26 İyun 2015 - №23

Məzunlar 50 ildən sonra görüşdülər

Bu günlərdə Sumqayıt şəhərində maraqlı, kövrək bir görüş oldu. Qərbi Azərbaycanın Krasnoselo rayonu Gölkənd orta məktəbinin 1965-ci il buraxılışının məzunları bir araya gəldi.

XX əsrin əvvəllərində göstərilən məkanın ünvanının Yelizavetpol quberniyası, Qazax qəzası, Dilican nahiyəsinin Gölkənd kəndi olması özlüyündə hər şeyi deyir. Zaman-zaman bizdən alınaraq ermənilərə verilmiş torpaqlardan biri də məhz bu məkan - Qaraqoyunlu dərəsi və onun kəndləri olmuşdur. Sovet hakimiyyətinin ilk illərində Ermənistan Respublikası yaradılması bəhanəsilə Azərbaycandan alınaraq Ermənistana verilmiş bu torpaqlara ermənilər köçürülərək məskunlaşdırılmışdır. 1988-ci ildə isə yerli azərbaycanlılar tamamilə öz ata-baba yurdlarından qovuldular. Artıq 27 ildir o gözəl diyarımız düşmən əlindədir.

Görüşə Gölkənd orta məktəbinin sabiq direktoru, 29 il bu məktəbə rəhbərlik etmiş, filologiya elmləri namizədi, hazırda Azərbaycan Texniki Universitetinin dosenti Ş.Kərimov, fəaliyyəti ilə hamının rəğbətini qazanmış riyaziyyat müəllimi R.Tağıyeva dəvət olunmuşdu. Məktəbin 35 məzunundan 13 nəfər görüşdə iştirak edirdi.

Görüş iştirakçıları tərəfindən ötən illər ərzində dünyasını dəyişmiş müəllimlər minnətdarlıq hissi ilə yad edildi, həyatdan vaxtsız getmiş 13 sinif yoldaşları xatırlandı.

İştirakçılar ayrı-ayrı illərdə ibtidai, yeddiillik və orta məktəb kimi fəaliyyət göstərmiş, 100 ildən artıq yaşı olan Gölkənd orta məktəbinin məzunlarından 20-dən çoxunun müxtəlif elm sahələri üzrə elmlər doktoru, 100-dən çoxunun elmlər namizədi adını alaraq Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasında, müxtəlif ali məktəblərdə, xarici ölkələrdə işləməsi, ümumilikdə 20 nəfərin məktəbi qızıl və gümüş medalla bitirməsi, hər il məzunların böyük əksəriyyətinin ali məktəblərə qəbul olunması, rayon üzrə keçirilən fənn olimpiadalarında məktəbin yetirmələrinin qaliblər sırasında çoxluq təşkil etməsini məktəbin nailiyyəti kimi qeyd etdilər və bunların ermənilər tərəfindən qısqanclıqla qarşılanmasını xüsusi vurğuladılar.

Vətənpərvərlik tərbiyəsi sahəsində aparılmış məqsədyönlü işin nəticəsidir ki, məktəbin 20-yə yaxın yetirməsi müstəqil Azərbaycan Respublikasının ərazi bütövlüyü uğrunda düşmənlərimizə qarşı döyüşlərdə şəhidlik zirvəsinə ucalıb. Tədbirdə şəhidlərə rəhmət oxunaraq əbədi xatirələri yad edildi.

Məzunlar 35 sinif yoldaşlarından 4 nəfərin elmlər namizədi alimlik dərəcəsi almasını, 20-yə yaxınının ali təhsil alaraq həkim, mühəndis, müəllim və digər sahələr üzrə yüksək ixtisaslı kadr kimi yetişmələrində məktəb pedaqoji kollektivinin, valideynlərinin əməyini yüksək qiymətləndirərək minnətdarlıq hisslərini görüşdə iştirak edən müəllimlərinə - Ş.Kərimov və R.Tağıyevaya bildirdilər.

Görüşdə  Prezident İlham Əliyev tərəfindən aparılan daxili və xarici siyasət nəticəsində  Azərbaycanın dinamik inkişafı yüksək qiymətləndirildi, ərazi bütövlüyümüzlə bağlı ədalətin bərpa ediləcəyinə əminlik bildirildi.

Görüşü Ş.Kərimov yekunlaşdıraraq bitirdiyi məktəbin, doğulub boya-başa çatdıqları elin şərəfini uca tutduqlarına görə məzunlara razılığını bildirərək müstəqil Azərbaycan Respublikasının  işıqlı sabahına  böyük  inam ifadə etdi.

Əlixvan MƏMMƏDOV,
Sumqayıt şəhəri 27 nömrəli tam orta məktəbin direktoru