21 Noyabr 2014 - №45

Məhəmməd Tağı Sidqinin 160 illik yubileyi qeyd olunub

Böyütmək üçün şəkili seçin Naxçıvan Özəl Universitetində görkəmli pedaqoq, maarifçi və şair Məhəmməd Tağı Sidqinin 160 illik yubileyi münasibətilə "M.T.Sidqinin həyatı və maarifçilik fəaliyyəti" mövzusunda elmi-bədii konfrans keçirilib.

Konfransı giriş sözü ilə universitetin rektoru, professor İsmayıl Əliyev açaraq Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məclisi Sədrinin görkəmli pedaqoq, maarifçi və şair Məhəmməd Tağı Sidqinin 160 illik yubileyinin keçirilməsi və Ordubad şəhərində ev-muzeyinin yaradılması ilə bağlı müvafiq sərəncamlarının ədibin xatirəsinə verilən böyük ehtiramın ifadəsi olduğunu diqqətə çatdırıb.

Tədris işləri üzrə prorektor, tarix üzrə fəlsəfə doktoru, dosent İbrahim Kazımbəyli "M.T.Sidqi görkəmli maarifçi, böyük mütəfəkkir qələm sahiblərindəndir" mövzusunda məruzə edib. Məruzədə M.T.Sidqinin görkəmli bir maarifçi və yaradıcı şəxsiyyət kimi Azərbaycan  ədəbiyyatının və ictimai fikrinin inkişafında mühüm xidmətləri olduğu vurğulanıb. Qeyd olunub ki, maarifçilik ideyalarının həm elmi, həm təcrübi sahədə inkişafına təməl olan Sidqi yaradıcılığı xalqın dünyagörüşünün formalaşmasına təsir edən əsərlər məcmusudur. Naxçıvan torpağının yetirməsi olan Məhəmməd Tağı Sidqi xalqının, millətinin maariflənməsi uğrunda mübarizə aparan ilk maarif fədailərindəndir. O, Vətənin ağır sınaqlara məruz qaldığı bir zamanda qorxmadan, çəkinmədən maarifçilik uğrunda mübarizə aparıb.

Azərbaycan dili və ədəbiyyat kafedrasının müəllimləri Qənirə Əsgərova, Arifə Zeynalova və Nurlana Əliyeva "M.T.Sidqinin Azərbaycan dilçiliyi sahəsindəki fəaliyyəti", "M.T.Sidqinin Azərbaycan ədəbi dilinin inkişafında rolu", "M.T.Sidqi uşaq ədəbiyyatının yaradıcısı kimi" mövzularında çıxış ediblər. Çıxışlarda vurğulanıb ki, zəngin mədəni irsə malik olan Azərbaycan xalqının məktəb və pedaqoji fikir tarixinin müxtəlif dövrlərində ayrı-ayrı maarifçi ədiblər məktəbəqədər yaşlı uşaqların tərbiyəsinə aid maraqlı fikirlər söyləmişlər. Bu baxımdan Məhəmməd Tağı (Sidqi) Səfərovun (1854-1903) pedaqoji görüşləri, onun "Nümuneyi-əxlaq", "Tənviri-əfkar" və "Təhfimi-insaniyyət" əlyazmaları, müəllimlərə kömək məqsədilə tərtib etdiyi "Pedaqogika" dərsliyi, digər qiymətli tədqiqatları diqqəti cəlb edir. M.T.Sidqi "Əxtər", "Tərbiyə" və "Qız məktəbi" kimi milli məktəblərin yaradıcısı kimi tədris və təlim-tərbiyə sahəsində öz əhəmiyyətini itirməmiş dəyərli irs qoyub getmiş görkəmli pedaqoqlardan biri olmuşdur.

Konfransda tələbələrin ifasında M.T.Sidqinin qəzəlləri, hekayələri səsləndirilib, görkəmli pedaqoqun həyat  və fəaliyyətini əks etdirən slayd nümayiş etdirilib.

Nuray ƏSGƏROVA,
Naxçıvan Özəl Universitetinin mətbuat xidməti