26 İyun 2015 - №23

Xarici mətbuatdan

Rusiya Prezidenti forumda çıxış edib

"Təhsilin keyfiyyəti ölkənin inkişafına və  rəqabət qabiliyyətinə təsir edən əsas faktorlardandır".  "Uçitelskaya qazeta"nın məlumatına əsasən, bu barədə Sankt-Peterburqda keçirilmış İqtisadı Forumda çıxış edən Rusiya prezidenti Vladimir Putin bildirib.  Dövlət başçısı ən yaxşı beynəlxalq təcrübə nəzərə alınmaqla peşəkar kadr hazırlığı sisteminin tamlığının qurulması, əldə olunmuş  təcrübənin ümumiləşdirilməsi istiqamətində səylərin birləşdirilməsinin zəruriliyini  bildirib.

V.Putin hesab edir ki, bu cür sistem təhsilin bütün səviyyələrini əhatə etməlidir.   Prezident orta peşə təhsili sisteminin təkmilləşdirilməsi və onun real istehsalatla əlaqəsinin  möhkəmləndirilməsini  mühüm vəzifələrdən hesab edib.  Onun sözlərinə görə, orta peşə təhsilinin  inkişafı sahəsində ciddi tərəqqiyə nail olmuş bölgələr, bir qayda olaraq,  yüksək sosial-iqtisadi dinamika nümayiş etdirirlər.  Müasir mühəndislik və fəhlə peşələrinin  yüksək səriştə tələb etdiyini  bildirən prezident yeni peşə standartlarının işlənib hazırlanması vacibliyini  də qeyd edib.  Dövlət başçısı mühəndis-texniki ali məktəblərin ehtiyat rəhbər heyətinin  yaradılması barədə biznes qurumlarının təşəbbüsünü bəyənib.  V.Putin  biznes dairələrini ali məktəbin inkişafı  prosesində fəal iştirak etməyə çağırıb.

Rusiyada uşaqlar üçün texnoparklar yaradılacaq

"Uçitelskaya qazeta"nın məlumatına əsasən, əlavə təhsil sisteminin yeni modeli Sankt-Peterburqda keçirilmiş iqtisadı forumda  təqdim olunub.  Rusiyanın Təhsil və Elm Nazirliyinin məlumatına əsasən "uşaqların əlavə təhsili sisteminin   yeni modeli " adlı  layihə hər bir  uşaq  üçün əlavə təhsilin əlyeterliyinin təmin olunması,  onun keyfiyyətinin   yüksəldilməsi və məzmunun  dərinləşdirilməsi üzrə dövlət  proqramı çərçivəsində hazırlanıb.  Layihə çərçivəsində ilk növbədə uşaqlar üçün texnoparklar şəbəkəsinin  yaradılması nəzərdə tutulub.   Qeyd olunur ki,  gələcəkdə ölkənin kadr siyasətinin mühüm hissəsi olacaq uşaq texnoparklarının  inkişaf etdirilməsi  üçün infrastruktur yaradılmalı və bütün normativ məhdudiyyətlər aradan qaldırılmalıdır.  Təşəbbüs Tatarıstan, Altay, Moskva vilayəti və Xanti-Mansiysk kimi ölkənin  4 pilot regionunda reallaşdırılacaq.  Təşəbbüsün   müsbət nəticə verdiyi təqdirdə bütün ölkə ərazisində geniş  tətbiq olunması nəzərdə tutulub.  Təqdimat mərasimində çıxış edən təhsil  və elm naziri  Dmitri Livanov qeyd edib ki, uşaqların əlavə təhsilini  dövlət-biznes tərəfdaşlığı çərçivəsində inkişaf etdirmək  vacibdir.  Hazırda Rusiyanın Təhsil və Elm Nazirliyi tərəfindən əlavə təhsil sahəsində təhsil xidmətlərinin göstərilməsi üzrə sertifikatların tətbiqi işinə başlanılıb. Bu isə uşaqlara qeyri-dövlət müəssisələrində pulsuz oxumağa imkan verəcək.

