25 İyul  2014 - №28

Naxçıvan Dövlət Universitetində fransız dili müəllimləri üçün pedaqoji təcrübə

Böyütmək üçün şəkili seçinNaxçıvan Dövlət Universitetində Fransanın Azərbaycandakı səfirliyinın təşkilatçılığı ilə Naxçıvan Muxtar Respublikasının fransız dili müəllimləri üçün 21-25 iyul tarixlərində beşgünlük pedaqoji təcrübə təşkil olunub. Pedaqoji təcrübə başlamazdan əvvəl NDU-nun rektoru, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Saleh Məhərrəmov Fransanın Azərbaycandakı səfirliyinin əməkdaşlıq və mədəniyyət attaşesi Vənsan Lorenzinini və digər qonaqları qəbul edərək universitetdə dünya təhsilinə inteqrasiya istiqamətində görülən işlərdən danışıb. Qeyd olunub ki, 80-dən çox tanınmış dünya universiteti ilə beynəlxalq əməkdaşlığa malik olan bu ali məktəbdə 300-dən çox xarici vətəndaş ali təhsil alır. Müxtəlif beynəlxalq layihələrdə uğurla təmsil olunan universitetdə Avropa dillərinin,  eləcə də fransız dilinin, ədəbiyyatının tədrisinə xüsusi əhəmiyyət  verilir.  Hər  il  keçirilən  ənənəvi  Frankofoniya  bayramı  vasitəsilə  tələbələrdə  fransız dilinə,  tarixinə  və  mədəniyyətinə   maraq  yaradılır.  Rektor, Fransanın  Azərbaycandakı  səfirliyinin ali məktəblər arasındakı əməkdaşlığın genişləndirilməsi istiqamətindəki fəaliyyətini yüksək  qiymətləndirərək  ölkələrarası  əlaqələrin inkişafında elm və təhsil sahəsindəki tərəfdaşlığın rolundan bəhs edib. Qeyd olunub ki,  Naxçıvanda  ilk  dəfə  tanınmış mütəxəssislərin  iştirakı  ilə  keçiriləcək pedaqoji təcrübə fransız dilinin  mənimsənilməsi  və  tədrisi  baxımından  faydalı  olacaq.

Fransanın Azərbaycandakı səfirliyinin əməkdaşlıq və mədəniyyət attaşesi Vənsan Lorenzini Azərbaycan və Fransa arasında bir çox sahələrdə, o cümlədən elm və təhsil sahəsində əməkdaşlığın inkişafından danışıb, səfirliyin təşkilatçılığı ilə həyata keçiriləcək "Village français" (Fransız şəhərciyi) adlanan pedaqoji təcrübə və digər layihələr haqqında məlumat verib, "Fransa - Azərbaycan: yüksək səviyyəli tərəfdaşlıq" adlı yeni nəşri universitet rəhbərliyinə təqdim edib. Görüşdə gələcək tərəfdaşlıq məsələləri müzakirə olunub.

Sonra pedaqoji təcrübəyə start verilib. Qeyd edək ki, Fransanın Azərbaycandakı səfirliyinin əməkdaşlıq və mədəniyyət şöbəsinin (SCAC) və Azərbaycanda Fransız İnstitutunun (İFA) təşkil etdiyi bu pedaqoji təcrübə hər il Azərbaycanın müxtəlif rayonlarında keçirilir. Sayca onuncu, Naxçıvan Muxtar Respublikasında isə ilk dəfə keçirilən "Fransız şəhərciyi" adlı pedaqoji təcrübə zamanı iştirakçılar fransız xalqının nümayəndələri, fransız dili mütəxəssisləri ilə ünsiyyətdə olacaq, bu dildə fəal şəkildə dialoq quracaqlar. Pedaqoji təcrübədə muxtar respublikada fəaliyyət göstərən 40-a yaxın fransız dili müəllimi iştirak edəcək. Pedaqoji təcrübə zamanı Parisdən dəvət olunan fransız dili müəllimləri xanım Selin dü Şene və Mişel Bondüran, Azərbaycanda Fransız İnstitutunun müəllimi xanım Elsa Furtado fransız dilinin qrammatikası, leksikologiyası və semantikası ilə bağlı mövzular tədris edəcək, praktiki məşğələlər aparacaqlar. Sonda pedaqoji təcrübə keçən müəllimlərə sertifikatlar təqdim olunacaq.

Mehriban SULTAN

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL