7 Noyabr 2015 - №41

Milli kimliyimizi tərənnüm edən üçrəngli bayrağımız

Naxçıvan Dövlət Universitetində 9 noyabr - Dövlət  Bayrağı  Günü  xüsusi təntənə ilə qeyd olunub.

Universitetin rektoru, AMEA-nın müxbir üzvü Saleh Məhərrəmov çıxışında bildirib ki,  Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti dövründə  1918-ci il iyunun 24-də Azərbaycan Respublikasının Dövlət Bayrağı haqqında ilk qərar verilib, bu qərara əsasən üzərində ağ rəngli aypara və səkkizguşəli ulduz təsvir olunan qırmızı bayraq Dövlət bayrağı kimi qəbul olunub. Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti Nazirlər Şurasının 1918-ci il 9 noyabr tarixli Qərarı ilə həmin bayraq üçrəngli- mavi, qırmızı və yaşıl zolaqdan ibarət olan bayraqla əvəz olunub. 1920-ci il aprelin 28-də Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin süqut etməsi  və sovet hakimiyyətinin qurulması ilə bu bayraq ləğv edilib. Rektor vurğulayıb ki, Azərbaycan Respublikasının üçrəngli bayrağı ikinci dəfə 1990-cı il noyabrın 17-də ulu öndərimiz Heydər Əliyevin sədrliyi ilə keçirilən Naxçıvan MSSR Ali Sovetinin sessiyasında qaldırılıb. Həmin sessiya tariximizdə Azərbaycan dövlətçiliyinin bərpası prosesinin həyata keçirilməsi ilə bağlı bir çox məsələlərin müzakirə olunması, ölkəmizi müstəqilliyə aparan yolda tarixi qərarların qəbul edilməsi ilə əlaqədar olub.  Natiq Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 17 noyabr 2009-cu il tarixli sərəncamına əsasən hər il 9 noyabrın “Dövlət Bayrağı Günü” kimi dövlət səviyyəsində qeyd olunduğunu bildirib.

“Bu gün Azərbaycanda dövlət atributlarına hörmət və ehtiram yüksək səviyyədədir. Bu da ulu öndərin yolunu uğurla davam və inkişaf etdirən Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin dövlət rəmzlərinə olan münasibətindən qaynaqlanır. Ölkə Prezidentinin dövlət rəmzlərinə verdiyi yüksək dəyərin nəticəsidir ki, şanlı tariximizdən gələn milli dəyərlərə hörmət və ehtiram Azərbaycan dövlətinin təməl prinsipləri sırasında xüsusi yeri və mövqeyi ilə seçilir”, bu fikirləri YAP Universitet Şəhərciyi Ərazi ilk Təşkilatının sədr müavini, tarix üzrə fəlsəfə doktoru Şamxal Məmmədov “Üçrəngli bayrağımız müstəqilliyimizin simvoludur” mövzusundakı məruzəsində səsləndirib.

“Bayrağımız milli dövlətçiliyimizin qürur mənbəyidir” adlı məruzə ilə çıxış edən Azərbaycan tarixi kafedrasının dosenti, tarix üzrə fəlsəfə doktoru Elçin Zamanov  bildirib ki, əsrlər boyu müstəqillik arzusu ilə yaşamış Azərbaycan xalqı bu yolda yorulmaz mübarizəsi sayəsində bütün çətin sınaqlardan üzüağ, şərəflə çıxaraq bu gün  bütün azadlıqların qorunduğu  müstəqil ölkədə yaşayır.

Tədbirdə həmçinin Dövlət bayrağı haqqında slaydlar da nümayiş olunub.

Sonda YAP sıralarına yeni qəbul olunmuş tələbələrə üzvlük vəsiqələri təqdim edilib.

Mina QASIMOVA,
NDU-nun Mətbuat şöbəsinin əməkdaşı