Nobel medalı sahibi Ceyms Uotsona qayıtd

Məşhur ingilis alimi, DNT-nin ikiqat spiralını kəşf etdiyinə görə Nobel mükafatına layiq görülmüş Ceyms Uotson ikinci dəfə sevinc içindədir.   C.Uotson bir müddət əvvvəl maliyyə sıxıntısına görə Nobel medalını hərracda 2,27  milyon dollara satmağa məcbur olub.   Öz elmi tədqiqatlarını davam etdirmək üçün ona kifayət qədər pul  tələb olunub.   C.Uotsonun medalını  hərracda rus milyarderi Əlişir Usmanov 4.75 milyon dollara alıb.  Ə.Usmanov bu məşhur alimin  xərçəng xəstəliyinin  öyrənilməsi ilə bağlı olan elmi fəaliyyətinə hər zaman  heyran olduğunu deyib.  Milyarderin  atası da məhz bu xəstəlikdən dünyasını  dəyişib.  Alimin fədakar əməyini  yüksək qiymətləndirən milyarder onun medalını  özünə qaytarmağa qərar verib. Medalı  Uotsona Rusiya Elmlər Akademiyasının prezidenti Vladimir Fortov təqdim edib.

"Çox şadam ki, tədqiqatlarımı davam etdirmək üçün satmağa məcbur olduğum medal özümə qayıtdı. Mən cənab Usmanova çox minnətdaram. Bu, olduqca həyəcanverici andır",-deyə məşhur alim bildirib.

YUNİSEF beynəlxalq kriteriyaları müəyyən edib

YUNİSEF  dünya  ölkələrində təhsil  sisteminin  qiymətləndirilməsinin beynəlxalq kriteriyalarını müəyyən edib.  Təşkilat  müxtəlif  ölkələrdə təhsil sistemlərini  qiymətləndirməyə və yaxşılaşdırmağa imkan verən başlıca göstəricilərin əks olunduğu 12 səhifəlik sənəd yayıb.    Sənədin hazırlanmasında müxtəlif  ölkələrdən 200-dən artıq təşkilat - universitetlər, məktəblər, hökumətlər, tədqiqat laboratoriyaları iştirak ediblər.  Birinci göstəricilər ibtidai sinfin sonuna qədər oxu və riyaziyyat üzrə minimum proqramı  uğurla mənimsəmiş   şagirdlərin sayını qiymətləndirir.  Digər kriteriyalar isə uşaqları  ibtidai məktəb təhsilinə hazırlaşdırmağa kömək edən ucuz   keyfiyyətli məktəbəqədər təhsilin əlyetərliyi;   keyfiyyətli  ali, əlavə və peşə  təhsilinin əlçatan olması; zəruri karyera vərdişlərinə malik olan gənc insanların sayının artırılması; təhsildə  qeyri-bərabərliklə mübarizə (gender daxil olmaqla milli və  digər hər hansı ayrı-seçkiliyi ); gənclər və yaşlılar arasında savadlılıq səviyyəsinin artırılması; davamlı ekoloji inkişafin dəstəklənməsi üçün zəruri olan bilik və bacarıqların  ötürülməsi,  insan hüquqlarına əməl olunması,  gender bərabərliyi,  qeyri-zorakılıq və mədəni müxtəlifliyin inkişaf etdirilməsi; gender və fiziki inkişafi, yaş xüsusiyyətlərini nəzərə alan təhsil imkanlarının hazırlanması  və ya təkmilləşdirilməsi, hamı üçün təhlükəsiz, inklüziv və keyfiyyətli təhsilin təmin olunması; inkişaf  etməkdə olan ölkələrdə ali təhsil sahəsində insanlar üçün ayrılan qrantların sayının artırılması;  xüsusən də inkişaf etməkdə olan ölkələrdə ixtisaslı müəllimlərin sayının artması kimi  bir neçə qrupu əhatə edir.

Oruc MUSTAFAYEV,
"Azərbaycan müəllimi"