14 Noyabr 2015 - №42

Təhsil Problemləri İnstitutu və Fransa səfirliyi respublika miqyaslı “dəyirmi masa” təşkil etdi

Böyütmək üçün seçinNoyabrın 6-da Azərbaycan Respublikası Təhsil Problemləri İnstitutu, Fransa səfirliyi, Azərbaycan-Fransız dili Müəllimlər Assosiasiyası, respublikanın nüfuzlu ali və orta  ümumtəhsil müəssisələrinin  təhsil işçiləri və  KİV nümayəndələrinin iştirakı  ilə  “Fransız dili təliminin təşkilinin müasir problemləri” mövzusunda “dəyirmi masa” keçirildi.

“Dəyirmi masa”nın keçirilməsində əsas məqsəd fransız dilinin tədrisinin müasir problemlərini aşkara çıxarmaq, ümumtəhsil, həmçinin ali təhsil səviyyəsində müəllimlərin, tələbələrin və şagirdlərin çətinliklərini öyrənmək, yarana biləcək çətinlikləri aradan qaldırmaq üçün müxtəlif həll yolları  axtarmaqdan ibarətdir.

“Dəyirmi masa”nı giriş sözü ilə açan institutun direktoru, hüquq üzrə fəlsəfə doktoru Qulu Novruzov qloballaşma prosesinin və inteqrasiyanın getdikcə sürətləndiyi ictimai-siyasi, sosial-mədəni sahələrdə baş verən mühüm keyfiyyət dəyişikliklərinin əhəmiyyətini vurğuladı. İKT-dən istifadə etməklə şagirdlərin kommunikativ bacarıqlarının yüksək  səviyyədə inkişafının tələb olunduğu bir dövrdə şagirdlərin XXI əsrin xüsusiyyətlərini özündə əks etdirə biləcək müasir kompetensiyalara malik formalaşdırılmasının vacibliyini vurğulayan Q.Novruzov təlim-tədris prosesinin müasir problemlərinin həlli istiqamətində tətbiqi zəruri olan məsələləri qeyd etdi. Natiq iştirakçıların diqqətini xarici dil, o cümlədən fransız dili müəllimlərinin əsas qayğılarına, üzləşdikləri problemlərə yönəldərək həlli vacib olan məsələlərə toxundu. Bu istiqamətdə qarşıda duran əsas vəzifələrin müəyyənləşdirilməsini tövsiyə edərək, şagirdlərin yüksək bilik və bacarıqlarla təmin olunmasına zəmin yaradacaq layihələrin, tədbirlərin təşkilinin zəruriliyini vurğuladı.

Fransız dilinin tədrisində mövcud problemlərin həllində fəal iştirak etməyə hazır olduqlarını bildirən Fransa səfirliyinin təhsil və mədəniyyət üzrə attaşesi cənab Vənsan Lorenzini ibtidai təhsil pilləsinə aid olan mətnlərin səsləndirilməsi üçün lazım olan elektron tədris resurslarının hazırlanmasında şəxsən iştirakda maraqlı olduğunu vurğuladı.

Fransız dili Müəlllimləri Assosiasiyasının prezidenti, ADU-nun professoru Çəmən Babaxanova fransız dili dərsliklərində milli-mənəvi dəyərlərin qorunmasından və qloballaşmanın tələblərinə uyğun olaraq ümumbəşəri dəyərlərə, qabiliyyətlərə yiyələnmiş şagird şəxsiyyətinin formalaşdırılması üçün məzmunun dövlət standartlarına uyğunluğunu müzakirə iştirakçılarının; həmçinin Gəncə, Goranboy, Qazax, Şəki, Kürdəmir, Lənkəran, Masallı, Neftçala və İsmayıllıdan “dəyirmi masa”ya qatılan nümayəndələrin diqqətinə çatdırdı.

ARTPİ-nin aparıcı elmi işçisi, ADU-nun müəllimi, dosent Gülbəniz Camalova və böyük elmi işçisi Aynur Mahmudova müzakirələrin aparılması istiqamətində elektron təqdimatla çıxış etdilər.

Məruzəçilərin təqdimatından sonra “dəyirmi masa” iştirakçıları geniş müzakirələr apararaq qarşıda dayanan vəzifələrin həlli üçün təkliflər verdilər.

IP-telefoniyada geniş istifadə olunan Skype- sosial proqramının köməyi ilə Paris Təhsil Assosiasıyasından A.M Pauleau “dəyirmi masa”nın müzakirələrinə qatıldı və öz fikirlərini bölüşdü.

Yekunda “dəyirmi masa”nın məzmununa uyğun olaraq hədəflər müəyyənləşdirildi. 7-12 iyun 2015-ci il tarixlərində Fransanın paytaxtı Parisdə keçirilən “Voyage, apprends et fais apprendre!- Səyahət et, öyrən və öyrət!” layihəsinin iştirakçılarına sertifikatlar təqdim olundu.

Azərbaycan Respublikası Təhsil Problemləri İnstitutu

700 BAL TOPLAYANLAR