24 Oktyabr 2015 - №39

Sumqayıt Dövlət Universitetində Müstəqillik günü qeyd edildi

Böyütmək üçün seçinOktyabrın 16-da Sumqayıt Dövlət Universitetində Müstəqillik günü qeyd edildi. Tədbir Azərbaycan Respublikasının Dövlət himninin  səsləndirilməsi ilə açıq elan olundu.

Universitetin rektoru, professor Elxan Hüseynov  bu günün  mühüm tarixi  əhəmiyyətindən danışaraq bildirdi ki, tarix dəfələrlə sübut edib ki, müstəqilliyi qoruyub saxlamaq onu qazanmaqdan qat-qat çətindir. Azərbaycan xalqı milli müstəqillik uğrunda əsrlər boyu  şərəfli mübarizə aparmış və nəticədə Şərqdə ilk dəfə olaraq 1918-ci ildə demokratik respublika yaratdı. Ötən əsrin əvvəllərində xalqımızın böyük mübarizələr, savaşlar sayəsində nail olduğu müstəqilliyi də uzun sürməmiş, cəmi 23 ay davam gətirə bilmişdir. Tarix üçün bu, çox qısa bir zaman olsa da, əhəmiyyəti baxımından xalqımızın qan yaddaşına əbədi həkk olunmuşdur.

Rektor qeyd etdi ki, XX əsrin sonlarında güclənən milli-azadlıq hərəkatı nəticəsində 1991-ci il oktyabrın 18-də Azərbaycanın keçmiş Ali Sovetinin sessiyasında mühüm tarixi sənəd - Dövlət Müstəqilliyi haqqında Konstitusiya Aktı qəbul edilməklə Azərbaycanın dövlət müstəqilliyi uzun illərdən sonra yenidən bərpa edildi. Bununla da Azərbaycan müstəqil, demokratik və dünyəvi bir dövlət kimi yenidən mövcudluğunu dünyaya bəyan etdi. Çətin və gərgin  mübarizələr bahasına başa gələn müstəqilliyimiz ölkədə baş verən siyasi çəkişmələrin, vətəndaş qarşıdurmasının, hətta Azərbaycanın regionlara parçalanmasının  mövcud olduğu bir şəraitdə yenidən təhlükə altına düşmüşdü. Məhz belə bir dövrdə yenidən siyasi hakimiyyətə gələn ulu öndərin  uzaqgörənliyi, zəngin idarəetmə təcrübəsi və qətiyyəti sayəsində Azərbaycan əsl müstəqilliyini bərpa etdi.

Tədbir iştirakçılarını bu əlamətdar bayram münasibətilə təbrik edən professor Elxan Hüseynov diqqətə çatdırdı ki, bu gün Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyev tərəfindən ümummilli lider Heydər Əliyevin siyasi ideyalarının uğurla davam etdirilməsinin nəticəsidir ki, Azərbaycan müstəqil dövlət kimi inkişaf etməkdə olan dünya dövlətləri ilə bir sırada addımlayır, öz qətiyyətli siyasi mövqeyi, nüfuzu ilə bütün dünyada tanınır.

Tədbirdə müxtəlif mövzularda məruzələr dinlənildi. Sonra “Müstəqilliyimiz əbədi olsun” sənədli filmi nümayiş etdirildi.

Mətbuat xidməti

700 BAL TOPLAYANLAR