25 Aprel 2015 - №14

Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunda təqdimat

Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutu 2014-cü ilin növbəti elmi nəşrinin təqdimatını keçirib. Bu yeni elmi nəşr AMEA Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun elmi katibi, ədəbiyyatşünas alim, filologiya elmləri doktoru, professor Bədirxan Əhmədovun Elm və təhsil nəşriyyatında yenicə çapdan çıxmış XX yüzil Azərbaycan ədəbiyyatı: mərhələlər, istiqamətlər, problemlər monoqrafiyasıdır. Nəşrin elmi redaktoru AMEA-nın vitse-prezidenti, Ədəbiyyat İnstitutunun direktoru, akademik İsa Həbibbəyli, elmi rəyçiləri isə AMEA-nın müxbir üzvü Muxtar İmanov və filologiya elmləri doktoru, professor Tehran Mustafayevdir.

Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun Elektron akt zalında keçirilən təqdimat mərasimini giriş sözü ilə açan akademik İsa Həbibbəyli ədəbiyyatın dövrləşdirilməsi baxımından XX əsrin əvvəlləri Azərbaycan ədəbiyyatı mərhələsinin hüdudlarının müəyyənləşdirilməsi məsələsinin əhəmiyyətini və bu mərhələyə yenidən diqqət yetirilməsinin zəruriliyini diqqətə çatdırıb.

Qeyd edilib ki, monoqrafiyada dövrün ictimai-siyasi, tarixi, ədəbi şəraiti obyektiv olaraq araşdırılır, ayrı-ayrı mərhələlərin xüsusiyyətləri aydınlaşdırılır və bu dövrün ədəbi məhsullarına yeni baxış ifadə edilir. Bir tərəfdən ədəbi prosesdə baş verən hadisələr müqayisəli faktlar müstəvisində təhlil edilərək tədqiqatçı münasibəti bildirlir. Digər tərəfdən ədəbiyyat tariximizdə özünəməxsus mövqeyi olan yazıçı, şair və dramaturqların ədəbi prosesə təsir qüvvəsini, dərəcəsini əks etdirən əsərlər geniş təhlil edilir. Kitab müəllifi problemə kompleks yanaşaraq ədəbi şəxsiyyətlərin tərcümeyi-hal materiallarını da diqqət mərkəzinə çəkir.

Filologiya elmləri doktoru, professor Şirindil Alışanlı çıxışında professor Bədirxan Əhmədovun XX əsrin ədəbi-elmi mənzərəsini yaratmağa nail olduğunu vurğulayıb.

Təqdimat mərasimində Milli Məclisin deputatı, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Nizami Cəfərov, AMEA Humanitar Elmlər Bölməsinin akademik-katibi, akademik Teymur Kərimli, Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin katibi Rəşad Məcid, Azərbaycan Mətbuat Şurasının sədri Əflatun Amaşov, filologiya elmləri doktorları, professorlar Cahangir Məmmədli, Məmməd Əliyev, Məhərrəm Qasımlı, Himalay Qasımov, Qəzənfər Paşayev, Kamran Əliyev, Alxan Məmmədov, Nizami Məmmədov, Tahirə Məmməd, Vaqif Yusifli və başqaları çıxış ediblər.

Sona İBRAHİMOVA,
AMEA Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutu
 "Elmi informasiya və tərcümə" şöbəsinin əməkdaşı

700 BAL TOPLAYANLAR