25 İyun 2013 - №24

Masallıda yeniyetmə və gənclərin zərərli vərdişlərdən uzaq olmaları ilə bağlı maarifləndirmə işləri aparılmışdır

Bu günlərdə "Müasir Gənclik və Sosial İnkişaf" İctimai Birliyi Azərbaycan Respublikasının Prezidenti yanında Gənclər Fondunun dəstəyi ilə Masallı Rayon Gənclər Mərkəzində "Zərərli vərdişlərə qarşı mübarizə sahəsində yeniyetmə və gənclərin maarifləndirilməsi" mövzusunda tədbir keçirmişdir.

Tədbiri Masallı Rayon Gənclər və İdman İdarəsinin rəis müavini Məhəmməd Abasquliyev açaraq bildirmişdir ki, bu gün bəşəriyyəti daha çox düşündürən və narahat edən problemlərdən biri də narkomaniyadır. Son vaxtlar gənclərin zərərli vərdişlərdən uzaqlaşdırılması istiqamətində çoxlu sayda tədbirlər həyata keçirilir, lakin bu bəladan qurtarmaq üçün təkcə onları məlumatlandırmaq kifayət etmir. Yeniyetmə və gənclərin asudə vaxtlarının səmərəli təşkili, keyfiyyətli təhsillə təmin edilmələri, öz təşəbbüslərini gerçəkləşdirə biləcəyi mühitin formalaşdırılması və onlara xidmət göstərə biləcək strukturların yaranması vacibdir.

Çıxış üçün söz alan "Müasir Gənclik və Sosial İnkişaf" İctimai Birliyinin sədri Etibar Əsədov XXI əsrin ən qorxulu zərərli vərdişlərindən hesab olunan narkomaniyanın, alkoqollu içkinin, siqaretin həyat üçün təhlükəli xəstəliklər yaratdığını qeyd etmişdir. O da vurğulanmışdır ki, narkomaniya ağır xəstəlikdir və  orqanizmin həyat fəaliyyətinin kobud şəkildə pozulmasına, sosial tənəzzülə gətirir. Narkotik zəhər olub, insan beynini və psixikasını tədricən məhv edir.

Azərbaycan Tibb Universitetinin dosenti Şəhla Babayeva Dünya Səhiyyə Təşkilatının hər il yaydığı statistik rəqəmlərə toxunaraq bildirmişdir ki, siqaret çəkməkdən, narkotik maddə qəbul etməkdən dünyada 1 milyon insan dünyasını dəyişir. Bunların da əksəriyyətinin gənclər təşkil etdiyini deyən tibbi ekspert bu cür qorxulu, zərərli vərdişlərin onların həyatı üçün çox təhlükəli olduğunu və maarifləndirmə işlərinin davamlı olmasının vacibliyini vurğulamışdır.

Tədbirdə çıxış edən digər natiqlər də zərərli vərdişlərin törətdiyi sosial problemlərdən, yeniyetmə və gənclərlə  bu sahədə müntəzəm olaraq maarifləndirmə işlərinin aparılmasından, mühazirə və seminarların keçirilməsinin vacibliyindən danışmışlar.

Sonda tədbir iştirakçılarına mövzu ilə bağlı bukletlər paylanılmışdır.

Samirə KƏRİMOVA

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL