4 Aprel 2014 - №12

Sumqayıt Dövlət Universitetində Azərbaycanlıların Soyqırımı Gününə həsr olunmuş konfrans keçirilib

Böyütmək üçün şəkili seçinSumqayıt Dövlət Universitetində 31 mart Azərbaycanlıların Soyqırımı Günü ilə əlaqədar konfrans keçirildi. Soyqırımı qurbanlarının xatirəsinin anıldığı konfransı universitetin rektoru Elxan Hüseynov giriş sözü ilə açaraq XX yüzillik boyu erməni cəlladları tərəfindən xalqımıza qarşı dəfələrlə törədilən qanlı qırğınların bütün dəhşətləri ilə insan zəkasına sığmayan və dilə gətirilməsi mümkün olmayan bir faciə və xalqımıza qarşı əsl genosid siyasət olduğunu bildirdi. Bu siyasətin məqsədi  azərbaycanlıları qədim torpaqlarından sıxışdırıb çıxartmaq, həmin ərazilərdə erməni tarixçilərinin və ideoloqlarının uydurduğu "Böyük Ermənistan" dövləti yaratmaq idi.

Qeyd olundu ki, xalqımız çoxəsrlik tarixində müdhiş bəlalarla üzləşmişdir. XX əsrin müxtəlif dönəmlərində bədnam qonşularımız və onların havadarları tərəfindən xalqımıza qarşı kütləvi soyqırımı aktları həyata keçirilmiş, əzəli torpaqlarımızın xeyli hissəsini itirmişik. Tarixə nəzər salanda həqiqətlər bir daha göz önünə gəlir. Bu hadisələrin başlanğıcı təxminən iki yüz il bundan əvvələ - 1813-cü və 1928-ci illərdə çar Rusiyası ilə İran arasında bağlanmış Gülüstan və Türkmənçay müqavilələrinin imzalandığı dövrə təsadüf edir. "Qədim Azərbaycanın həmin dövrdə 340 min kvadrat kilometrə qədər ərazisi İran və Rusiyanın nəzarətinə keçərək bu iki dövlətin arasında bölüşdürüldü. 1828-ci il martın 21-də Rusiya çarı tərəfindən bu ölkə ilə İran arasında sülh bağlanmasına dair manifestə əsasən, işğal olunmuş İrəvan və Naxçıvan xanlıqlarının torpaqları Ermənistan ərazilərinin bir hissəsi hesab olunmuşdu. Qondarma Ermənistan dövləti Azərbaycanın tarixi torpaqlarında yaradıldı, ermənilər məhz Türkmənçay sülh müqaviləsi əldə olunduqdan sonra bir xalq kimi formalaşmağa başladı.

Konfransda vurğulandı ki, XIX əsrin əvvəllərindən başlayaraq Qarabağa erməni əhalisinin yerləşdirilməsi, demoqrafik vəziyyətin zorla dəyişdirilməsi, azərbaycanlı əhalini qorxutmaq və qovmaq məqsədi güdən kütləvi qırğınlar, 1920-ci illərdə Zəngəzurun Ermənistana verilməsi, 1948-1953-cü illərdə yüz minlərlə azərbaycanlının indi Ermənistan adlanan əzəli torpaqlarından köçürülməsi xalqımıza qarşı erməni təcavüzünün qanlı səhifələridir. Ötən əsrin əvvəllərində yürüdülən bu mənfur siyasət nəticəsində azərbaycanlılar öz qədim torpaqları olan İrəvan, Göyçə və Zəngəzuru itirmişlər. XX əsrin sonlarında isə erməni işğalçıları Dağlıq Qarabağı və ətraf yeddi rayonu zəbt etmişlər.

Bütün beynəlxalq hüquq normalarını pozan Ermənistan Dağlıq Qarabağı özünə birləşdirmək üçün bütün cinayət və vəhşiliyə hazır olduğunu bir daha nümayiş etdirdi.

