17 Yanvar 2015 - №02

Naxçıvan Dövlət Universiteti reytinqin qalibi olub

Böyütmək üçün seçinTəhsil Nazirliyi "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nın əsas hədəflərindən biri olan təhsil müəssisələrinin reytinq sisteminin yaradılması məqsədi ilə yüzdən artıq hökumət və qeyri-hökumət təşkilatlarının iştirakı ilə  "İctimai təşəbbüslərə dəstək" müsabiqəsi təşkil edib. Azərbaycandan Kənarda Təhsil Almış Mütəxəssislər Təşkilatı (AKTAM) "Azərbaycanda ali məktəblərin reytinqinin müəyyən edilməsi" layihəsi ilə müsabiqənin qalibi olaraq layihəni həyata keçirmək üçün dövlət sifarişi alıb. Layihəyə əsasən ilk dəfə Azərbaycanın 30 ali məktəbinin çoxkriteriyalı, beynəlxalq standartlara uyğun reytinq cədvəli hazırlanıb, ali məktəblərin fəaliyyəti müqayisəli qiymətləndirilərək ölkə ictimaiyyətinə çatdırılıb. Tədqiqat nəticəsində Naxçıvan Dövlət Universiteti reytinq cədvəlində birinci yer tutub, Naxçıvan Müəllimlər İnstitutu isə ilk onluqda yer alıb.

Reytinq tədqiqatları 20 dövlət, 12 qeyri-dövlət ali təhsil müəssisələri və Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunun 11 filialı arasında aparılib, hazırlanmış forma qiymətləndirmək üçün 17 nazirlik və komitəyə, özəl müəssisələrə göndərilib. Ali məktəblərin reytinq tədqiqatları üçün götürülmüş kompleks fəaliyyətin keyfiyyət göstəriciləri bir-birindən asılı olmayan 3 müstəqil kateqoriyadan ibarət olub. Naxçıvan Dövlət Universiteti bu kateqoriyalardan ali məktəbin akademik resursları üzrə 320,   ali məktəbin daxildən müəllim və tələbələr tərəfindən qiymətləndirilməsi üzrə 192, ali məktəbin məzunlarının ölkə ictimaiyyəti, mərkəzi və regional  icra orqanları, müxtəlif kompaniyalar tərəfindən qiymətləndirilməsi üzrə 287 bal toplayaraq 799 yekun balla birincilik əldə edib. "Azərbaycanda ali məktəblərin reytinqinin müəyyən edilməsi" layihəsinin rəhbəri, AKTAM təşkilatının sədri Natiq Əhmədov bununla bağlı  Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məclisinin Sədri cənab Vasif Talıbova məktubla müraciət edib.

Bu münasibətlə NDU-da keçirilən tədbirdə əvvəlcə universitetin yarım əsrə yaxın tarixinə, keçdiyi inkişaf yoluna nəzər salınıb, elm, tədris, beynəlxalq əlaqələr, mədəniyyət, idman sahəsində qazandığı nailiyyətlər barədə məlumat verilib. Qeyd olunub ki, Azərbaycan xalqının ümummilli lideri Heydər Əliyev bu ali təhsil ocağının müqəddəratında, təşəkkülündə və inkişafında mühüm rol oynayıb, dəfələrlə universitet kollektivi ilə görüşərək tarixi çıxışlar edib, Naxçıvan Dövlət Universitetini Azərbaycanın ən dəyərli, qabaqcıl ali məktəblərindən biri kimi yüksək dəyərləndirib.

Universitetin rektoru, AMEA-nın müxbir üzvü Saleh Məhərrəmov kollektivi təbrik edərək bu böyük uğuru Azərbaycanda, o cümlədən Naxçıvanda elm və təhsilin inkişafına göstərilən hərtərəfli dövlət qayğısının bəhrəsi kimi dəyərləndirib.

Sonra AMEA Naxçıvan Bölməsinin sədri, akademik İsmayıl Hacıyev çıxış edərək Naxçıvan Dövlət Universitetinin bugünkü səviyyəyə çatmasında professor-müəllim heyətinin, qocaman pedaqoqların danılmaz əməyindən, universitetə müxtəlif dövrlərdə rəhbərlik edən rektorların, xüsusilə on yeddi ildən artıq bu ali təhsil müəssisəsinə rəhbərlik etmiş AMEA-nın vitse-prezidenti, akademik İsa Həbibbəylinin, bu gün çoxillik ənənələri layiqincə davam etdirən, universitetə uğurla rəhbərlik edən AMEA-nın müxbir üzvü, əməkdar elm xadimi Saleh Məhərrəmovun rolundan danışıb.

Naxçıvan Özəl Universitetinin rektoru, professor İsmayıl Əliyev, Naxçıvan Müəllimlər İnstitutunun rektoru, pedaqogika üzrə elmlər doktoru, professor Oruc Həsənli, Naxçıvan Dövlət Universitetinin Azərbaycan tarixi kafedrasını müdiri, AMEA-nın müxbir üzvü Zəhmət Şahverdiyev çıxış ediblər.

Sonda universitetin teatr və mədəniyyətşünaslıq kafedrasının tələbələri kollektivi bədii qiraətlə təbrik ediblər. Tədbirdə Naxçıvan Dövlət Universitetinin inkişaf yolunu əks etdirən slaydlar nümayiş olunub.

Mehriban SULTAN

700 BAL TOPLAYANLAR