9 May 2014 - №17

Məktəblilərin VII İnformatika Layihə Olimpiadası keçirilib

Mayın 3-də Qafqaz Universitetində respublikamızın ümumtəhsil məktəbləri şagirdlərinin VII İnformatika Layihə Olimpiadası (İLO) keçirildi. Azərbaycan Beynəlxalq Təhsil Mərkəzi "Nano Elektronica Estet Kompani" şirkətinin təşkilatçılığı ilə baş tutan olimpiadanın açılış mərasimində Beynəlxalq Təhsil Mərkəzinin, Qafqaz Universitetinin, ölkənin elm və təhsil ictimaiyyətinin nümayəndələri ilə yanaşı mayın 2-də "Qloballaşma prosesində Qafqaz və Mərkəzi Asiya" mövzusunda  keçirilmiş IV Beynəlxalq konfrans çərçivəsində ölkəmizdə səfərdə olan Türkiyənin Fatih Universitetinin rektoru, professor Şerif Ali Tekalan, Turqut Özal Universitetinin rektoru, professor Abdulkadir Şengün, Süleyman Şah Universitetinin rektoru, professor Hüseyn Ekiz də iştirak edirdilər. Universitetin əsas tədris korpusunun foye və dəhlizində  olimpiada iştirakçılarının təqdim etdikləri layihələrin nümayiş olunduğu stendlərdən ibarət sərgi açılmışdı. Rəmzi açılış lenti kəsildikdən sonra tədbir iştirakçıları və qonaqlar sərgini gəzib stendlərdə nümayiş etdirilən layihələrlə tanış oldular. Məlumat verildi ki, "Lazım olsa super bir veb səhifə hazırlayaram, mən də film çəkə bilərəm, animasiya yarışı olsaydı qatılmaq istərdim, proqram yazmaq mənlikdir, uşaqlıqdan maraqlı qurğular hazırlamaq xəyalımdır" kimi fikirlər bir çox gəncimizdə var. Əgər siz də bunlardansınızsa onda bu yarış sizin üçündür" devizi altında təşkil olunmuş olimpiada informasiya texnologiyaları və kompüter sahəsində ən bacarıqlı şagirdləri üzə çıxarmaq və bir araya gətirmək arzusundan doğmuşdur. Yarışda ölkəmizin müxtəlif bölgələrində yerləşən məktəblərdən şagirdlər iştirak edirdilər.

Yarışın məqsədi isə şagirdləri öz ideyalarını kompüterdə tətbiq edərək maarifləndirici və tərbiyəvi əhəmiyyətli layihələr hazırlanması və bunun vasitəsi ilə onların həm kompüter biliklərinin artmasına yardımçı olmaq, həm də kompüterdən daha yaxşı məqsədlər üçün yararlanmağa təşviq etməkdən ibarət idi.

Olimpiadanın finalına 5 nominasiya üzrə 52 layihə təqdim olunmuşdu. Onlardan 14 layihə qısa filmə, 9-u animasiyaya, 11-i veb səhifəyə, 7-si proqramlaşdırmağa, 11-i isə robota aid idi.

Yüzlərlə ziyarətçi olan sərgidə Beynəlxalq Təhsil Mərkəzinin Türk liseyləri şagirdlərinin hazırladığı yanğınsöndürən maşın və Sumqayıtdakı "Təfəkkür" liseyi şagirdlərinin təqdim etdikləri işığın polyarlaşması və maşınqayırmada tətbiqi layihələri daha çox diqqəti cəlb edirdi. Elə həmin gün layihələr ixtisaslı müəllimlər və İKT üzrə mütəxəssislər tərəfindən qiymətləndirilərək qaliblər müəyyənləşdirildi, onlara diplom və hədiyyələr təqdim olundu.

Yusif ƏLİYEV,
"Azərbaycan müəllimi"