10 Yanvar 2014 - №01

Elmi-praktik konfrans

Naxçıvan Özəl Universitetində Naxçıvan Muxtar Respublikası Konstitusiyasının qəbul olunmasının 15 illiyinə həsr edilmiş elmi-praktik konfrans keçirilib. Konfransı giriş sözü ilə universitetin tədris və elmi işlər üzrə prorektoru, tarix üzrə fəlsəfə doktoru, dosent İbrahim Kazımbəyli açıb.

Konfransda humanitar elmlər kafedrasının müəllimi Rövşən İsmayılxanlı "Naxçıvan Muxtar Respublikasının 1998-ci ildə qəbul edilmiş Konstitusiyasının hüquqi statusunun əsasları" mövzusunda məruzə ilə çıxış edib. Bildirilib ki, konstitusiya  ölkənin əsas qanunu olub, dövlətin siyasi, hüquqi və iqtisadi əsaslarını və vətəndaşların hüquqi statusunu müəyyən edir. Azərbaycan Respublikası müstəqilliyini bərpa etdikdən sonra yeni konstitusiya layihəsinin hazırlanmasına başlanıb. 1995-ci il noyabrın 12-də ümumxalq səsverməsi (referendumu) ilə müstəqil Azərbaycan Respublikasının ilk Konstitusiyası qəbul olunub.

Qeyd edilib ki, Naxçıvanın muxtariyyətinin əsasları hazırda qüvvədə olan Moskva və Qars beynəlxalq müqavilələri ilə qoyulub. Həmin beynəlxalq müqavilələrdə Naxçıvanın Azərbaycanın tərkib hissəsi olması bir daha bəyan edilərək Naxçıvanın ərazi hüdudları dəqiqləşdirilib. 1926-cı ildə Naxçıvan Muxtar Sovet Sosialist Respublikasının ilk, 1937-ci ildə ikinci, 1978-ci ildə üçüncü Konstitusiyası qəbul edilib.

1998-ci il aprelin 28-də Naxçıvan Muxtar Respublikasının Azərbaycan Konstitusiyası əsasında hazırlanmış yeni Konstitusiyası muxtar respublikanın Ali Məclisində qəbul edilib və həmin il dekabrın 29-da Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi tərəfindən təsdiq olunub.

Sonra ali təhsil ocağının tarix müəllimliyi ixtisasının IV kurs tələbələri Nurlan Quliyevin və Könül Əlisoylunun mövzu ilə bağlı çıxışları olub.

Nuray ƏSGƏROVA

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL