12 Dekabr 2015 - №46

Bilik Fondunun təşkilatçılığı ilə Bakıda ilk beynəlxalq şagird konfransı

Dekabrın 10-da AMEA-nın Mərkəzi Elmi Kitabxanasında ümummilli lider Heydər Əliyevin xatirəsinə həsr olunmuş ““Kitabi-Dədə Qorqud” və H.Fridrix fon Dits - 200” mövzusunda beynəlxalq şagird konfransı işə başlayıb.

AZƏRTAC xəbər verir ki, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti yanında Bilik Fondu tərəfindən keçirilən konfransın iştirakçıları Fəxri xiyabana gələrək müasir, müstəqil Azərbaycan dövlətinin memarı və qurucusu, xalqımızın ümummilli lideri Heydər Əliyevin xatirəsini dərin ehtiramla yad ediblər.

Məktəblilərin “Kitabi-Dədə Qorqud” dastanına həsr edilmiş rəsm sərgisinin nümayişindən sonra işə başlayan konfransda Dövlət himnimiz səslənib və ulu öndərin xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad olunub.

Tədbiri giriş sözü ilə açan Bilik Fondunun icraçı direktoru Oktay Səmədov diqqətə çatdırıb ki, ölkə başçısı 2015-ci il fevralın 20-də “Kitabi-Dədə Qorqud” dastanının alman dilində ilk tərcüməsi və nəşrinin 200 illiyinin qeyd olunması haqqında” Sərəncam imzalayıb. Bilik Fondu Sərəncama uyğun olaraq, “Kitabi-Dədə Qorqud” dəyərlərinin tədqiqi, tədrisi, təbliği istiqamətində silsilə tədbirlər həyata keçirir. Bu tədbirlər təkcə Bakı şəhərində və bölgələrimizdə deyil, eyni zamanda xarici ölkələrdə də təşkil edilib. Diqqətə çatdırıb ki, ““Kitabi-Dədə Qorqud” və H.Fridrix fon Dits - 200” layihəsi Azərbaycan Respublikasının millətlərarası, multikulturalizm və dini məsələlər üzrə Dövlət müşaviri, Bilik Fondunun Himayəçilik Şurasının üzvü, akademik Kamal Abdullayevin təşəbbüsü ilə həyata keçirilir.

İlk dəfə keçirilən beynəlxalq şagird konfransının da həmin silsilə tədbirlərdən biri olduğunu vurğulayan O.Səmədov bildirib ki, ölkəmizin bütün bölgələrini təmsil edən məktəblilərin iştirak etdiyi tədbirdə, həmçinin Türkiyə, Rusiya, Ukrayna, Gürcüstan və İsraildən də şagirdlər qatılıblar.

Təhsil Nazirliyinin sektor müdiri Gültəkin Hüseynova nazir Mikayıl Cabbarovun konfrans iştirakçılarına ünvanlanmış təbrik məktubunu oxuyub.

Daha sonra çıxış edən AMEA-nın Fəlsəfə və Hüquq İnstitutunun direktoru, professor İlham Məmmədzadə “Kitabi-Dədə Qorqud” dastanının müxtəlif mədəniyyətlər arasındakı körpülərdən biri olduğunu vurğulayaraq belə görüşlərin ikitərəfli maraqları daha da dərinləşdirdiyini söyləyib.

Sonra məktəblilər - Türkiyədən Hüsnü Burak Sarıkaya, Rusiyadan Mariya Voroşilova və Gürcüstandan Elizabet Porçxidze çıxış edərək konfransda iştirakdan şərəf hissi duyduqlarını bildiriblər. Bakının gözəlliyinə heyran olduqlarını söyləyən məktəblilər bu konfransın onlarda xoş təəssürat yaradacağını deyiblər.

Daha sonra konfrans işini bölmə iclaslarında davam etdirib. İki bölmədən ibarət konfransda yerli və xarici ölkə məktəblilərinin “Kitabi-Dədə Qorqud” dastanı haqqında məruzələri dinlənilib, müzakirələr aparılıb.

Bədii hissədə konfrans iştirakçıları Dövlət Uşaq Filarmoniyasının “Sədəf” xalq çalğı alətləri ansamblı və Bakı məktəblilərinin hazırladıqları kompozisiyaları izləyiblər.

700 BAL TOPLAYANLAR