25 Aprel 2015 - №14

Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda konfrans

Böyütmək üçün seçinAprelin 22-də Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunda (AMİ) Dini Qurumlarla İş üzrə Dövlət Komitəsinin təşkilatçılığı ilə "Qeyri-ənənəvi dini cərəyanların təbliğat metodları və onların qarşısının alınması yolları" mövzusunda konfrans keçirilib.

Konfrans iştirakçıları əvvəlcə institutun nəzdində fəaliyyət göstərən Heydər Əliyev Mərkəzini ziyarət edib, ulu öndər Heydər Əliyevin həyat və fəaliyyətini əks etdirən sərgi ilə tanış olub, büstü önünə əklil qoyublar.

Azərbaycan Müəllimlər İnstitutunun rektoru, professor Aqiyə Naxçıvanlı iştirakçıları salamlayaraq bildirib ki,Vətənimiz Azərbaycan zəngin mədəni-mənəvi irsə, çoxəsrlik tolerantlıq ənənələrinə, nümunəvi dövlət-din münasibətləri modelinə malikdir. Sivilizasiyaların qovuşuğunda yerləşən ölkəmiz həmişə İslam dünyasının tarixi-mədəni mərkəzlərindən biri olmuşdur. Azərbaycan Respublikası dünyəvi dövlətdir və dini-mənəvi dəyərlərə, ayrı-ayrı millətlərin dinlərinə hörmətlə yanaşılır.

Təəssüflər olsun ki, sözdə dini və milli tolerantlıqdan bəhs edən bir sıra dövlətlər və beynəlxalq təşkilatlar erməni vandalizminə heç bir münasibət bildirmirlər. Bəzi dövlətlər islamı terrorçu din obrazında təqdim etməyə çalışırlar.

Böyütmək üçün seçinTarixən Azərbaycanda heç zaman milli və dini zəmində ayrı-seçkiliyin baş vermədiyini deyən rektor hətta Azərbaycan xalqına və bütün türk dünyasına düşmən olan ermənilərin belə Bakı şəhərində mövcud olan kilsəsinin tarixi abidə kimi qorunduğunu  və ehtiyac olduqda bərpa  edildiyini, ermənilər isə işğal etdikləri ərazilərimizdə demək olar ki, bütün abidələrimizi, o cümlədən yüzlərlə məscidimizi və qəbiristanlıqlarımızı dağıdaraq yer üzündən sildiklərini diqqətə çatdırıb.

A.Naxçıvanlı vurğulayıb ki, Azərbaycan bir sivil dövlət kimi dünyaya nümunədir, bəzi dövlətlər dinlərə, millətlərə necə münasibət göstərməyi, multikulturalizmi, tolerantlığı ölkəmizdən öyrənməlidirlər. Ölkəmizdə hər hansı bir dinə qarşı radikal yanaşmalar yoxdur və əminik ki, gələcəkdə də olmayacaqdır.

Dini Qurumlarla iş üzrə Dövlət Komitəsinin sədri, tarix elmləri üzrə fəlsəfə  doktoru Mübariz Qurbanlı çıxışında ölkədəki dini durum, dini icmaların fəaliyyəti, dövlət-din münasibətləri barədə danışıb, ölkədə qeyri-ənənəvi dini cərəyanların yayılmasının qarşısının alınması üçün mühüm konfransların həyata keçirildiyini vurğulayıb. Tələbələrin bu istiqamətdə maarifləndirilməsinin ölkənin təhlükəsizliyi naminə vacib olduğunu deyən komitə sədri bildirib ki, bəzi dövlətlər əslində "İslamafobiya" adı altında qorxu yaradaraq nəinki ayrı-ayrı dinləri, eyni zamanda dinlər daxilindəki cərəyan və təriqətləri üz-üzə qoymaqla bütün bəşəri sivilizasiyaları bir-birinə qarşı radikallaşdırırlar. Bəziləri hətta çox sürətlə inkişaf edən ölkəmizdə də təriqətlərarası radikallaşdırma təbliğatı aparmağa belə çalışırlar. Lakin Azərbaycan dövləti həmişə bütün dinlərə və mədəniyyətlərə qarşı tolerantlıq nümayiş etdirir, ehtimal olunan hər hansı xarici təxribatların qarşısını vaxtında alır. Dinindən, irqindən, milliyyətindən asılı olmayaraq bütün Azərbaycan vətəndaşlarının hüquqları qorunur.

Konfrans qarşılıqlı fikir mübadiləsi şəraitində davam edib və təkliflər səsləndirilib.

Mətbuat və informasiya şöbəsi

700 BAL TOPLAYANLAR