27 Dekabr 2013 - №30

Bakı Slavyan Universitetində beynəlxalq elmi konfrans keçirilib

Böyütmək üçün şəkili seçin20-21 dekabr tarixlərində Bakı Slavyan Universitetində   "Müqayisəli ədəbiyyat. Ədəbiyyat və mədəniyyətlərdə istorioqrafiya: mif, ədəbiyyat və tarix arasında" mövzusunda V Beynəlxalq elmi konfrans keçirildi. BSU və Azərbaycan Müqayisəli Ədəbiyyat Assosiasiyasının birgə təşkilatçılığı ilə keçirilən tədbirdə 17 ölkədən gəlmiş 40-dan çox ədəbiyyatşünas alim, eləcə də Milli Məclisin deputatları, ziyalılar, respublikamızın ali təhsil və elm müəssisələrinin nümayəndələri, tələbələr və KİV təmsilçiləri iştirak edirdilər.

BSU-nun rektoru,  AMEA-nın müxbir üzvü, professor, əməkdar elm xadimi Kamal Abdullayev tədbiri açaraq iştirakçıları salamladı. Xarici qonaqları təqdim edən rektor konfransda iştirak etdiklərinə görə onlara öz minnətdarlığını bildirdi. Ənənəvi olaraq 2-3 ildən bir "Müqayisəli ədəbiyyat" devizi altında keçirilən beynəlxalq  elmi konfransın mövzusunun hər dəfə ədəbiyyatda müxtəlif problemlərə həsr edildiyini və geniş əhatə dairəsinə malik olduğunu diqqətə çatdıran K.Abdullayev bu tədbirə marağın ildən-ilə artdığını vurğuladı. Oeyd olundu  ki, iki gün davam edəcək beynəlxalq elmi məclisdə müasir ədəbiyyatın və mifologiyanın problemləri, eyni zamanda, tarixən ədəbiyyat, mif, tarix arasındakı əlaqələrin açılması baxımından çox maraqlı mətləblərə toxunulacaqdır.

Konfransın plenar iclasında  çıxış edən  BSU-nun Azərbaycan ədəbiyyatı kafedrasının müdiri, Azərbaycan Müqayisəli Ədəbiyyat Assosiasiyasının sədri, filologiya üzrə elmlər doktoru, professor Rəhilə Qeybullayeva  tədbirin əhəmiyyətindən danışaraq tarix və ədəbiyyatın ümumi və fərqli xüsusiyyətlərini səciyyələndirdi.  R.Qeybullayeva tarixin yazılma formalarını, müxtəlif xalqların keçid dövrlərini,  "tarix" və "history" sözlərinin etimologiyasını, tarix və ədəbiyyat terminlərinin müxtəlif xüsusiyyətlərini müqayisəli şəkildə təhlil etdi. O, tədbir iştirakçılarına konfransın işi haqqında məlumat verdi və materialların kitab şəklində nəşr olunacağını diqqətə çatdırdı.

Sonra tədbirin əsas məruzəçiləri -  Viskonsin Medison Universitetinin (ABŞ) dosenti Maks Statkiyeviç "Başlanğıc: ədəbiyyat tarix və mif arasında vasitəçi kimi",  Boğaziçi və Yeditəpə universitetlərinin (Türkiyə)  professoru Suat Karantay  "Səyahət yaddaşın forması kimi: Monteqyunun türk səfirinin məktubları" mövzusunda məruzə  etdilər.

V Beynəlxalq elmi konfrans münasibətilə iştirakçıları təbrik edən Osaka Universitetinin (Yaponiya) dosenti Takayuki-Yokota Murakami Kamal Abdullayevin yapon dilinə tərcümə olunmuş və bu uzaq ölkədə işıq üzü görmüş "Sehrbazlar dərəsi" kitabını müəllifə təqdim etdi.

Tədbirdə BSU-nun beynəlxalq əlaqələr üzrə prorektoru,  Milli Məclisin deputatı Sahibə Qafarova, Bakı Asiya Universitetinin rektoru, professor Cəlil Nağıyev,  Miçiqan Universitetinin (ABŞ) professoru Jaspal K.Singh,  Təbriz Universitetindən Hossein Sabouri (İran), Ural Federal Universitetindən Sergey Sokolov (Rusiya),  Lyudmila Bejenaru (Rumıniya), Vera Oçxeli (Gürcüstan), Rafi Beykhanov (İsrail) və başqaları çıxış edərək konfransın işinə uğurlar arzuladılar.

Sonra konfrans öz işini "Tarixi və ədəbi janrlar : təsvir üsulları", "Ədəbi mətnlərdə tarixin təsviri formaları", "Keçid dövründə ədəbiyyat və tarix",  "Mifoloji qatda tarix",  "Tarix və istorioqrafiya",  "Dil tarixin mənbəyi kimi" bölmələrində davam etdirdi.

Konfrans çərçivəsində həmçinin Əl-Fərabi adına  Qazaxıstan Milli Universitetinin professoru Anuar Qaliyevin "Keçmişin dərki: mif və tarix arasında", Orenburq Dövlət Pedaqoji Universitetinin professoru S.Lyubiçanovskinin "Yaddaş və gündəlik (Leonid Bolşakovun şəxsi gündəliyi əsasında)" mövzusunda "ustad dərsləri", Osaka Universitetinin dosenti Takayuki-Yokota Murakaminin sədrliyi ilə "İtirilmiş milli tarixin bərpası: Latviyanın rusdilli yəhudi yazıçıları və onların əsərləri" mövzusunda "dəyirmi masa" təşkil olunub.

Konfransa gələn xarici qonaqlar mədəni proqram çərçivəsində maraqlı ekskursiyalarda iştirak ediblər.

Hicran ƏKBƏROVA,
"Azərbaycan müəllimi"