin qurulmasından, inkişaf etdirilməsindən və möhkəmləndirilməsindən danışmışdır.

Bildirilmişdir ki, iyirminci yüzilliyin sonunda SSRİ-nin süqutu yeni müstəqil dövlətlərin yaranması ilə nəticələndi. Azərbaycan da  bu müstəqil dövlətlər sırasında özünə yer tutdu. Lakin o vaxtkı hakimiyyətin səriştəsiz idarəçiliyi sayəsində ölkəmiz parçalanmaq, dağılmaq həddinə çatmışdı. Bir sıra xarici qüvvələr və onların respublikamızdakı havadarları Azərbaycan xalqının azadlıq ideallarının reallaşmasına müqavimət göstərmək, milli istiqlaliyyətin bərpa edilməsinə mane olmaq üçün təxribatlar törədirdilər. Belə bir mürəkkəb şəraitdə - 1993-cü ildə itaətsizliyin, anarxiya və xaosun ağlasığmaz dərəcədə olduğu vaxtda xalqımızın təkidli tələbi ilə Heydər Əliyevin ikinci dəfə hakimiyyətə qayıdışı nəticəsində qardaş qırğınının, vətəndaş müharibəsinin qarşısı alındı, ictimai-siyasi sabitlik bərpa olundu.

Ümummilli  lider Heydər Əliyevin Azərbaycan Ali Sovetinin sədri seçilməsi günü  - Milli Qurtuluş Günü yaddaşlara əbədi həkk olunmuşdur.

Heydər Əliyev hakimiyyətə gəldikdən dərhal sonra ölkəmizdə qanunçuluğun bərqərar olunması istiqamətində ciddi tədbirlər görüldü, xalqımızın vahid ideologiya - azərbaycançılıq ideologiyası ətrafında birləşərək həmrəylik nümayiş etdirməsinə nail olundu.

Professor Asəf Zamanov onu da qeyd etdi ki, Azərbaycanın daxilində yaranmış nisbi sabitlikdən və beynəlxalq aləmdə ölkəmizə artan inam və maraqdan istifadə edərək, 1994-cü ilin sentyabrında "Əsrin müqaviləsi" adlandırılan ilk neft sazişinin imzalanması və onun gerçəkləşdirilməsi Heydər Əliyev tərəfindən işlənib hazırlanmış və müstəqil Azərbaycanın iqtisadi inkişaf konsepsiyasını təşkil edən neft strategiyasının həyata keçirilməsinin parlaq təzahürüdür.

Heydər Əliyev ölkənin milli mənafelərinə uyğun şəkildə istifadə edilməsinə yönəldilmiş irimiqyaslı beynəlxalq iqtisadi sazişlərin işlənib hazırlanması və həyata keçirilməsi sahəsində son dərəcə gərgin və səmərəli fəaliyyət göstərmişdir. Onun böyük siyasi iradəsi və müdrik uzaqgörənliyi sayəsində əhəmiyyətli beynəlxalq müqavilələrə imza atılmış və onların həyata keçirilməsinə başlanılmışdır.

Bütün istiqamətlərdə olduğu kimi, elm və təhsil sahəsində də köklü islahatlar aparılmış, ölkənin intellektual potensialının inkişafına xüsusi qayğı göstərilmişdir.

Vurğulanmışdır ki, bütün həyatını öz xalqına bəxş etmiş Heydər Əliyevin siyasi və dövlət xadimi kimi zəngin fəaliyyəti Azərbaycan xalqının tarixində dərin iz buraxaraq, əsl dövlət idarəçiliyi məktəbinə çevrilmişdir. Gələcək nəsillər bundan sonra da bu böyük məktəbdən - Heydər Əliyevin zəngin siyasi irsindən ölkəmizin inkişafı, xalqımızın rifahı naminə faydalanacaqdır.

İnanırıq ki, ulu öndərin siyasi kursunun layiqli davamçısı, ölkəmizin Prezidenti möhtərəm İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Azərbaycan daha böyük uğurlara imza atacaqdır.

Konfransda pedaqogika kafedrasının müdiri, dosent Fikrət Əliyev, ixtisasartırma fakültəsinin dekanı Polad Mədədov, dosent Aydın Aslanov, və başqaları çıxış edərək Milli Qurtuluş Gününün əhəmiyyətindən və ümummilli liderin dövlətimiz və dövlətçiliyimiz, həmçinin xalqımız üçün qurub yaratdığı müasir Azərbaycanın böyük uğurlarından söz açmışlar.

Konfrans sənədli filmin  nümayişi ilə başa çatmışdır.

Tural QULİYEV

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL