13 Dekabr 2013 - №48

Bakı Oksford məktəbinin şagirdləri Botanika İnstitutunda təcrübədə olublar

Türkiyənin İstanbul şəhərində keçiriləcək Beynəlxalq Elmi Layihə yarışmasında Bakı Oksford məktəbini təmsil edən şagirdlər Selin Çıraqzadə və Cəmilə Rzayeva yarışda təqdim ediləcək elmi mövzu ilə əlaqədar olaraq (bitki mənşəli bir sıra bioloji fəal maddələrin alınması texnologiyalarının mənimsənilməsi) tədqiqatlar aparmaq məqsədilə AMEA-nın Botanika İnstitutunun bitki ehtiyatları şöbəsində təcrübə keçmişlər.

Akademiyadan AzərTAc-a bildirmişlər ki, şagirdlər laboratoriyada aparılan elmi-tədqiqat işləri ilə tanış olmuş, bioloji fəal maddələrin rolu, bitki materiallarının analizə hazırlanması, təcrübə aparmaq üçün avadanlıq və aparatlardan istifadə qaydalarını öyrənmişlər.

Oksford məktəblilərinə bitki ehtiyatları şöbəsinin müdiri, biologiya elmləri doktoru Eldar Novruzov və başqaları tərəfindən modifikasiya edilmiş metodla yabanı halda bitən Zəfəran (Crocus sativa) bitkisinin müxtəlif hissələrində rütubət, quru maddələrin, C vitamininin, həmçinin çiçək ləçəklərində antosianların miqdarının təyin edilməsi metodu öyrədilmişdir.

Məktəbin müəllimləri T.Qədirova, G.Rzayeva və biologiya elmləri doktoru E.Novruzov müzakirələrdə çıxış edərək şagirdlərdə biologiya elminə marağın artırılması istiqamətində belə təcrübələrin əhəmiyyətli olduğunu və institut əməkdaşları ilə məktəb arasında əlaqələrin genişləndirilməsinin zəruriliyini qeyd etmişlər.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL