31 Oktyabr 2015 - №40

Uşaqların internet mühitində təhlükəsizliyinin təmin olunması problemləri araşdırılır

Müasir dövrdə internet uşaq və yeniyetmələr üçün tədris və əyləncə vasitəsidir. Azyaşlıların internetin zərərli təsirlərindən qorunması, onların təhlükəsizliyinin təmin olunması mühüm əhəmiyyət kəsb edən məsələlərdəndir.

Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) İnformasiya Texnologiyaları İnstitutunda (İTİ) keçirilən elmi seminar da məhz bu məsələyə həsr olunub.

İTİ-dən AZƏRTAC-a bildiriblər ki, seminarda institutun əməkdaşı Nəzakət Məlikovanın “Uşaqların internet mühitində təhlükəsizliyinin təmin olunması problemləri və onların həlli yolları” mövzusunda məruzəsi dinlənilib.

Məruzəçi uşaqların internetdə qarşılaşdığı təhlükələr, kompüter oyunlarının uşaq və yeniyetmələrin psixologiyasına təsiri haqqında danışıb. Uşaqların zərərli kontentdən qorunması üçün provayderlər tərəfindən təklif olunan “informasiyanın süzgəcdən keçirilməsi” xidmətindən istifadə olunmasının vacibliyini vurğulayıb.

N.Məmmədova internet mühitində rast gəlinən kibertəhlükələrdən danışaraq bu təhlükələrin kontent, kommunikasiya, elektron, istehlakçı kimi risk qruplarına ayrıldığını söyləyib. O, həmçinin internetin məktəblilər üçün yaratdığı təhlükələri diqqətə çatdırıb, internet-asılılıq problemi və onun fəsadları, bu problemlərlə mübarizə üçün beynəlxalq təcrübə, Azərbaycanda uşaqların internet-asılılıqdan qorunması istiqamətində görülən işlər barədə ətraflı məlumat verib.

Sonra məruzə ətrafında geniş fikir mübadiləsi aparılıb, bir sıra təkliflər irəli sürülüb.

700 BAL TOPLAYANLAR