6 Dekabr 2013 - №47

Beynəlxalq təhsil xəbərləri

Rusiyada dövlət və özəl ali məktəblərin filialları bağlanacaq

Dekabrın 2-də Moskvada Rusiya ali təhsil sistemində təmsil olunan ali  məktəblərin keyfiyyət monitorinqini aparan işçi qrupun araşdırmalarının yekunlarına  həsr olunmuş brifinq keçirilib. "Uçitelskaya qazeta"nın məlumatına əsasən, işçi qrup ali məktəblərin effektivlik göstəricilərini ətraflı  təhlil edib.  Bu barədə Rusiya təhsil və elm nazirinin müavini Aleksandr Klimov açıqlama verib. Onun sözlərinə görə, monitorinqdə həm dövlət, həm də özəl sektora aid  934 ali məktəb və onların 1478 filialı iştirak edib.  Bütün ali məktəb müəssisələrinə eyni tələblər irəli sürülüb. Nazir müavini qeyd edib ki, ötən il fəaliyyətlərində dönüş etməli olan ali məktəblər də cari ildə öz göstəricilərini yaxşılaşdıraraq qeyri-effektiv ali məktəblər sırasını tərk edə biliblər. Ali məktəbin qeyri-effektiv elan olunması  bu təhsil ocağının dərhal bağlanması demək deyil.  Söhbət ali təhsil ocağının yenidən təşkilindən gedir.   İstər dövlət, istərsə də qeyri-dövlət ali məktəblərinin filiallarını saxlamaq məqsədəmüvafiq deyil. Qeyri-effektiv filiallar bağlanmalıdır.

Rusiya Rektorlar Birliyinin baş katibi Olqa Kaşirina da bildirib ki, monitorinq dövlət-ictimai tərəfdaşlığının inkişaf etdirilməsində mühüm vasitədir.  Rektorlar Birliyinin isə ali məktəblərin keyfiyyət monitorinqinin  keçirilməsi  proseduru ilə bağlı  heç bir  etirazı yoxdur. Onun sözlərinə görə, monitorinq regional ali məktəblərin  inkişaf etdirilməsində ciddi motivasiya olub.  Brifinqdə pedaqoji ali məktəblərin  keyfiyyət monitorinqinin keçirilməsi ilə bağlı problemlərə də toxunulub.

Dərsliklərin elektron versiyası tətbiq olunacaq

Yaxın vaxtlarda Rusiya Federasiyasının ümumtəhsil məktəblərinin şagirdləri üçün hər bir dərsliyin elektron versiyası tətbiq olunacaq. "Uçitelskaya qazeta"nın məlumatına görə, bu barədə ölkənin təhsil və elm naziri Dmitri Livanov bildirib. Onun sözlərinə görə, məktəb dərslikləri üçün elektron versiyanın mövcudluğı mütləq şərt olacaq.  Bu isə məktəbli çantasının olduqca yüngül olmasını təmin edəcək.  Nazir qeyd edib ki, hazırda müasir məktəblinin portfeli bəzi hallarda 8 kiloqramı aşır.

"Əlbəttə ki, uşaqlar üçün, xüsusən də ibtidai məktəblərdə oxuyan kiçikyaşlılar üçün  portfelin bu qədər ağır olmasına yol vermək olmaz. Lakin təbiidir ki, informasiyaların həcmi artır, bunun qarşısını almaq olmaz. Buna görə də müasir informasiya texnologiyalarından istifadə olunması çox vacibdir. Dərsliklərin elektron versiyalarının yaradılması mütləq tələbdir", - deyə nazir bildirib.

