28 Mart 2014 - №11

Bahar nəfəsli Novruz

Böyütmək üçün şəkili seçin Novruz ərəfəsində Bakıdakı 263 nömrəli tam orta məktəbə gələnlər qeyri-adi səhnə ilə qarşılaşırdı: sanki təbiətin yaz arzusu məktəbin foyesinə köçmüşdü..

Dəhliz boyu divarları bəzəyən rəsmlər, stolların üstündə yan-yana düzülən müxtəlif növ incəsənət nümunələri ibtidai sinif şagirdlərinin əl əməyi, göz nuru olmaqla yanaşı, həm də onların Novruz sevinci idi. Şagirdlər  bu sevinci Kosa ilə Keçəlin şən dialoqunda, min bir çiçəkli ağaclara nəğmə deyən qaranquşların uçuşunda, tonqal ətrafına yığışan uşaqların gülüşündə əks etdirmişdilər.

Məktəbin akt zalının səhnəsindəki tərtibat da başdan-başa Novruzun gəlişindən xəbər verirdi. Bir tərəfdə Novruz təamları bişirilir, digər yanda nənə nəvələrini başına yığıb, onlarla şirin-şirin söhbət edirdi. Yumurta döyüşdürən uşaqların yanaqları Novruz tonqalının şöləsindən qızarmışdı. Geyimlərində milli mədəniyyətimizin gözəlliyi butalanmışdı. Uşaqların bahar arzularının bu gözəlliyə vurduğu naxışlar baxanda adamın gözünü-könlünü oxşayırdı.

Məktəbin direktoru Nəsimi Abbasov tədbir iştirakçılarını salamladı, onlara bayram təbriklərini çatdırdı.  Yetirmələrinin səhnədə yaratdıqları gözəllikdən duyduğu məmnunluğu dilə gətirən direktor bu bayramın hər birimiz üçün əziz olduğunu qeyd etdi. Şagirdlərin Novruz adət-ənənələrini həvəslə öyrəndiklərini dedi.

Çox keçmədi bayaqdan səhnəyə ulduz-ulduz səpilən "qönçələr" musqinin sədaları altında "oyandılar". "Cəngi"nin könül coşduran sədaları altında səhnəyə çıxan aparıcı - Ləman Bəşirova tamaşaçıları ürəkdən salamladı, hamının bayramını təbrik etdi, Novruzun hər birimizin həyatına xoş günlər gətirməsini arzuladı. Şahanə, Gülnisə, İradə, Aytac, Elnarə bahar haqqında şeirlər söylədilər. Şagirdlərin ifasında səslənən "Azərbaycan" mahnısı tamaşaçıların qəlbini müqəddəs Vətən sevgisi ilə coşdurdu.

...Hamının arzuladığı an gəlib çatdı. "Mirzəyi" rəqs havasının səslənməsi ilə Bahar qızın səhnəyə daxil olması bir oldu. Onu müşayiət edən iki rəqqas oğlanın əllərində məşəl vardı. Bahar qızı  rəqs edə-edə əlindəki xonçanı qonaqların bayram süfrəsinə qoydu.

Məktəblilərin çərşənbələr haqqında hazırladıqları olduqca maraqlı səhnəciklər Novruz mərasimini daha da rövnəqləndirdi.

Söz qonaqlara verildi. Xətai Rayon İcra Hakimiyyəti başçısının müavini Jalə Abdıyeva məktəblilərin hazırladıqları Novruz tədbirini yüksək qiymətləndirdi. Xatırlatdı ki, ümummilli lider Heydər Əliyev Novruz bayramının xalqımızın tarixindəki rolunu yüksək qiymətləndirir, bu bayramın insanlara birlik, bütövlük gətirdiyini qeyd edirdi. O, ölkə Prezidenti İlham Əliyevin bu bayramı müqəddəs milli irs hesab etməsinə diqqət çəkdi. Heydər Əliyev Fondunun prezidenti Mehriban xanım Əliyevanın yorulmaz fəaliyyəti nəticəsində Azərbaycan aşıq sənəti və Novruz bayramının YUNESKO-nun qeyri-maddi mədəni irsin reprezentativ siyahısına daxil edilməsini qürur hissi ilə tamaşaçıların diqqətinə çatdırdı.

Tarix elmləri doktoru, AMEA-nın Arxeologiya və Etnoqrafiya İnstitutunun aparıcı elmi işçisi Güllü Yoloğlu da tədbir haqqında təəssüratlarını bölüşdü, şagirdlərin bu sahədə bilik və bacarığından razılığını bildirdi.

Bakıdakı 263 nömrəli məktəbdə keçirilən Novruz şənliyində "Xonça müsabiqəsi" də maraqla izləndi. Qonaqların rəyinə əsasən, 1-ci yerə 6-cı "a", ikinci yerə 5-ci "c", üçüncü yerə isə 6-cı "d" sinif şagirdləri layiq görüldülər.

Sonda "Xonça müsabiqəsi"nin qalibləri və tədbirin yüksək səviyyədə hazırlanmasında fəal iştiraklarına və təşkilatçılıq bacarığına görə müəllimlərdən bir qrupu məktəb rəhbərliyinin fəxri fərmanları ilə təltif olundu.

Y.ƏLİYEV,
"Azərbaycan müəllimi"