28 Noyabr 2015 - №44

Qərb Universitetində seminar keçirilib

Noyabrın 27-də Qərb Universitetində “İşıq və işıq texnologiyaları” mövzusunda beynəlxalq elmi-praktik seminar keçirilib.

AZƏRTAC xəbər verir ki, tədbirdə Qərb Universitetinin prorektoru, professor Rəna Babayeva çıxış edərək bu ali məktəbdə dünyada baş verən proseslər, müxtəlif əlamətdar gün və hadisələrlə bağlı tədbirlərin mütəmadi keçirildiyini söyləyib. Bildirilib ki, BMT-nin qərarına əsasən 2015-ci il “Beynəlxalq işıq və işıq texnologiyaları ili” elan edilib. UNESCO-nun fundamental elmlər haqqında beynəlxalq proqramına əsasən bir çox ölkələrdə “İşıq ili” ilə bağlı müxtəlif tədbirlər keçirilib. Bugünkü seminar da beynəlxalq “İşıq ili”nin müəyyənləşdirilmiş məqsəd və məramlarına uyğun təşkil edilib. Vurğulanıb ki, “İşıq ili”nin keçirilməsi enerji təminatı, təhsil, kənd təsərrüfatı, səhiyyə problemlərinin qlobal miqyasda həllinin və işıq texnologiyaları barədə dolğun məlumatların səviyyəsinin artırılmasına kömək edir.

Tədbirdə “Təbii və süni işığın memarlıqda rolu”, “İşığın və işıq texnologiyalarının insanların gündəlik həyatına təsiri və gələcəkdə qlobal inkişafda onların rolu”, “İşıq texnologiyaları elmin və incəsənətin müxtəlif sahələrində əlaqələndirici vasitədir”, “Maddi-mədəni irsin qorunmasında işıq və işıq texnologiyalarının rolu” mövzularında məruzələr dinlənilib. Məruzələrdə günəşin şüa enerjisi mühitinə gətirdiyi üç növ optik elektromaqnit dalğalarından, təbii işığın insan orqanizminə təsirindən danışılıb.

Sonra seminarda Çexiyanın “LASVİT” şirkətinin Orta Şərq üzrə layihə məsləhətçisi Daniel Smiçka mövzuya dair təqdimatla çıxış edib.

700 BAL TOPLAYANLAR