9 May 2014 - №17

Bakı Slavyan Universitetində beynəlxalq elmi konfrans keçirilib

Böyütmək üçün şəkili seçin5-7 may tarixlərində Bakı Slavyan Universitetində ümummilli lider Heydər Əliyevin anadan olmasının 91-ci ildönümünə həsr edilmiş "Azərbaycanşünaslığın aktual problemləri" mövzusunda V Beynəlxalq elmi konfrans keçirilib. Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası Rəyasət Heyəti və BSU-nun birgə təşkilatçılığı ilə keçirilən tədbir başlamazdan öncə iştirakçılar Fəxri xiyabanda ulu öndər Heydər Əliyevin xatirəsini ehtiramla anaraq məzarı önünə əklil qoymuşlar. Görkəmli oftalmoloq alim, akademik Zərifə xanım Əliyevanın da xatirəsi hörmətlə yad edilərək məzarı önünə güllər düzülmüşdür.

Sonra tədbir BSU-nun akt zalında keçirilən plenar iclasla davam etdirilib. AMEA-nın müxbir üzvü, Azərbaycan Respublikasının millətlərarası, multikulturalizm və dini məsələlər üzrə dövlət müşaviri, konfransın təşkilat komitəsinin sədri, professor  Kamal Abdullayev tədbiri açaraq iştirakçıları salamlayıb.

K.Abdullayev  ümummilli lider Heydər Əliyevin yaratdığı Bakı Slavyan Universitetində artıq beşinci ildir ki, təşkil edilən "Azərbaycanşünaslığın aktual problemləri" mövzusunda beynəlxalq konfransın bu dahi şəxsiyyətin anadan olmasının ildönümünə həsr edilməsinin təsadüfi olmadığını vurğulayıb.

Qeyd edib ki, azərbaycançılıq məfkurəsinin dövlət siyasəti səviyyəsində təzahür tapması, Azərbaycanın dünya ölkələri sırasında tanınması və layiqli yer tutması məhz ulu öndərin gərgin və məqsədyönlü fəaliyyəti nəticəsində mümkün olub. Tədbirin məqsədlərindən, azərbaycanşünaslığın aktual problemlərinin araşdırılması və həlli istiqamətində mühüm əhəmiyyət kəsb etməsindən, bölmə iclaslarında dinləniləcək məruzələrin aktuallığından danışan natiq beynəlxalq konfransda alimlərimizlə yanaşı, 12 ölkədən 30-dan çox qonağın iştirak etdiyini diqqətə çatdırıb.

AMEA-nın vitse-prezidenti, akademik İsa Həbibbəyli iştirakçıları AMEA-nın prezidenti Akif Əlizadənin adından salamlayaraq konfransın işinə uğurlar arzulayıb.

BSU-nun rektoru, professor Asif Hacıyev bu konfransın yeni elmi istiqamətə, yeni əməkdaşlığa təkan verəcəyini vurğulayıb və tədbir çərçivəsində Rusiya, Belarus, Bolqarıstan və Polşa universitetləri ilə müqavilələrin imzalanacağını bildirib.

Daha sonra çıxış edən Nəsimi RİH-in başçısı Nəsib Məhəməliyev ulu öndərin Azərbaycan xalqı və dövləti qarşısında əvəzsiz xidmətlərindən söz açıb.

Ural Federal Universitetinin kafedra müdiri Aleksandr Nesterov, Anadolu Universitetinin rektoru, professor Davut Aydın, İngiltərədə fəaliyyət göstərən Avropa Azərbaycan Cəmiyyətinin mətbuat katibi Nil Vatson, Almaniyanın Johannes Qutenburq Universitetinin professoru Haynrix Vişoten, Polşadakı Aleksandr Geyştor adına akademiyanın rektoru, professor Adam Koseski və digərləri çıxışlarında müasir dünyada elmin, təhsilin önəmli rolundan, beynəlxalq konfransın əhəmiyyətindən bəhs ediblər.

Sonra proqrama uyğun olaraq konfrans öz işini "Heydər Əliyev və azərbaycançılıq məfkurəsi", "Heydər Əliyev irsi və Azərbaycanın inkişaf strategiyası", "Müasir Azərbaycanda multikultural cəmiyyət və millətlərarası münasibətlər", "Azərbaycan müasir beynəlxalq münasibət sistemində", "Azərbaycanın tarixi və mədəniyyəti" və "Azərbaycan dili və ədəbiyyatı" bölmələrində davam etdirib.

Konfrans çərçivəsində BSU-nun Polyak dili və Mədəniyyət Mərkəzi nəzdində Polyak dili bazar günü məktəbinin açılışı olub. Mərasimdə BSU-nun rektoru, professor Asif Hacıyev və Polşanın Azərbaycandakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri Mixail Labenda iştirak ediblər.

Tədbir çərçivəsində eləcə də xarici qonaqların iştirakı ilə ustad dərsləri,  "dəyirmi masa"lar, Qubaya səfər təşkil olunub, həmçinin "Azərbaycanşünaslığın aktual problemləri" mövzusunda Beynəlxalq elmi konfransın nəticələrinə dair mətbuat konfransı keçirilib.

Hicran ƏKBƏROVA,
"Azərbaycan müəllimi"