6 İyun 2014 - №21

Polşanın ilk təyyarəçi-kosmonavtı Bakı Slavyan Universitetində

Böyütmək üçün şəkili seçinİyunun 2-də Polşanın ilk təyyarəçi-kosmonavtı Miroslav Hermaşevski Bakı Slavyan Universitetinin qonağı olub. O, BSU-da fəaliyyət göstərən Polyak Dili və Mədəniyyəti Mərkəzində, polşaşünas tələbələrin Azərbaycan və polyak dillərinə tərcümə etdikləri kitablarla tanış olub. Universitetin rəhbər heyəti, müəllim və tələbələrin iştirakı ilə keçirilən görüşdə rektor,  professor Asif Hacıyev qonağı salamlayaraq onu bu təhsil ocağında görməyinə şad olduğunu bildirib. BSU haqqında qonağa geniş məlumat verən rektor 2000-ci ildə ulu öndərimiz Heydər Əliyev tərəfindən əsası qoyulmuş Bakı Slavyan Universitetinin inkişafında möhtərəm Prezidentimiz İlham Əliyevin əvəzsiz rolu olduğunu qeyd edib. Bildirilib ki, dövlət başçısının "Bakı Slavyan Universitetinin maddi-texniki bazasının yaxşılaşdırılması haqqında" 7 mart 2008-ci il tarixli sərəncamı buna bariz nümunədir. Respublikamızın son illər ərzində əldə etdiyi uğurlar BSU-dan yan keçməyərək  universitetin  bir çox xarici ölkələrin ali məktəbləri ilə çoxşaxəli əlaqələr qurmasına şərait yaratmışdır. A.Hacıyev Polşa ali məktəbləri ilə BSU arasında olan əməkdaşlıq əlaqələrindən, burada fəaliyyət göstərən Polyak Dili və Mədəniyyəti Mərkəzindən və  Polyak dili Bazar Günü Məktəbindən danışıb. Qeyd edilib ki, qarşılıqlı əlaqələrin əsası BSU yaradıldığı gündən qoyulub. Rektor Heydər Əliyev İrsini  Araşdırma Mərkəzinin nəzdindəki Tərcümə Laboratoriyası tərəfindən dilimizə tərcümə olunmuş "Çəkisizliyin yükü" adlı kitabın təqdimatının keçiriləcəyini bildirib.

Azərbaycana ilk səfəri olduğunu qeyd edən kosmonavt bu ölkəyə heyran olduğunu vurğulayıb, BSU haqqında hələ Polşada olarkən müəyyən məlumat topladığını qeyd edib. O  belə bir universitetdə azərbaycanlı gənclər tərəfindən polyak dilinin öyrənilməsinin sevindirici hal olduğunu, buraya gəldikdə düşündüyündən daha səmimi qarşılandığını bildirib. İştirakçılara öz həyatından   danışan qonaq kosmonavt olmağı uşaqlıqdan arzuladığını və çətin hazırlıq mərhələsindən keçərək 1978-ci ilin 27 iyun tarixində öz arzusuna çatdığını - "Soyuz-6" kosmik gəmisi ilə göyləri fəth etdiyini söyləyib.

Sonda kosmonavtın "Çəkisizliyin yükü" adlı kitabının təqdimatına dair film nümayiş olunub. M.Hermaşevski  BSU-nun  müəllim və tələbələrinin çoxsaylı suallarını cavablandırıb və kitablarını görüş iştirakçılarına hədiyyə edib.

Şakir CƏFƏROV,
"Azərbaycan müəllimi"