12 Sentyabr 2015 - №34

Beynəlxalq Olimpiadalara hazırlıq işləri davam edir

Böyütmək üçün seçin Son illər ölkəmizdə aparılan təhsil islahatları, təhsillə bağlı həyata keçirilən Dövlət Proqramları nəticəsində istər şagirdlərimiz, istərsə də tələbələrimiz beynəlxalq müsabiqələrdə, fənn olimpiadalarında uğurla çıxış edirlər. Bu sahə Təhsil Nazirliyinin xüsusi diqqətində dayanır, müsabiqə və olimpiadalarda ölkəmizin layiqincə təmsil olunması istiqamətində sistemli şəkildə işlər görülür. Təhsil Nazirliyinin Pilot layihələrlə iş sektorunun aparıcı məsləhətçisi Fuad Qarayevdən aldığımız məlumata əsasən hazırda fənlər üzrə beynəlxalq olimpiadalara hazırlıqla bağlı davamlı işlər həyata keçirilir. Şagirdlərimizin beynəlxalq yarışlarda  daha da uğurlu çıxışını təmin etmək məqsədilə Bakı şəhəri fizika-riyaziyyat və informatika təmayüllü liseyin və Sumqayıt şəhəri texniki təmayüllü gimnaziyanın nəzdində olimpiadalara hazırlıq mərkəzləri yaradılıb. Qeyd edək ki, fənn müsabiqələrinin nəticələrinə əsasən yüksək nəticə göstərmiş şagirdlər olimpiadalara hazırlıq mərkəzlərinə cəlb edilib. Yanvar ayından etibarən həmin şagirdlər bu mərkəzlərdə hazırlanmış xüsusi proqram üzrə dərslər keçib. Fizika -riyaziyyat və informatika təmayüllü liseyin nəzdində fizika, riyaziyyat və informatika fənləri üzrə həm liseyin, həm də fənn müsabiqələrinin nəticələrinə əsasən seçilmiş şagirdlər üçün xüsusi qruplar yaradılıb və olimpiadaya xüsusi hazırlıq dərsləri keçirilib. Mərkəzdə  70 -ə yaxın şagird olimpiadalara hazırlıq dərslərində iştirak edib. Sumqayıt şəhərindəki mərkəzdə isə  fizika və riyaziyyat fənni üzrə ümumilikdə 60-a yaxın şagird xüsusi dərslərə cəlb edilib.

Tədris ilinin sonunda, may ayında hər iki mərkəzdə xüsusi dərslər alan    şagirdlər arasında seçim imtahanı keçirilib. Yüksək nəticə əldə edən 80-ə yaxın şagird Təhsil Nazirliyi tərəfindən təşkil olunan Yay Olimpiada Məktəbinə cəlb olunub. 25 gün davam edən Yay Olimpiada Məktəbində  şagirdlərə xüsusi dərslər keçirilib və bir neçə sınaq imtahanları təşkil edilib. Qeyd edək ki, yeni tədris ilinin əvvəlində şagirdlər arasında daha bir seçim imtahanı keçiriləcək. Seçim imtahanlarında ən yüksək nəticə göstərən şagirdlər təkrar  olimpiada mərkəzində çalışmalarını davam etdirəcək və  namizəd şagirdlər müəyyənləşdiriləcək.

Olimpiadaya hazırlıqla bağlı görülən işlərdən biri də beynəlxalq yarışlarlarda iştirak edəcək şagirdlərimizə kompakt şəkildə xüsusi bir vəsaitin, materiallar toplusunun hazırlanmasıdır. Nəzərə çatdıraq ki, hazırda Azərbaycan  dilində olimpiadalara xüsusi hazırlıq vəsaitləri demək olar ki çox azdır. Bu məqsədlə Təhsil Nazirliyinin təşəbbüsü və təşkilatçılığı ilə  riyaziyyat fənni üzrə müxtəlif illərdə beynəlxalq və respublika olimpiadalarında qızıl, gümüş və bürünc medallar əldə etmiş bir neçə məzun olimpiadaçıların da iştirakı ilə vəsaitin hazırlanmasına başlanmışdır. Həmin vəsait Təhsil Nazirliyinin Pilot layihələrlə iş sektorunun aparıcı məsləhətçisi Fuad Qarayevin rəhbərliyi ilə olimpiadalarda uğur qazanmış, hazırda xarici universitetlərdə təhsil alan ABŞ Stanford Universitetinin doktorantı Cəfər Cəfərov, Kanadanın Vaterloo Universitetinin tələbəsi Süleyman Həsənzadə, İngiltərənin Mançester Universitetinin tələbəsi Həsən Həsənzadə və beynəlxalq olimpiadanın qızıl mükafatçısı, Bakı "İstək" liseyinin 11-ci sinif şagirdi Məhəmməd Şirinovun iştirakı ilə Qubada Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetinin Tədris, İdman və İstirahət Kompleksində hazırlanır. Məqsəd şagirdlərə fundamental olimpiada səviyyəsində materiallar hazırlamaqdan ibarətdir. Bu materiallar nəzəri hissədən, həlləri ilə verilmiş nümunə misal və məsələlərdən, sinif işlərindən və ev tapşırıqlarından ibarətdir.

Nəzərə çatdıraq ki, Təhsil Nazirliyi tərəfindən bu tip toplanışları digər fənlər üzrə də həyata keçirmək planlaşdırılır.

Niyazi RƏHİMOV,
"Azərbaycan müəllimi"