17 Oktyabr 2014 - №40

Bölgələrdən xəbərlər

Böyütmək üçün şəkili seçinHacıqabul. Rayon təhsil şöbəsindən aldığımız məlumatda bildirilir ki,   fəaliyyət planına uyğun olaraq dərs ili ərzində keçiriləcək seminarların, bilik yarışlarının, inşa müsabiqələrinin, sərbəst olimpiadaların qrafikləri hazırlanıb və təhsil müəssisələrinə çatdırılıb. VIII sinifdə tədris olunan "Qarabağın tarixi" fakültativ kursunun proqramı məktəblərə paylanıb və bu kursu tədris edəcək tarix müəllimləri üçün metodiki seminarlar keçirilir.

Kurikulumların tətbiqi ilə bağlı məsələlər diqqət mərkəzində saxlanılır. Bununla əlaqədar I-VII siniflərdə dərs deyən müəllimlərin treninqlərdən keçməsi planlaşdırılıb.  Müəllimlərin elmi-nəzəri, metodiki hazırlığını daha da yüksəltmək məqsədilə kurikulum tətbiq olunan siniflərdə "Nümunəvi dərslər"in qrafiki hazırlanıb.

Təhsil Nazirliyinin müvafiq əmrilə təsdiq edilmiş "Müəllimlərin etik davranış qaydaları"na uyğun olaraq yeni dərs ilinin ilk günündə müəllimlik fəaliyyətinə başlayan  21  nəfər müəllimin təntənəli surətdə     and  içməsi də təmin olunub.

Bu il istedadlı uşaqlarla aparılan işləri daha səmərəli qurmaq üçün məktəblərdə mövcud olan " İstedad bankı"nın tərkibinə yenidən baxılıb və  bu cür uşaqlarla il ərzində aparılacaq işlər müəyyənləşdirilib. İstedadlı uşaqlarla aparılacaq işin tərkib hissəsi kimi metodkabinetdə fəaliyyət göstərən "Fənn olimpiadalarına hazırlıq mərkəzi"nin fəaliyyət planı hazırlanıb.

Mingəçevir. Rayon təhsil şöbəsindən  aldığımız məlumata görə,  təhsil ocaqlarında təhsilin dövlət standartları və proqramlarının (kurikulum) tətbiqi ilə bağlı seminarlar  keçirilir. Rayonda 189 pedaqoji işçi 6 mövzu üzrə kurslardan keçib.  Fənn kurikulumlarına keçidlə bağlı fənn müəllimləri kurslara cəlb edilir. Cari dərs ilində dərslərdə müasir təlim texnologiyaları və metodlarının  tətbiqinə   geniş  yer verilməsi istiqamətində müvafiq işlər aparılır.

Ümumtəhsil məktəblərində istedadlı uşaqların aşkar edilməsi və yaradıcılıq potensialının inkişaf etdirilməsi məqsədilə şagirdlər müxtəlif bilik yarışlarına cəlb edilir, belə yarışlarda ayrı-ayrı mövzular üzrə onların fəal iştirakı təmin olunur,  elmi-nəzəri  konfranslar  keçirilir.

Rayonun 14 ümumtəhsil məktəbində elektron lövhələr quraşdırılıb. Həmçinin 1,  7 və 9 nömrəli  məktəblərdə əsaslı təmir işləri aparılır.

Astara. Rayon təhsil şöbəsindən redaksiyamıza daxil olan məlumata görə,  yeni tədris ilində  rayonda 45 tam, 9 ümumi orta və 9 ibtidai məktəb fəaliyyət göstərir. 16547 şagirdin təlim-tərbiyəsi ilə 1825 müəllim məşğul olur.

Yeni tədris ilinin başlanması  ilə  əlaqədar   rayonun təhsil müəssisələri  üçün  ayrılmış 88585 ədəd müxtəlif adda dərslik və 7453 ədəd bədii  kitab  məktəb  kitabxanalarına  paylanılıb.

Rayonun  ümumtəhsil  məktəblərinin  VII  siniflərində  fənn kurikulumlarının tətbiqinə   başlanılıb. Bununla  əlaqədar rayonun  ümumtəhsil  məktəblərinin  VII  siniflərində  dərs  deyəcək  7  fənn  üzrə  150 müəllim   təlim  kurslarından    keçərək  birinci  və  ikinci  dərəcəli sertifikat  alıb.

Müəllimlərin  metodik  cəhətdən hazırlığını təkmilləşdirmək  məqsədi  ilə Təhsil Nazirliyinin "Dayaq məntəqələri şəbəkəsinin yaradılması" barədə əmrinə uyğun olaraq rayonun 63 məktəbini birləşdirən 9 dayaq məntəqəsi təşkil edilib və  dərs ili ərzində onların əsas fəaliyyəti  müəyyənləşdirilib.   Bu günə kimi 24 fənn  müəllimi Azərbaycan  Müəllimlər  İnstitutunda  ixtisasartırma  kurslarından  keçib.  Məktəblərdə  656  kompüter və noutbuk şagird  və  müəllimlərin  istifadəsindədir. Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamına əsasən "Azərbaycan  Respublikasında təhsil sisteminin  informasiyalaşdırılması üzrə Dövlət Proqramı" çərçivəsində rayon təhsil şöbəsi və 24  tam orta  məktəb internet şəbəkəsinə  qoşulub.

Quba. Rayon təhsil şöbəsinin  metodmərkəzinin direktoru Telman Mirzəxanovun  verdiyi məlumatda bildirilir ki, 2014-2015-ci tədris ilində təhsil ocaqlarında metodmərkəz tərəfindən  yeni proqram və dərsliklərlə işin təşkili və fənn kurikulumlarının tətbiqi ilə bağlı "dəyirmi masa"lar keçirilir. "Dəyirmi masa"larda irəli sürülən təkliflər ümumiləşdirilərək Təhsil Problemləri İnstitutuna  göndərilir.

Rayonda 500-ə yaxın fənn müəllimi və VII siniflərdə dərs deyən müəllimlər kurikulum kurslarına  cəlb olunub. Kursları bitirən  müəllimlərə   sertifikatlar  verilir.

Tərtər.  Yeni dərs ilində rayon üzrə işə yeni qəbul olunan  müəllimlərlə   "dəyirmi masa" ətrafında görüş keçirilib. Rayon təhsil şöbəsindən bildiriblər  ki,  tədbirdə  müəllimlərin məişət qayğılarından söz açılıb, istək və arzuları dinlənilib.

Təhsildən yayınan  uşaqların   təhsilə cəlb olunması  istiqamətində  ciddi  iş görülüb. Məktəblərdə  müəllim-valideyn münasibətlərinin daha da  yaxşılaşması  sahəsində aparılan işlərə nəzarət  gücləndirilib.

Goranboy. Rayon təhsil şöbəsindən  aldığımız məlumatda qeyd edilir  ki,  gənc müəllimlərin rayon toplantısı keçirilib.

Təlimin keyfiyyətini daha da  artırmaq üçün   müəllimlərin metodiki işləri ilə əlaqədar rayonda fəaliyyət göstərən dayaq məntəqələrində seminarlar keçirilir.

İlk gündən məktəblərdə  müəllimlərin, xüsusi ilə fənn metodbirləşmə sədrlərinin işinə  nəzarət artırılıb. Hazırda rayonun ümumtəhsil məktəblərinin maddi- texniki bazasının möhkəmləndirilməsi  istiqamətində tədbirlər davam edir.

Şakir CƏFƏROV,
"Azərbaycan müəllimi"