28 Fevral 2015 - №08

Xocalı soyqırımı - tariximizin faciəli səhifəsi

Böyütmək üçün seçinFevralın 25-də Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetində (ADPU) Tələbə Gənclər Təşkilatının (TGT) və universtitetdə təhsil alan Türkiyəli Tələbələrin İdarə Heyətinin təşəbbüsü ilə Xocalı soyqırımının 23-cü ildönümü ilə əlaqədar anım mərasimi keçirilib.

Anım mərasimini giriş sözü ilə açan universitetin rektoru, professor Yusif Məmmədov bildirib ki, Xocalı faciəsi XX əsrdə ermənilər tərəfindən xalqımıza qarşı törədilmiş növbəti kütləvi qırğın olmaqla bərabər, həm də Azərbaycanın ərazi bütövlüyünə və dövlət müstəqilliyinə qarşı yönəlmiş ənənəvi terror siyasətinin tərkib hissəsidir.

Rektor diqqətə çatdırıb ki, ümummilli lider Heydər Əliyev respublikamızda yenidən hakimiyyətə qayıtdıqdan sonra Xocalı faciəsinə siyasi-hüquqi qiymət verildi. Son illər Xocalı faciəsinin beynəlxalq miqyasda tanınması istiqamətində bir sıra uğurlu addımlar atıldığını xüsusi qeyd edən rektor bildirdi ki, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti cənab İlham Əliyev 2012-ci il yanvar ayının 17-də Xocalı soyqırımının iyirminci ildönümü haqqında sərəncam imzaladı və həmin sərəncama uyğun olaraq Xocalı soyqırımı ilə bağlı ölkəmizdə dövlət səviyyəsində tədbirlər keçirildi. Həmin il fevralın 26-da xalqımız dövlət başçımız cənab İlham Əliyevin rəhbərliyi ilə Bakıda Xocalı faciəsinin iyirminci ildönümü ilə əlaqədar möhtəşəm bir yürüş keçirdi ki, bu da dünya ictimaiyyətinin diqqətini yenidən Xocalı soyqırımına yönəltdi.

Sonra rektor Azərbaycan həqiqətlərinin dünyaya çatdırılması istiqamətində ölkənin birinci xanımı, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti Mehriban Əliyevanın səmərəli əməli fəaliyyət göstərdiyini, Fondun vitse-prezidenti Leyla xanım Əliyevanın təşəbbüsü ilə artıq yeddi ildir ki, beynəlxalq miqyasda "Xocalıya ədalət!" kampaniyasının həyata keçirildiyini söylədi. Bildirdi ki, hazırda Xocalı faciəsinin mənəvi və siyasi-hüquqi səviyyədə tanınmasına yönəlmiş bu kampaniya dünyanın bir çox ölkələrində uğurla gerçəkləşdirilir.

Anım mərasimində çıxış edən Səbail Rayon İcra Hakimiyyəti başçısının müavini Eldar Ağayev, Türkiyə Respublikasının Azərbaycandakı təhsil müşaviri cənab Abdulqafar Böyükfırat, Pakistan Respublikasının Azərbaycandakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri cənab Xalid Usman Qaiser, Sudan Respublikasının Azərbaycandakı səfirliyinin səlahiyyətli  naziri cənab Məhəmməd Əl-Balla çıxış edərək Xocalı faciəsini  bütövlükdə bəşəriyyətə və insanlığa qarşı yönəlmiş ən  qəddar cinayətlərdən biri kimi səciyyələndirib, dünya ictimaiyyətini bu faciəni soyqırımı kimi tanımağa çağırmışlar.

Anım mərasimində Xocalı soyqırımını əks etdirən videoçarx nümayiş olunmuş, azərbaycanlı və türkiyəli tələbələr şeirlər söyləmiş, xalq mahnımız olan "Sarı gəlin" ifa edilmişdir.

Mənsur İBRAHİMLİ,
ADPU-nun Mətbuat və informasiya şöbəsinin müdiri

700 BAL TOPLAYANLAR