21 Noyabr 2014 - №45

Rusiyada gənc müəllimlərə işə düzəlməyə kömək

Rusiyada gənc müəllimlərin işlə təmin olunması istiqamətində müzakirələr aparılır.  "Uçitelskaya qazeta"nın  məlumatına əsasən, gənc müəllimlərə işə düzəlmək üçün təkcə  diplom deyil, həm də  təhsil müddətinin sonunda onlara veriləcək  portfolio kömək edəcək.

Planlaşdırılır ki, gələcək müəllimlər  universiteti bitirdikdən sonra  təkcə diplom deyil,  həm də onun bacarıq, vərdişlərinə daha obyektiv qiymət verməyə imkan verən və təhsil nailiyyətlərinin əks olunduğu portfolio alacaq.  Hazırda bu layihə müzakirə mərhələsindədir.  Əgər portfolio  ilə bağlı məsələ reallaşarsa,  onda bu, məzunların işə düzəlməsində mühüm rol oynayacaq. Digər tərəfdən,  portfolio vakant yerə namizədliyini  vermiş müəllimlərin səriştə və bacarıqlarını  işəgötürənlər tərəfindən  tam qiymətləndirməyə imkan verəcək.  Portfolioda məzunun təhsil ərzində təklif etdiyi və reallaşdırdığı müxtəlif  layihələrin yerləşdirilməsi nəzərdə tutulub.   Qeyd olunur ki,  bu gün  diplom tələbənin təhsil illərində aldığı   biliklərin keyfiyyəti  barədə  çox az məlumat  verə  bilər.  Məhz buna görə də gələcək müəllimlər üçün  portfolionun tətbiq olunması təklif olunub.

Yeri gəlmişkən, məktəblilərə də özlərinin  dərsdənkənar nailiyyətlərinin  uçotunun aparılması üçün belə bir sənədin tərtib olunmasına başlamaları  tövsiyə olunacaq. Ali məktəb bu sənədi  yekun inşa işi kimi qəbul edərək məzuna 20 bal verə bilər.

DÜNYA ÖLKƏLƏRİNDƏ ALİ MƏKTƏBLƏRƏ QƏBUL