11 Aprel 2014 - №13

ABŞ universitetlərinin milli reytinq cədvəli

ABŞ-da 4000 -dən artıq universitet fəaliyyət göstərir.  Ölkənin ali təhsil müəssisələri  isə bütün dünyada öncül mövqedədir. "US News" jurnalı (http://www.usnews.com/education) 2014-cü il üçün ölkənin ən yaxşı universitetlərinin  milli reytinq cədvəlini (National University Ranking) açıqlayıb.   Ötənilki  analoji reytinq cədvəlindən fərqli olaraq Prinston Universiteti Harvard Universitetini qabaqlayaraq birinci siraya keçib. Tərtibçilər universitetlərlə yanaşı kollecləri də qiymətləndiriblər. Ötən il olduğu kimi  bu il də ölkənin ən yaxşı kolleci  Williams College-i hesab olunub.

Tərtibçilər qeyd edirlər ki, reytinq cədvəli ali məktəbləri hamı tərəfindən qəbul olunmuş uğur kriteriyaları ilə qiymətləndirməyə imkan verir. Kriteriyalar kimi ikinci tədris ilinə qalan  birinci kurs tələbələrinin sayı (universitetlərdən qovulanların sayı nə qədər az olarsa, o qədər yaxşıdır), buraxılış göstəriciləri (ali məktəbi nə qədər tələbə və necə başa vurub),  professor-müəllim heyətinin tərkibi və gücü göstərilə bilər. Ötən illə müqayisədə bu il ilk onluqda yer alan universitetlər arasında bəzi dəyişikliklər baş verib. Məsələn, Stenford Universiteti 6-cı sıradan 5-ci yerə qalxıb. Dyuk və Pensilvaniya universitetləri  artıq 8-ci deyil, 7-ci yeri bölüşüblər.  Massaçusets Texnologiya Universiteti də onlarla bir mövqedədir. Bir sözlə, ölkənin elitar universitetlərini birləşdirən Sarmaşıq liqasına daxil olan universitetlər öz ənənəvi  imiclərini qorumaqla və bir çox abituriyent üçün arzuolunan təhsil müəssisəsi kimi  əminliklə reytinq cədvəlinə başçılıq edirlər.

ABŞ universitetlərinin milli reytinq cədvəli

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL