28 Mart 2014 - №11

Əli bəy Hüseynzadənin anadan olmasının 150 illiyi münasibətilə elmi sessiya

Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunda böyük maarifpərvər ziyalı Əli bəy Hüseynzadənin anadan olmasının 150 illiyi münasibətilə elmi sessiya keçirilib.

Elmi sessiyanı giriş sözü ilə AMEA-nın vitse-prezidenti, Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun direktoru, akademik İsa Həbibbəyli açaraq böyük türkoloq alim Əli bəy Hüseynzadənin həyat və yaradıcılığı barədə ətraflı məlumat verib. Azərbaycan Prezidenti cənab İlham Əliyevin "Əli bəy Hüseynzadənin 150 illik yubileyinin keçirilməsi haqqında" 21 yanvar tarixli sərəncamını yüksək dəyərləndirən akademik İsa Həbibbəyli bu tarixi sənədi, bir növ, görkəmli alimə verilən siyasi bəraət kimi səciyyələndirib. Qeyd edilib ki, yazıçı, publisist, şair, Azərbaycan ictimai-mədəni həyatı və milli mətbuat tarixində böyük rolu olan alim Əli bəy Hüseynzadənin irsi sovet dövründə demək olar ki, araşdırılmamış, vaxtilə ona "panislamist", "pantürkist" damğaları vurularaq ədəbi-ictimai fəaliyyətinə kölgə salınmış, əsərləri qadağan edilmişdir. Lakin müstəqillik illərində görkəmli Azərbaycan mütəfəkkiri və maarifçisinin irsi müəyyən  araşdırmalara cəlb olunmuş, əsərləri işıq üzü görmüşdür.

Filologiya üzrə elmlər doktoru, professor Şamil Vəliyevin "Əli bəy Hüseynzadə və XX əsrin əvvəllərinin ədəbi prosesi", filologiya üzrə elmlər doktoru Zaman Əsgərlinin "Əli bəy Hüseynzadənin həyatı və mühiti", filologiya üzrə fəlsəfə doktoru Sevil Qaraşovanın "Əli bəy Hüseynzadə yaradıcılığı və Qərb ictimai-siyasi fikri", filologiya üzrə elmlər doktoru Şərəf Cəlillinin "Əli bəy Hüseynzadənin ideyaları və müasirlik", həmçinin filologiya üzrə elmlər doktoru Gülər Abdullayevanın "Əli bəy Hüseynzadə və müasirləri" mövzularında məruzələri dinlənilib.

Böyük ədibin qardaşı nəvəsi Cəmilə xanım Hüseynzadə təkcə Əli bəy deyil, nəsillərinin digər  tanınmış nümayəndələri barədə maraqlı məlumatlarla çıxış edərək göstərilən diqqət və qayğıya görə ölkə başçısına dərin minnətdarlığını bildirmişdir.

Ağahüseyn ŞÜKÜROV,
AMEA-nın Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun Mətbuat xidmətinin rəhbəri