14 Mart 2015 - №10

Təhsil Problemləri İnstitutunda inklüziv təhsillə bağlı müzakirə

Böyütmək üçün seçinMartın 13-də Azərbaycan Respublikası  Təhsil Problemləri İnstitutunda  "İnklüziv və xüsusi təhsil: reallıqlar və perspektivlər"  mövzusunda  "dəyirmi masa"  keçirilib.

Tədbirdə institutun rəhbərliyi, əməkdaşları,  Milli Məclisin Sosial siyasət komitəsinin  sədri Hadi Rəcəbli, Ailə, Qadın və Uşaq Problemləri üzrə Dövlət Komitəsinin sədr müavini Aynur Sofiyeva, həmçinin xüsusi qayğıya ehtiyacı olan insanların problemləri ilə məşğul olan aidiyyəti qeyri-hökumət təşkilatlarının nümayəndələri və bu sahədə ixtisaslaşmış mütəxəssislər, alimlər, psixoloji, defektoloji, loqopedik xidmətlər göstərən mərkəzlərin rəhbərləri iştirak ediblər.

"Dəyirmi masa"nı Təhsil Problemləri İnstitutunun direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov açaraq müasir dövrdə ölkəmizdə təhsil siyasətinin prioritet məsələlərindən biri sayılan xüsusi qayğıya ehtiyacı olan uşaqların təhsilə cəlb edilməsindən, onların keyfiyyətli təhsili üçün hüquqi bazanın yaradılmasından, inklüziv təhsilin tətbiqində real vəziyyət, mövcud problemlərdən və beynəlxalq təcrübənin Azərbaycan təhsilinə inteqrasiyasından danışıb.

Direktor ölkə başçısı İlham Əliyevin sərəncamları ilə  təsdiq olunmuş "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nda  və strategiyanın  həyata keçirilməsi ilə bağlı Fəaliyyət Planında da sağlamlıq imkanları məhdud uşaqların inklüziv təhsili ilə bağlı bir sıra müddəaların öz əksini tapdığını, bu məsələlərin hər zaman dövlət səviyyəsində diqqətdə saxlanıldığını deyib. Bildirilib ki, sağlamlıq imkanları məhdud uşaqların səhhətinə, təhsilinə  ölkə başçısı cənab İlham Əliyev və Heydər Əliyev  Fondunun prezidenti, Milli Məclisin deputatı,  UNESCO-nun və İSESCO-nun xoşməramlı səfiri Mehriban xanım Əliyeva tərəfindən xüsusu qayğı göstərilir.

Son illər ölkədə sağlamlıq imkanları məhdud uşaqların təhsilə cəlb olunması, onların sosial reabilitasiyası ilə bağlı görülən işlər, reallaşdırılan layihələr barədə  də söz açan Q.Novruzov "Azərbaycan Respublikasında təhsilin inkişafı üzrə Dövlət Strategiyası"nın həyata keçirilməsi ilə bağlı Fəaliyyət Planında inklüziv  təhsilə dair müddəalar və onların reallaşdırılması prosesində Təhsil Problemləri İnstitutunda görüləcək tədbirlər haqqında da  məlumat verib. Qeyd olunub ki, Fəaliyyət Planında göstərilmiş  sağlamlıq imkanları məhdud şəxslərin həyata və təhsil mühitinə inteqrasiyasını təmin edən inklüziv təlim metodologiyasının yaradılması,  məktəbəqədər və ümumi təhsil müəssisələrinin təhsilverənlərinin inklüziv təhsil üzrə məqsədli əlavə təhsil proqramlarının hazırlanması və həyata keçirilməsi  Təhsil Problemləri İnstitutunun qarşıya qoyduğu əsas hədəflərdəndir.

Çıxış üçün söz alan Milli Məclisin Sosial siyasət komitəsinin sədri  Hadi Rəcəbli, Ailə, Qadın və Uşaq Problemləri üzrə Dövlət Komitəsinin sədr  müavini Aynur Sofiyeva tədbirin əhəmiyyətindən danışıblar. Təhsil Problemləri İnstitutunda belə aktual bir mövzuda "dəyirmi masa"nın keçirilməsini yüksək qiymətləndiriblər.

Sonra Təhsil Nazirliyi De-institutlaşma və Uşaqların Müdafiəsi İdarəsinin şöbə müdiri Anar Xələfov "Azərbaycan Respublikasında əlilliyi olan insanların təhsilinin təşkili", Təhsil Problemləri İnstitutunun inklüziv təhsil şöbəsinin müdiri Lalə İmanova  "İnklüziv və xüsusi təhsilin ümumi vəziyyəti", həmin şöbənin əməkdaşları Elmira Kərimova "İnklüziv və xüsusi təhsilin problemləri", Fərid Süleymanov "İnklüziv və xüsusi təhsildə beynəlxalq təcrübə" mövzularında  təqdimatlar ediblər.

Geniş diskussiya və fikir mübadiləsi şəraitində keçən müzakirələrdə müvafiq dövlət qurumlarının, qeyri-hökumət təşkilatlarının təmsilçiləri və mütəxəssislər çıxış edərək öz mülahizələrini təkliflərini bildiriblər.

Samirə KƏRİMOVA,
"Azərbaycan müəllimi"