14 Mart  2014 - №10

Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunda elmi konfrans keçirilib

Böyütmək üçün şəkili seçinNaxçıvan Muxtar Respublikasının 90 illiyi ilə əlaqədar Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunda elmi konfrans keçirilmişdir.

Tədbiri giriş sözü ilə açan institutun direktoru, akademik İsa Həbibbəyli Naxçıvan Muxtar Respublikasının keçdiyi tarixi inkişaf yolundan ətraflı danışmışdır. Ümummilli lider Heydər Əliyevin Naxçıvanda tarixi fəaliyyətini xüsusi qeyd edən akademik Azərbaycan Prezidenti cənab İlham Əliyevin muxtar respublikanın 90 illiyi ilə bağlı imzaladığı sərəncamın böyük əhəmiyyət daşıdığını vurğulamışdır. Akademik İsa Həbibbəyli ölkəmizin digər regionları ilə yanaşı Naxçıvana da dövlət tərəfindən xüsusi qayğı göstərildiyini önə çəkmişdir. Qeyd olunmuşdur ki, şərəfli tarixi yol keçmiş, respublikamızın iqtisadiyyatı ilə yanaşı elm, təhsil və mədəniyyətinə böyük töhfələr vermiş Naxçıvan ölkəmizin tarixi inkişafında mühüm nailiyyətlər qazanmışdır. Elmi-tədqiqat müəssisəsinin rəhbəri muxtar respublikanın tarixi, mədəniyyəti, iqtisadiyyatı barədə geniş məlumat verərək qədim diyarın elm və mədəniyyət xadimləri haqqında əhatəli danışmışdır.

Akademik İsa Həbibbəyli ölkə Prezidentinin sərəncamına uyğun olaraq bu günlərdən muxtar respublikanın yubiley tədbirlərinə start verildiyini, bu məqsədlə AMEA-da beynəlxalq konfrans keçirilməsinin nəzərdə tutulduğunu, akademiyanın bir sıra elmi-tədqiqat müəssisələrində silsilə tədbirlərin planlaşdırıldığını qeyd etmişdir. Bildirmişdir ki, yubiley münasibətilə ümumakademiya çərçivəsində keçiriləcək mərasimdə Mərkəzi Elmi Kitabxana tərəfindən sərgi təşkil ediləcəkdir. Naxçıvan MR Ali Məclisinin sədri Vasif Talıbovun rəhbərliyi altında Naxçıvanın müasir tarixi mərhələlərini əks etdirəcək üçcildliyin artıq birinci nəşrinin işıq üzü gördüyünü nəzərə çatdıran akademik İsa Həbibbəyli yaxın müddətdə akademiyada bu qədim diyara aid biblioqrafik göstərici və məqalələr toplusu nəşr ediləcəyini, bununla bağlı akademiya rəhbərliyi tərəfindən qərar qəbul edildiyini vurğulamışdır. Akademik Naxçıvana aid, ümumiyyətlə ölkəmizin digər regionları ilə əlaqədar kitab və məqalələrin müntəzəm olaraq çap edildiyini yüksək qiymətləndirmiş, bu istiqamətdə işlərin bundan sonra da davam etdirilməsini məqsədəuyğun hesab etmişdir.

Memarlıq üzrə fəlsəfə doktoru Rizvan Qarabağlının "Azərbaycan memarlığının Naxçıvan məktəbi", filologiya üzrə elmlər doktoru Tahirə Məmmədin "Naxçıvan ədəbi mühiti: tarixi ənənələr və müasir dövr", AMEA Folklor İnstitutunun direktoru, filologiya üzrə elmlər doktoru Muxtar İmanovun "Naxçıvan folklor mühitinin regional özünəməxsusluğu" mövzularında məruzələrində Azərbaycanın bu qədim diyarının özünəməxsus xüsusiyyətləri, ayrı-ayrı tarixi mədəniyyət abidələrinin yaradıcıları, həmçinin diyarın ədəbi mühitinin tarixi qaynaqları, ədəbi məktəbləri, görkəmli simaları, eləcə də coğrafi məkanın lokal şifahi xalq yaradıcılığı nümunələri misallarla təhlil edilərək iştirakçıların diqqətinə çatdırılmışdır.

Sonra Naxçıvan Muxtar Respublikasının Bakıdakı daimi nümayəndəliyinin rəhbəri, filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Bəxtiyar Əsgərov çıxış edərək muxtar respublikada son illərdə aparılmış tikinti-quruculuq işlərindən, qazanılmış nailiyyətlərdən, elmi-mədəni, sosial-iqtisadi durumdan, müdafiə qüdrətindən geniş bəhs etmiş, elmi konfransın təşkilatçısı olan akademiya rəhbərliyinə minnətdarlığını bildirmişdir.

Sonda yekun sözü söyləyən akademik İsa Həbibbəyli tədbirlə bağlı bir sıra məsələlərdən danışmışdır.

Ağahüseyn ŞÜKÜROV,
AMEA Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun Mətbuat xidmətinin rəhbəri