3 Oktyab 2015 - №36

Dünya universitetlərinin 2015-ci il üzrə yeni reytinq cədvəli

Oruc MUSTAFAYEV,
"Azərbaycan müəllimi"

Qəzetimizin 19 sentyabr 2015-ci  il tarixli sayında Böyük Britaniyanın "Quacquarelli Symonds" şirkətinin dünyanın ən nüfuzlu ali məktəblərinin reytinq cədvəli (QS World University Rankings) dərc olunub. Oktyabrın 1-də isə Britaniyanın Times Higher Education jurnalı 2015-2016-cı illər üzrə dünyanın  ən yaxşı 800 universitetinin növbəti reytinq cədvəlini açıqlayıb.  Ali məktəblərin akademik nüfuzunun ən böyük beynəlxalq tədqiqatçılarından hesab olunan Times Higher Education-un sayca 12-ci araşdırması dünya ölkələrindən 10 minə yaxın ali məktəbi əhatə edir. Reytinq Thomson Reuters kompaniyasının təqdim etdiyi ali məktəblərin fəaliyyətini əks etdirən məlumatlara əsaslanır.  Cədvələ  Amerikanın Kaliforniya Texnologiya İnstitutu  başçılıq edir. İkinci yerdə Böyük Britaniyanın Oksford, üçüncü yerdə isə ABŞ-ın Stenford Universiteti qərarlaşıb. İlk ən yaxşı 10-luqda Kembric Universiteti (4-cü yer), Massaçusets Texnologiya İnstitutu (5-ci yer), Harvard Universiteti (6-cı yer), Prinston Universiteti (7-ci yer), London İmperial Kolleci (8-ci yer), İsveçrə Federal Texnologiya İnstitutu (9-cu yer), Çikaqo Universiteti (10-cu yer) yerləşiblər.

Reytinq cədvəlində əsasən ABŞ və Böyük Britaniya universitetləri dominantlıq təşkil edir.  Siyahıda 800 universitet arasında ABŞ 147, Böyük Britaniya 78,  Yaponiya 41, Almaniya və Çin hərəsi 37, İtaliya 34, Avstraliya 31, Fransa 27, İspaniya və Kanada hərəsi 25 ali məktəblə təmsil olunur. Reytinqin direktori Fill Beytin sözlərinə görə, kontinental Avropada daha yaxşı dinamikanı İsveçrə, Almaniya və Niderland, eləcə də builki reytinqdə ilk dəfə yer almış digər 12 ölkədən olan universitetlər nümayiş etdiriblər. Onlar getdikcə ABŞ-Böyük Britaniya universitetlərinin üstünlüyünü zəiflətməkdədir. Rusiyanı reytinqdə 13 universitet təmsil edir. Onların arasında ən yüksək mövqeni 161-ci yerlə M.V.Lomonosov adına Moskva Dövlət Universiteti nümayiş etdirir. MDU ötənilki reytinqlə müqayisədə 35 yer qabağa keçib. Yaponiya və Cənubi Koreya universitetləri orta hesabla öz mövqelərini itiriblər. Çin universitetləri də öz vəziyyətlərini yaxşılaşdıra bilməyiblər.

Qeyd edək ki, reytinq ali məktəblərin fəaliyyətini  13 əsas kriteriya - elmi-tədqiqatlar, biliklərin ötürülməsi, beynəlxalq perspektivlər və dünya reytinqləri üçün unikal hesab olunan - tədris mühiti  və s. üzrə qiymətləndirib. Reytinqlə daha ətraflı  www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2016/world-ranking səhifəsindən tanış olmaq olar.

Dünya universitetlərinin 2015-ci il üzrə yeni reytinq cədvəli

700 BAL TOPLAYANLAR