26 Sentyabr 2014 - №37

Naxçıvan Dövlət Universitetində birgə layihə uğurla həyata keçirilir

Böyütmək üçün şəkili seçinKoreya Beynəlxalq Əməkdaşlıq Agentliyinin (KOİCA) Azərbaycan ofisinin rezident nümayəndəsi xanım Kim Eun-suk  və onun rəhbərlik etdiyi işçi qrupu  "Naxçıvan Dövlət Universiteti üçün elektron təhsil şəbəkəsi və rəqəmsal multimedia infrastrukturunun yaradılması" layihəsinin  tətbiqi ilə əlaqədar Naxçıvan Dövlət Universitetində olublar.

Naxçıvan Dövlət Universitetinin tədris işləri üzrə prorektoru, filologiya elmləri üzrə fəlsəfə doktoru, dosent Surə Seyid qonaqları salamlayaraq layihənin əhəmiyyətindən bəhs edib. Qeyd olunub ki, Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məclis Sədrinin xüsusi dəstəyi və tövsiyəsi ilə  elektron universitet yaradılması, distant təhsilin tətbiqi ilə bağlı bu ali təhsil ocağında mühüm işlər görülüb. KOİCA ilə birgə gerçəkləşdiriləcək layihədə isə ali məktəbin idarəetmə sisteminin müasir texnologiyalar vasitəsilə təkmilləşdirilməsi, tələbələrə onlayn təhsil xidməti göstərilməsi üçün portal, distant təhsil, akademik işlər, elektron kitabxana və s. ibarət elektron təhsil şəbəkəsi yaradılması, müasir texnologiyaların alınıb quraşdırılması, rəqəmsal multimedia infrastrukturunun təkmilləşdirilməsi nəzərdə tutulur. 2015-ci ildə tamamlanacaq layihənin həyata keçirilməsinə KOİCA tərəfindən  3500000 ABŞ dolları  həcmində vəsait ayrılıb. Tədris işləri üzrə prorektor xatırladıb ki, bu barədə dəfələrlə birgə müzakirələr aparılıb, layihənin davamı olaraq onun rəhbərliyi ilə bir qrup nümayəndə may ayında on beş gün müddətinə Cənubi Koreyanın paytaxtı Seul şəhərinə ezam olunaraq layihə ilə bağlı təlim keçib. Hazırda Naxçıvan Dövlət Universitetinin rektoru, AMEA-nın müxbir üzvü Saleh Məhərrəmovun başçılığı ilə universitet rəhbərliyini təmsil edən heyət layihə ilə əlaqədar Cənubi Koreyada səfərdədir.

KOİCA-nın Azərbaycan ofisinin rezident nümayəndəsi xanım Kim Eun-suk  layihədə nəzərdə tutulan bütün avadanlıqların alınıb universitetə gətirilməsi barədə ətraflı məlumat verib. Müasir, keyfiyyətli texnologiyaların istifadəyə verildikdən sonra tədrisdə də təhsildə keyfiyyətin yüksəldilməsinə, idarəetmə prosesinə  əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərəcək. Koreyalı və yerli mütəxəssislərin birgə fəaliyyəti nəticəsində ilin sonlarında layihənin müvəffəqiyyətlə yekunlaşacağı gözlənilir.

Naxçıvan Dövlət Universiteti tərəfindən layihəni icra edəcək işçi qruplar arasında akademik idarəetmə sistemi, texniki təminat, portal, elektron sənəd dövriyyəsi, multimedia üzrə işçi qrupları ilə birgə elektron təhsil şəbəkəsi və rəqəmsal multimedia infrastrukturunun qurulması, alınan texniki avadanlıqların və proqramların quraşdırılması ilə bağlı müzakirələr aparılmışdır. Optik kabellərin çəkilişi, serverin qurulması və əlaqələndirilməsi, multimedia infrastrukturu üçün nəzərdə tutulan müasir texnologiyaların işə salınması ilə bağlı qruplar üzrə görüləcək işlər müəyyənləşdirilib.

Mehriban SULTAN,
NDU-nun Mətbuat şöbəsinin müdiri