Yaponiyada ağıllı robot qəbul imtahanlarına hazırlaşır

Yaponiyada Milli İnformatika İnstitutu  və bir sıra texnologiya kompaniyaları (Fujitsu və IBM) ilə əməkdaşlıq proqramı çərçivəsində alimlər  Tokio Universitetinə keçirilən qəbul imtahanlarında iştirak edə biləcək  ağıllı robotun yaradılması layihəsinə başlayıblar. Tokio Universitetinə qəbul qaydaları olduqca çətin hesab olunduğundan xüsusi olaraq  ağıllı robot  bu ali məktəbdə sınaqdan keçiriləcək. Bu yaxınlarda robot ilk sınaqdan keçib, belə ki, o, riyaziyyat üzrə 10 sualdan 4-nə düzgün cavab verib.  Robotu yaradanlar  hesab edirlər ki, 2016-cı ildə o  ən yüksək balla imtahan verə,  2021-ci ildə isə ali məktəbə qəbul olmaq üçün  tələb olunan bütün balı yığa biləcək.

Norveçdə əcnəbi tələbələr üçün təhsil pulsuz olacaq

Norveçdə xarici tələbələr üçün ali təhsil yaxın vaxtlarda hələlik pulsuz olacaq. Bu  barədə Norveç hakimiyyət orqanları qərar qəbul edib. "Uçitelskaya qazeta"nın yazdığına görə, Avropa Birliyinin üzvü olan bir  ölkə kimi  Norveç Avropanın digər ölkələrindən də tələbə qəbul etməlidir. Lakin Norveç Krallığında AB üzvü  olmayan digər dövlətlərdən gəlmiş əcnəbi tələbələr də təhsil alır. Onlar isə aldıqları ali təhsilə görə pul ödəməlidirlər.

"Hökumətin belə bir qərar qəbul etməsinin səbəbi odur ki, əlavə maddi kömək almayan bir çox norveçli gənc Amerika və ya Rusiyada pullu ali təhsil alır. Bu ölkələrdən olan tələbələrin Norveçdə təhsilini isə yerli vergiödəyiciləri öz üzərlərinə götürüblər", - deyə ölkənin təhsil və elmi tədqiqatlar nazirinin müavini Bern Xeuqstad bildirib.  Hakimiyyətdə təmsil olunan mühafizəkarlar qeyd edirlər ki, xarici tələbələr üçün pullu təhsil sisteminin tətbiqi ölkədə təhsilin keyfiyyətinin yaxşılaşmasına gətirib çıxaracaq. Digərləri isə əmindirlər ki, pullu təhsil ölkədə tələbə sayının kəskin azalmasına səbəb olacaq.   Misal üçün, qonşu İsveç  pullu ali təhsilə keçdikdən sonra bu ölkədə xarici tələbələrin sayı  80 faiz azalıb.

Uşaqların məktəbə iki yaşdan getməsi təklif olunur

Böyük Britaniya parlamentində  uşaqların 2 yaşdan məktəbə göndərilməsi barədə təklif müzakirəyə çıxarılıb.

Təşəbbüsün müəllifi deputat  Salli Morqan 2 yaşdan başlayaraq uşaqların ümumi icbari təhsilə cəlb olunması vacibliyini bildirib. O bunu orta məktəbə daxil olarkən imkanlı və sosial cəhətdən imkansız ailələrdən olan uşaqlar arasındakı fərqin  böyük olması ilə izah edib. Uşaqlardan bəziləri çox aşağı sosial davranışlara malikdir, onlar oxuya, yaza  bilmirlər, tədris prosesinə hazır deyillər. Buna görə də deputat S.Morqan özündə  ibtidai və orta təhsil səviyyələrini cəmləşdirən xüsusi məktəblərin açılmasını təklif edib. Bu mərhələ azyaşlıların icbari təhsilə hazırlığı yolunda ən yaxşı vasitə olacaq.

Siyasətçi 2 yaşlı uşaqlar və   18 yaşlı yeniyetmələrin əhatə olunduğu təhsil şəbəkəsinin genişləndirilməsinin vacibliyini qeyd edib.  Onun sözlərinə görə, məhz erkən yaş dövrü uşaqların inkişafında təhsil prosesində zəruri  olan  davranış  və  bacarıqların formalaşmasında əlverişli şəraitdir.

Oruc MUSTAFAYEV,
"Azərbaycan müəllimi"