Azərbaycan Prezidenti cənab İlham Əliyevin bəyan etdiyi kimi, "bu mənfur siyasətin məqsədi azərbaycanlıları tarixi torpaqlarından qovmaq, bu ərazilərdə -böyük Ermənistan dövləti yaratmaq idi. Müəyyən tarixi dövrlərdə bəzi aparıcı dünya dövlətlərinin planlarına uyğun gələn bu siyasəti reallaşdırmaq üçün müntəzəm surətdə ideoloji, hərbi və təşkilati xarakterli iş aparılmış, ən müxtəlif üsul və vasitələrdən istifadə edilmişdir".

Diqqətə çatdırıldı ki, erməni millətçilərinin və onların havadarlarının son iki əsrdə azərbaycanlılara qarşı məqsədyönlü şəkildə həyata keçirdiyi soyqırımı XX əsrdə xüsusən genişlənmişdir. Bu əsrdə ermənilər Azərbaycan xalqına qarşı üç dəfə soyqırımı aktı həyata keçirmişlər. Onlardan ən dəhşətlisi 1918-ci il 31 mart soyqrımı idi.  Həmin illərdə  ermənilər tərəfindən milli qırğınlar Şamaxıda, Qubada, Muğanda, Göyçayda, Zəngəzur qəzasında, Qarabağda, İrəvan quberniyasında və ölkənin digər ərazilərində  törədilmişdir.

Ermənistanın son iyirmi beş ildə ölkəmizə qarşı yürütdüyü növbəti işğalçılıq siyasəti nəticəsində Azərbaycan torpaqlarının 20 faizi zəbt edilmiş, 20 mindən çox soydaşımız həlak olmuş, 50 mindən artıq adam yaralanmış, əlil və şikəst olmuş, bir milyondan artıq azərbaycanlı qaçqına və məcburi köçkünə çevrilmiş, ölkə iqtisadiyyatına on milyardlarla manatlıq maddi ziyan vurulmuşdur. Tarixi abidələrlə zəngin, Azərbaycan tarixinin öyrənilməsində mühüm əhəmiyyət kəsb edən qədim mədəniyyətə, strateji əhəmiyyətə malik olan Xocalı erməni vəhşiliyinin növbəti qurbanı oldu.

Bu gün Heydər Əliyev Fondunun vitse-prezidenti Leyla xanım Əliyevanın təşəbbüsü ilə həyata keçirilən - "Xocalıya ədalət" kampaniyası çərçivəsində dünyanın 100-dən çox ölkəsində tədbirlər təşkil olunur. Azərbaycan rəhbərliyi, hökuməti və ictimai qurumlar tərəfindən bu istiqamətdə görülən işlər öz səmərəsini verməkdədir.

Rektor bildirdi ki, 1918-ci ilin martında ermənilər tərəfindən Zəngəzurda 109 kənd, Qarabağda 117 kənd, Şamaxı qəzasında 53 kənd, Quba qəzasında 162 kənd dağıdılmışdır. 1918-ci ilin martında bir sıra Bakı kəndlərinin-Məhəmmədi, Əhmədli, Balaxanı,  Binəqədi, Bibiheybət, Hökməli, Zabrat, Sabunçu, Xırdalan və s. sakinləri erməni silahlı dəstələrinin vəhşiliklərinin qurbanı olmuşlar.

Ümumi hesablamalara görə  təkcə Bakıda 12 mindən artıq insan vəhşicəsinə öldürülmüşdür.

Qeyd edildi ki, ulu öndər Heydər Əliyevin "Azərbaycanlıların soyqırımı günü" 1998-ci il 26 mart tarixli fərmanında bu hadisələrə siyasi qiymət verilmişdir. Artıq 15 ildir ki, martın 31-i Azərbaycanlıların Soyqırımı Günü kimi qeyd edilir.

Konfransda "Ümumi tarix" kafedrasının müdiri, professor Şirxan Səlimov "Ermənilərin tarixən azərbaycanlılara qarşı törətdiyi soyqırımının qısa xronologiyası"  Tədris hissəsinin əməkdaşı, şair-dramaturq Əvəz Mahmud Lələdağ "Mart soyqırımını əks etdirən tarixi faktlar", Azərbaycan dili və ədəbiyyat kafedrasının müdiri, dosent Yusif Aslanov "Erməni-azərbaycanlı münasibətlərinin  bədii ədəbiyyatımızda   əksi" mövzuları ilə çıxış etdilər.

SDU-nun Mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL