19 İyul 2013 - №27

Naxçıvan Dövlət Universitetində  Heydər Əliyev Universitetinin növbəti məşğələsi

Naxçıvan Dövlət Universitetində fəaliyyət göstərən Heydər Əliyev Universitetinin "Tərəqqi və yüksəlişin başlanğıc günü" mövzusunda 172-ci məşğələsi keçirilmişdir. Ümummilli lider Heydər Əliyevin Azərbaycanda hakimiyyətə ilk dəfə gəlməsinin 44 illiyi münasibəti ilə keçirilən məşğələni giriş sözü ilə universitetin rektoru, biologiya elmləri doktoru, professor Saleh Məhərrəmov açaraq vurğulamışdır ki, 44 il əvvəl - 1969-cu il iyul ayının 14-də Azərbaycan Kommunist Partiyasının Mərkəzi Komitəsinin plenumunda Heydər Əlirza oğlu Əliyevin respublikanın rəhbəri seçilməsi ilə Azərbaycanın inkişafında böyük dönüş və tərəqqi başlanmış, sənaye və kənd təsərrüfatı, milli elm və təhsil, səhiyyə inkişaf etmişdir. 1993-cü ildə xalqın təkidli tələbi ilə yenidən siyasi hakimiyyətə gələn Heydər Əliyev Azərbaycanın dövlət müstəqilliyinin qorunmasında, sosial-iqtisadi, hərbi, siyasi tərəqqisində misilsiz rol oynamışdır. Rektor bildirmişdir ki, Heydər Əliyevin uzaqgörən və müdrik siyasəti bu gün onun layiqli davamçısı, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti cənab İlham Əliyev tərəfindən uğurla davam etdirilir.  Azərbaycan xalqı, ziyalı gənclik bu siyasəti qətiyyətlə dəstəkləyir.

Universitetin ümumi tarix kafedrasının müdiri, tarix üzrə fəlsəfə doktoru, dosent İlqar Kəngərli mövzu ilə bağlı məruzə etmişdir. Məruzədə qeyd olunmuşdur ki, Azərbaycan dövlətçiliyi ideyasının totalitar sovet rejimi dövründə yaşaması və sonradan yenidən reallaşdırılması dünyaşöhrətli siyasətçi Heydər Əliyevin adı ilə bağlıdır. Hələ sovetlər dövründə milli tariximizin, mədəniyyətimizin, mənəvi dəyərlərimizin yaşadılması, yerli infrastrukturun inkişafı, milli intellekt bazasının formalaşmasında bu dahi şəxsiyyətin müstəsna xidmətləri olmuşdur. Məruzəçi müstəqil Azərbaycanın xilaskarı və qurucusu, Azərbaycan diasporunun yaradıcısı, sülhun və ədalətin müdafiəçisi Heydər Əliyevin Azərbaycana ikinci dəfə rəhbərliyi dövrünü müstəqilliyin xilas edilməsi, müstəqil dövlətçiliyin qorunub saxlanılması və əsasının qoyulması, Azərbaycanın dövlət quruculuğunun dönməzliyinin təmin edilməsi və möhkəmləndirilməsi kimi mərhələlərlə xarakterizə edərək onun demokratik və hüquqi dövlət quruculuğu, uğurlu daxili və xarici siyasətin müəyyənləşdirilməsi, milli ideologiyanın yaşadılması və təbliği istiqamətində gördüyü işlərdən bəhs etmişdir. Qeyd olunmuşdur ki, Azərbaycan Respublikasının bugünkü hərtərəfli inkişafının əsası ümummilli lider tərəfindən  qoyulmuş, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti, ulu öndərimizin layiqli davamçısı İlham Əliyev Azərbaycanın daha da tərəqqi etməsi, qüdrətli və zəngin bir dövlətə çevrilməsi istiqamətində bu siyasəti uğurla davam etdirməkdədir.

Məşğələ diskussiya şəklində başa çatmışdır.

Mehriban SULTAN,
NDU-nun Mətbuat şöbəsinin müdiri