4 Aprel 2014 - №12

"Ədəbi proses-2013: yekunlar və vəzifələr" mövzusunda yaradıcılıq müşavirəsi keçirilib

Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunda "Ədəbi proses-2013: yekunlar və vəzifələr" mövzusunda yaradıcılıq müşavirəsi keçirilmişdir.

AMEA-nın vitse-prezidenti, institutun direktoru, akademik İsa Həbibbəyli tədbiri giriş sözü ilə açaraq 1976-cı ildən 1984-cü ilədək institutda ardıcıl olaraq ilin ədəbi proseslərinə həsr olunmuş yaradıcılıq müşavirələrinin keçirildiyini diqqətə çatdırmışdır. Həmin müşavirələrin yekunlarına həsr olunmuş 6 kitabın çap olunduğunu bildirən akademik onların müasir dövrümüzdə ədəbiyyatşünaslar üçün dəyərli mənbə olduğunu vurğulamış, yaradıcılıq müşavirələrinin Azərbaycan Yazıçılar Birliyi (AYB) ilə birgə keçirilməsinin əhəmiyyətindən söz açmışdır.

Akademik İsa Həbibbəyli rəhbərlik etdiyi elmi-tədqiqat müəssisəsində 30 ildən sonra ədəbi proses üzrə yaradıcılıq müşavirələrinin keçirilməsinin qərara alındığını nəzərə çatdıraraq bildirmişdir ki, bu müşavirələr ölkəmizdə gedən vahid ədəbiyyat prosesinin uzun bir dövr ərzindəki inkişaf istiqamətlərinin yekunlarını özündə ümumiləşdirəcək. İnstitut rəhbəri bu müşavirələrin öz işini əvvəlkilərdən fərqli formatda və məzmunda davam etdirəcəyini nəzərə çatdırmışdır. Qeyd edilmişdir ki, bu gün müstəqil Azərbaycan dövləti ilə xalqın milli mənəvi maraqları bir-birini tamamladığı üçün ədəbiyyatımız da müstəqil dövlətin tələblərinə cavab verməlidir.

Müşavirədə institutda "Ədəbi proses-2013: yekunlar və vəzifələr" mövzusunda yaradıcılıq müşavirəsinin keçirilməsi istiqamətində aparılmış elmi-təşkilatı işlərdən də danışılmış, ədəbi tənqid şöbəsinin yaradıldığı və bu sahədə mühüm addımların atıldığı diqqətə çatdırılmışdır.

Müşavirəyə təqdim olunmuş məruzələrin kitab şəklində nəşr ediləcəyi bildirilmişdir.

AYB-nin katibi, yazıçı-publisist Rəşad Məcid tədbirdə çıxış edərək 30 ildən sonra yaradıcılıq müşavirəsinin təşkil edilməsinin əhəmiyyətindən danışmışdır. O, tədbirin AYB ilə birgə keçirilməsini yüksək qiymətləndirmiş, iştirakçıları ölkəmizdə baş verən ədəbi proseslərdə daha fəal olmağa çağırmışdır.

Məruzələrdə ötən il Azərbaycan ədəbiyyatının nəsr, poeziya, həmçinin dramaturgiya janrları sahələrində baş vermiş ədəbi yeniliklərdən, gənc müəlliflər və elm adamlarının diqqətini cəlb edən əsərlərdən bəhs edilmiş, geniş müzakirələr aparılmışdır.

AMEA Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun mətbuat xidməti

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL