13 Sentyabr 2013 - №35

Biz müəllimlər üçün güclü stimul

1968-ci ildə Bakıda anadan olmuşam. 1986-cı ildə 44 nömrəli tam orta məktəbi bitirmişəm. 1990-cı ildə Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinə qəbul olunmuşam. Pedaqoji fəaliyyətimə də elə həmin tarixdən başlamışam. Axşam şöbəsində təhsil aldığımdan oxuya-oxuya universitetin kitabxanasında işləmişəm. 1993-cü ildən isə müəllimlik fəaliyyətinə keçmişəm.11 il Bakıətrafı qəsəbələrin birində ibtidai sinif müəllimi işləmişəm. 2004-cü ildən 287 nömrəli "Zəkalar" liseyində çalışıram. Ötən  dərs ilində keçirilmiş "Ən yaxşı müəllim" müsabiqəsinin qalibiyəm. Bu qələbə nəinki ötən ildə, bütövlükdə  20 illik pedaqoji fəaliyyətim dövründə əldə etdiyim  ən böyük uğurdur.

Müsabiqədə qailb gəldiyimi biləndə çox sevindim. Müsabiqə  biz müəllimləri daha keyfiyyətli  işləməyə sövq edən  güclü stimuldur. O həm də dövlətimizin biz müəllimlərə göstərdiyi qayğının ən parlaq təzahürlərindən biridir, işimizə verilən böyük qiymətdir. Buna görə mən  dövlətimizin başçısı cənab İlham Əliyevə minnətdarlığımı bildirirəm.

Altı il öncə - 2007-ci ildə indi artıq pedaqoji ictimaiyyət  arasında kifayət qədər populyarlıq qazanmış və təhsilə, müəllimə dövlətimizin göstərdiyi diqqət və qayğının   bariz  nümunəsi kimi dəyərləndirilən "Ən yaxşı müəllim" müsabiqəsi başlayanda mən  287 nömrəli "Zəkalar" liseyində cəmi 3 il idi  işləyirdim. Liseyimizdə məndən çox-çox əvvəl işləyən təcrübəli və hazırlıqlı müəllimlər var idi və onlardan elə həmin il  müsabiqəyə qatılanlar oldu.  Paytaxtımızın  ən yaxşı məktəblərindən olan liseyimiz də "Ən yaxşı müəllim" müsabiqəsi ilə paralel keçirilən "Ən yaxşı ümumtəhsil məktəbi" müsabiqəsinə qoşuldu və ilk qailblərdən oldu. Onda müsabiqədə iştirak etmək ağlıma belə gəlmirdi. Çünki təzə idim, məktəbdə kifayət qədər tanınmırdım. Özümə qarşı çox tələbkar olduğumdan özümü müsabiqəyə hazır hesab etmirdim. Bir də, nə gizlədim,  qalib gəlmədiyim təqdirdə  pərt olacağımdan qorxurdum.

Bütün bu illər ərzində həm müsabiqənin gedişini izlədim, onun şərtləri, qaydaları ilə daha yaxından tanış oldum, həm də öz üzərimdə çalışdım.  Müasir, interaktiv təlim metodları, İKT ilə işləməyi öyrəndim.  Bu məqsədlə təşkil olunan  təlimlərdə, kurikulum  kurslarında iştirak  edib müsabiqədə mənə bal qazandıracaq  sertifikatlara yiyələndim. Təlimdə innovativ yanaşmalarla bağlı araşdırmalar apardım. Araşdırmalarımın nəticələri ilə bağlı, iş təcrübəmdən bəhs edən məqalələrlə  pedaqoji mətbuatda, o cümlədən "Azərbaycan məktəbi", "Kurikulum", "İbtidai təhsil və məktəbəqədər tərbiyə","Media və təhsil innovasiyaları" jurnallarında məqalələrlə çıxış etdim. Silsilə "açıq dərs"lər verdim. Təbii ki, bütün bunlar öz müsbət təsirini göstərdi. Ötən il  sənədlərimi müsabiqəyə təqdim edib elə ilk mərhələdə yüksək bal (1,8 bal) topladım. Müsabiqənin ikinci mərhələsində   Bakıdakı 8 nömrəli tam orta məktəbdə apardığım "açıq dərs"im də  mütəxəssislər tərəfindən yüksək qiymətləndirildi . Dərsə görə də  yüksək, yəni 9,8 bai (ən yüksək bal 10-dur) topladım. Sonuncu mərhələ olan təqdimatdan isə  9 bal yığaraq   bütövlükdə 21 bal,  yəni keçid balından çox-çox artıq  nəticə göstərdim.

Müsabiqədə qalib gəlməyim məni xeyli ruhlandırıb, özümə inamımı artırıb. Yeni dərs ilində  daha səylə çalışmağı, təhsil və tədrisdəki yenilikləri dərindən öyrənib işimdə tətbiq etməyi, elmi-metodik tədbirlərdə,  fəal təlimə dair kurs və təlimlərdə yaxından iştirak etməyi  qərara almışam.

Təranə MURADOVA,
Bakıdakı 287 nömrəli "Zəkalar" liseyinin  ibtidai sinif müəllimi